Érzéstelenítés a fogorvosoknak

Publikálás dátuma
2017.08.25. 07:05
Illusztráció: Shutterstock
Folytatják – ezzel állt föl a tárgyalóasztaltól csütörtökön Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának vezetője. A találkozójukra jó ideje vártak a fogorvosok, mert rendre kimaradtak a béremelésből, a praxis-díjak rendezéséből.

Kamarai számítások szerint mára mintegy 28 milliárd forint hiányzik az ágazatból, ezért hónapok óta kérik a kormánytól: emelje a körzetekre, a kezelésekre jutó állami támogatást, mert a most rendelkezésükre álló havi átlagosan 800 ezer forintból nem gazdálkodható ki a praxisok működtetése, de a térítésmentes ellátások anyagköltsége sem. Nyomatékul szeptember első napjaiban mintegy ezer körzetben munkalassító akciót szerveznek ezalatt csak sürgősségi ellátást végeznek majd.

Ónodi-Szűcs Zoltán a júniusban lapunknak adott nyilatkozatában ígérte, hogy tárgyal a fogorvosok képviselőivel. Akkor úgy fogalmazott, nem zárható le a kormányzati ciklus anélkül, hogy a fogorvosok helyzetét ne rendezzék. Ennek első találkozója történt meg csütörtökön.

A tárgyalás után a Népszavának Hermann Péter csak annyit mondott: a probléma fölvetéséig jutottak, és abban maradtak, hogy a jövőhéten folytatják. „Egyértelmű, hogy a feszültségeket ezen a területen csak pénzzel lehet orvosolni" – tette hozzá. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: miután a tiltakozó akciót nem ő szervezi, nem is állapodhat meg annak leállításáról.

Szerző

Paksért lesz díszpolgár Putyin

Publikálás dátuma
2017.08.25. 07:04
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
"Civis Honoris Causa címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének a Debreceni Egyetem" – erősítette meg a Népszava információit az intézmény tegnap.

Közleményben számoltak be a szenátus augusztus 18-i döntéséről, s arról, hogy a díszpolgári címet az kaphatja, aki "kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését." A Debreceni Egyetem díszpolgári címét 2014-ben elsőként Habsburg György kapta meg, 2016-ban pedig Rudolf Schuster volt szlovák köztársasági elnök.

Noha az orosz elnök a dzsúdó-világbajnokságra jön, jut idő a tudományra is FOTÓ: RIA NOVOSTI/SPUTNIK

Noha az orosz elnök a dzsúdó-világbajnokságra jön, jut idő a tudományra is FOTÓ: RIA NOVOSTI/SPUTNIK

Az intézmény indoklásából kiderül, Putyin díszpolgári címe a vitatott és korrupciógyanús atomerőmű-építéssel függ össze. Mint írták, "mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II program megvalósításában". Megemlítették: az egyetem és a Roszatom közötti stratégiai szerződés rögzíti, hogy az intézmény részt vesz többek között a projekt szakember-utánpótlásának képzésében.

Putyin egyetemi díszpolgári címe miatt megkerestük Bazsa Györgyöt, aki korábban a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke és a Debreceni Egyetem rektorhelyettese volt. A professor emeritus úgy vélekedett: egész biztosan megosztja az egyetem dolgozóit a döntés, nyilvánvalóan vannak, akik nem értenek egyet ezzel, ugyanakkor tény, hogy az egyetemnek volt lehetősége díszpolgári címet adni, ha azzal a szenátus többsége egyet ért. Bazsa szerint afféle „politika kiegyensúlyozásról” lehet szó, hiszen eddig Habsburg György, az utolsó magyar király unokája és Rudolf Schuster, volt szlovák köztársasági elnök kapott Civis Honoris Causa címet a Debreceni Egyetemtől, a Szegedi Tudományegyetemen pedig például két éve Angela Merkel német kancellár lett díszdoktor. Arra a kérdésünkre, hogy a Putyin díszpolgári címe és a kormány oroszbarát politikája között van-e összefüggés, Bazsa György úgy fogalmazott: előfordulhat, az mindenesetre érthetetlen, hogy miért kellett ilyen „nagy sietve”, még a nyári szünetben dönteni ebben az ügyben.

Az egyetem közleménye arról nem tett említést, hol tüntetik ki a Putyint. Nem véletlenül. Miként azt lapunk megírta, eredetileg Debrecenben vette volna át az elismerést Putyin, de végül – arra hivatkozva, hogy utazása elsődleges céljára, a budapesti judo világbajnokságra koncentrál – lemondta a látogatást. Úgy tudjuk, emiatt a Parlamentben tartják majd az ünnepséget. Ráadásul lapunk másik korábbi információját megerősítve tegnap hivatalosan is bejelentették, hogy találkozik majd Orbán Viktor kormányfővel az orosz elnök.

Veszélyes orosz minta
Miközben a Debreceni Egyetem díszpolgári címet adományoz az orosz elnöknek, addig egyre több civil szervezet küzd Putyin illiberális világa ellen. Ilyenek például azok az orosz civilek, akik az őket külföldi ügynökökként beállító törvény ellen tiltakozva még 2013-ban fordultak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz. Ehhez a perhez most csatlakozik a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International, az Átlátszó.hu és az Eötvös Károly Intézet is, mert az öt magyar civil szervezet szerint Putyin illiberális állama és intézkedései veszélyes mintaként szolgálnak Európának. Emlékeztettek, a magyar civilellenes törvény is az orosz mintát viszi tovább.Szerző

Nagyüzemi roma vokshalászat

Publikálás dátuma
2017.08.25. 07:03
Korábbi felvétel Orbán Viktor és Farkas Flórián közös sajtótájékoztatójáról FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy 68 éves, érettségi nélküli nyugdíjas szakmunkás, vagy egy 18 éves, szintén érettségi nélküli kertészeti szakmunkás képes mentorálási feladatokat ellátni, bevezetni a rábízott romákat a tanulás és a munka világába – állítja Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A felzárkóztatásra szánt pénzeket szerinte a Fidesz arra költi, hogy politikai hálózatot építsen: a roma szavazókat szervezetten akarják elvinni választani. A kormány ehhez most a Felzárkóztatási Mentorhálózat Fejlesztése programot használja fel, amely kétmilliárd forintos EU-támogatásból valósul meg – hívta fel a figyelmet „korrupcióinfó” elnevezésű tájékoztatóján Hadházy, aki az eljárást választási csalásnak minősítette.

FOTÓ: Népszava

Hadházy Ákos FOTÓ: Népszava

A pénzből főként a Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz hű roma politikusok, az Országos Roma Önkormányzat képviselői és hozzátartozói részesülhetnek – mondta. A mentorok négy éven át havi bruttó 400 ezret kapnak fejenként, összesen mintegy 20 millió forintot. A mentorok képzését Hadházy nem tartja ördögtől való ötletnek, csakhogy a szóban forgó programban kiválasztásukat nem előzte meg semmilyen felvételi procedúra.

A nyolcvan szerződtetett mentorból hetvennek csak középfokú végzettsége van, ebből 13 nem is érettségizett, az érettségik többségét szakközépiskolában szerezték. A kifizetések mögött nincs valódi teljesítmény – hangsúlyozta Hadházy Ákos. Az LMP-s politikusnak közvetlen bizonyítékai nincsenek, de úgy gondolja, nem fér kétség ahhoz, hogy az állítólagos mentorok valójában a roma szavazók megszervezéséért kapják a pénzt.

Felidézte, hogy 2014-ben Szekszárdon négy szavazókörben meg kellett ismételni a választást, mert a bíróság megállapította, hogy szervezetten szállítottak választópolgárokat szavazni, s a voksokért fizettek. Hadházy úgy tudja, egy szavazat kétezer forintot kóstált.

A kétmilliárdos mentorhálózati programból sikerül még „elképesztő összegeket kicsípni”. 60 millió forint jut projektmenedzsmentre, 30 millió eszközbeszerzésre. A projekt kommunikációjára 32 millió forintot szánnak. Utóbbit az LMP-s társelnök azért is furcsállja, mert eddig nem találkozott a programot népszerűsítő anyaggal. Összehasonlításul elmondta, hogy az LMP plakátkampánya 10 millióba került.

Hadházy Ákos szerint folytatódik az a gyakorlat, hogy ellopják a felzárkóztatásra adott EU-forrásokat: a Fidesz uniós pénzekből tartja fenn politikai rendszerét. Egészen biztos – tette hozzá –, hogy Farkas Flórián bukni fog, csak az a kérdés, mikor.

Tekintettel arra, hogy a program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság égisze alatt fut, megkerestük az EMMI-t is. Lapzártánkig a tárcától nem érkezett válasz.

Egyfajta „kápók" a mentorok
Makai Istvánnak, a Roma Polgári Tömörülés elnökének, az Országos Roma Önkormányzat ellenzéki képviselőjének olyan információi vannak, hogy a mentorhálózati programban csak a programvezetők kapnak havi 400 ezret, a többiek 250 ezret keresnek. Minden másban megerősítette Hadházy Ákos állításait.
Lapunknak nyilatkozva Makai elmondta, hogy pontosan ugyanaz történik, ami a botrányos Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezetnél is lejátszódott. Milliárdos tételekben nyúlják le az uniós támogatást, fiktív munkavégzés folyik, érdemi tevékenységnek nem látni nyomát. Érdekességként említette, hogy a programban olyanokat is főállásban, heti negyven órában alkalmaznak, akik más helyen szintén főállásban dolgoznak.
A Roma Polgári Tömörülés elnöke is egyértelműnek tartja, hogy a program – a háttérből irányító Farkas Flórián vezetésével – a Fidesz választási felkészülését szolgálja. A mentorok egyfajta „kápóként” működnek, az a feladatuk, hogy hadrendbe állítsák a roma szavazókat. Makai István helyzetleírása szerint egyelőre még a szervezési fázisnál tartunk, a voksokért majd valamilyen külön keretből fizetnek. Ha Farkas Flórián megbízottjai jól végzik a dolgukat, akkor pénzre sem feltétlenül lesz szükségük: ígérgetésekkel vagy fenyegetésekkel is rávehetik a romákat, hogy szavazzanak a Fideszre.Szerző