BKK-botrány - Már nem is nyomoznak az "etikus hekker" ügyében

Publikálás dátuma
2017.08.23. 12:25
Fotó: Molnár Ádám
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást megszüntette az "etikus hekker" ügyében, mert - a BKK jegyértékesítési rendszerét érintő - cselekmény nem veszélyes a társadalomra - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerdán.

Megírtuk: A hallgatást választotta a T-Systems és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az online jegyrendszerük hibájára figyelmeztető, ám viszonzásul feljelentett és meghurcolt fiatallal szemben, akit végül a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) védett meg sikeresen. Hétfőn közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség a Népszavával, hogy bűncselekmény hiánya miatt megszüntette a diák gyanúsítását.

Lapunk a fiatalembertől úgy tudja: nem kértek tőle elnézést a cégek, sőt, az ügy során egyszer sem léptek vele kapcsolatba. Ebben az a érdekes, hogy a BKK és a T-Systems a kirobbant botrányt látva sorra együtt érző nyilatkozatokat tett a fiúról. „Rossz érzés nekünk, ha egy fiatalt ilyesmi miatt kellemetlen helyzetbe hoznak” - fogalmazott Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató az ügyről az Inforádiónak. Nem mindig volt azonban ilyen megértő. „Jóhiszeműség nyomokban sem volt érzékelhető” - minősítette első - e témában tartott - sajtótájékoztatóján a fiatal cselekedetét Dabóczi, egyben betöréshez és pénzhamisításhoz is hasonlította az etikus hekker tettét. A vezérigazgatói dörgedelmeket a kormánysajtó is visszhangozta, sőt, a Magyar Idők „akár nyolc éves” börtönbüntetést is kilátásba helyezett a diáknak.

Mint ismert, a BKK július közepén indította el az online jegy-és bérletárusítását, ám igen hamar kiderült, hogy a számítógépes rendszerükön amatőr biztonsági rések voltak. Az egyik ilyet vette észre a fiatalember, aki a rendszerbe hatolva könnyedén tudott 50 forinttért budapesti bérletet venni, ám ezt több levélben jelezte a cégnek. A BKK azonban nem továbbította a levelet a rendszert kifejlesztő és kezelő T-Systemsnek, amely a botrány kirobbanása után feljelentést tett, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda őrizetbe vette a fiatalt, illetve házkutatást tartott nála. - B.Z. 

Szerző

Hercegi vizit Mészáros Lőrinc disznóinál

Publikálás dátuma
2017.08.23. 10:10
A japán herceg és leánya Bugacon. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A hvg.hu úgy értesült, hogy a Magyarországon tartózkodó Akisino herceg és lánya, Mako hercegnő hétfő délután felkeresi a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó mangalicatelepet Alcsútdoboz mellett, amely a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-é. A japán követség két munkatársa a kamerát eltakarva próbálta megakadályozni, hogy közterületen felvételeket készítsen a stáb.

Akciójukat azzal indokolták, hogy a herceg és lánya magánlátogatáson van hazánkban, semmilyen politikai vetülete nincs a Mészáros sertéstelepén tett vizitnek, viszont mivel a Göböljárási telep a legnagyobb az országban, így a haszonállatok háziasítását kutató Akisino herceg semmiképpen nem hagyhatta ki.

Ám attól tartottak, hogy a Mészáros-érdekeltségű mangalicatelepen tett látogatás nyomán rosszindulatú cikkek jelennek meg és ez sértő lehet a császári ház tagjaira.

A herceg egyébként már vasárnap is meglátogatott egy mangalicatelepet, a bugaci látogatás azonban nem zajlott ennyire titokban, arról az MTI is beszámolt. A fő kép is ezen a bugaci eseményen készült.

A teljes cikket és azt, ami a tervezett videóból elkészülhetett, itt találja!

Szerző

Olcsóbb lett a tankolás

Publikálás dátuma
2017.08.23. 10:02
FOTÓ: Szalmás Péter
Csökkentette bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. 

A csökkentéssel a benzin átlagára 341 forintra, a gázolajé 340 forintra mérséklődött. Az üzemanyagok ára legutóbb augusztus 9-én változott, a benzin átlagára 3 forinttal 343 forintra emelkedett, a gázolaj ára 343 forint maradt.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző