Előfizetés

Élmezőnyben végeztünk az EU-ban - Kitalálja, miben?

Publikálás dátuma
2017.08.23. 07:07
Illusztráció: Molnár Ádám (A kép a vizes vb férfi vízilabdatornájának döntőjén készült)
Az élmezőnyben vagyunk az Európai Unióban, ha a hazaszeretetről van szó. A magyarok 63 százaléka ugyanis nagyon kötődik az országához – derült ki az Eurobarometer felméréséből, amit az Index ismertetett.

Honfitársaink 32 százaléka az „eléggé kötődöm” választ adta, miközben 4 százalék válaszolta, hogy „nem igazán”, 1 százalék, hogy „nem”. Így a lengyelekkel holtversenyben a 9. helyen végeztünk a 27-es listán. A leghazaszeretőbbek egyébként a dánok, a dobogón még a görögök és a bolgárok végeztek. A sereghajtók a belgák lettek a csehek és a spanyolok mögött.

Halálos katasztrófa - Gyújtogatás okozta a tüzet

Gyújtogatás okozta azt a tűzvészt Rosztov-na-Donuban, amelyben egy ember életét vesztette, és több mint száz ház leégett - közölte kedden a rendőrségre hivatkozva több orosz médiaforrás.

A tüzet, amely hétfőn egy szemétlerakaton keletkezett és 10 ezer négyzetméteren terjedt el, kedd hajnalra sikerült teljesen eloltani. A katasztrófa miatt 650 embert ki kellett lakoltatni. 56-an fordultak orvosi segítségért, közülük 9 személyt kórházba kellett szállítani. A romeltakarítás közben a mentőalakulatok egy fel nem robbant második világháborús aknát találtak.

Az önkormányzat közölte, hogy károsultak 20 ezer rubeles gyorssegélyt kapnak. Azoknak, akiknek vagyona teljesen megsemmisült, 100 ezer, azoknak pedig, akik súlyos egészségkárosodást szenvedtek el, 400 ezer rubelt fizetnek ki. (A rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.) A város a károk helyreállításához a szövetségi költségvetésből kér majd támogatást.

Korrupciós botrányba keveredett a Digi

Vádat emeltek Romániában a Digi cégcsoport több jelenlegi és volt vezetője ellen egy korrupciós ügyben, amelyben a telekommunikációs vállalatot megvesztegetéssel gyanúsítják.

A Romániában, Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban távközlési és médiaszolgáltatásokat biztosító vállalat vezérigazgatója, Serghei Bulgac is a vádlottak között van - derült ki a román korrupcióellenes ügyészség keddi közleményéből.

Bulgacot - aki a csoport romániai vállalatának, az RCS és RDS-nek is a vezérigazgatója - pénzmosással gyanúsítják egy televíziós sportközvetítési jog megvásárlásával kapcsolatos ügyben. Az ügyészek vádat emeltek Ioan Bendei, az RCS és RDS egy másik volt vezetője ellen, valamint a romániai vállalat ellen is megvesztegetés és pénzmosás vádjával.

A vádhatóság szerint az RCS és RDS 3,1 millió euróval megvesztegette Dumitru Dragormirt, a Román Hivatásos Labdarúgó Liga volt elnökét, hogy a liga részesítse előnyben a sportközvetítési jogok megszerzésében. A román labdarúgó-bajnokság 2008 és 2011 közötti három idényét az RCS és RDS vásárolta meg 101 millió euróért. A vádhatóság szerint Dragomir a pályázathirdetés előtt 3,5 millió euró kenőpénzt kért, amiből 3,1 millió eurót meg is kapott egy vállalat révén, amelyet a ligaelnök és a fia irányított. Az ügyészek szerint a felek fiktív társulási szerződéseket kötöttek, hogy leplezzék a megvesztegetést.

A Digi korábban közölte, hogy a volt és jelenlegi vezetőségi tagok korrektül, törvényesen jártak el, és úgy vélték, a bűnügyi vizsgálat nem fogja jelentős mértékben befolyásolni a vállalat tevékenységét.