Mikroműanyagok milliói a Tiszában

Publikálás dátuma
2017.08.26 07:11
VIZSGÁLAT A WESSLING Hungary Kft. szakembere mikroműanyagmintát vesz a folyóból - FORRÁS: LABORATÓRIUM.HU
Fotó: /
Több millió mikroplasztik úszik le a Felső-Tiszán óránként egy most elvégzett ellenőrzés szerint. A műanyagok jelen ismereteink szerint közvetlen veszélyt nem jelentenek az emberre.

Jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában - derült ki az V. PET Kupa keretében a Tiszán vett víz- és üledékminták vizsgálatából. A WESSLING Hungary Kft. független laboratórium elsőként végzett mikroplasztik mintavételt és vizsgálatot hazánkban; az eredmények alapján elmondható, hogy a mikroműanyag-szennyezés globálisan érinti vizeinket.

Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő módon kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján. A Laboratorium.hu. beszámolója szerint a mikroműanyagok kutatása az utóbbi 5-10 évben a tudományos érdeklődés középpontjában áll, ám eddig elsősorban a tengereket vizsgálták. Európai folyókban és tavakban is végeztek már néhány vizsgálatot, azonban Közép-Kelet Európában eddig a mikroplasztikok jelenlétére csak következtetni lehetett a nagy mennyiségű, vízen úszó, illetve a talajon szerteszét heverő hulladékból.

A mostani vizsgálat eredményei szerint a Tiszában köbméterenként 4,9 db 300 mikrométernél nagyobb, de 2 mm-nél kisebb, míg 62,5 db 15 és 300 mikron közé eső részecske található. Ezek az adatok a nemzetközi eredmények tükrében is jelentősek, hiszen a 300 mikrométernél nagyobb tartományban a Duna ausztriai szakaszán 0,3 részecskét, olaszországi tavakban 1-4 részecskét, míg a Rajna iparosodott szakaszán 15-20 részecskét mutattak ki köbméterenként. Ez alapján valószínűsíthető, hogy több millió mikroplasztik úszik le a Felső-Tiszán óránként.

Bordós Gábor a WESSLING Kft. projektmenedzsere: az édesvizekről világszerte nagyon kevés adat áll rendelkezésre.

A leggyakoribb kimutatott műanyagfajták a polipropilén, politetrafluoretilén (teflon) és a polietilén voltak. Az üledékminták eredményei alapján 1 kg tiszai üledék átlagosan 1,76 db mikroplasztikot tartalmaz. Ezek az infravörös mikroszkópos eredmények szerint politetrafluoretilén és polisztirol részecskék voltak. A Laboratorium.hu. szerint ebből az egy mérésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, s globálisan sem állnak egységes adatok rendelkezésre a mikroműanyag-szennyezés hatásainak felmérésére. Ennek ellenére több tanulmányban is megkongatták a vészharangot, hiszen kimutatták, hogy bekerülhetnek az élőlények tápcsatornájába és szöveteibe, ott fizikai úton különböző elváltozásokat okozhatnak. További kockázatuk a műanyaggyártás során használt adalékok (biszfenol-A, ftalátok) kioldódása, illetve a környezetben jelen lévő perzisztens (le nem bomló), valamint rákkeltő szerves szennyezőanyagok (DDT, policiklikus aromás szénhidrogének) megkötése a mikroműanyagok felületén.

Ugyanakkor a felszíni vizek mikroműanyag-tartalma az emberi egészségre jelen ismeretek szerint közvetlen veszélyt nem jelent, a Tisza vízitúrázásra, és a kijelölt strandokon fürdésre továbbra is alkalmas. A mikroműanyagok megjelenése felhívja a figyelmet arra is, hogy következmények nélkül nem folytatható a nagy mennyiségű műanyagtermelés, ha a hulladékok kezelése nem megfelelő, vagy nem megoldott.

Szerző
2017.08.26 07:11

A kifejlesztője szerint nem kell félteni a tengeri élővilágot az óceáni szemétszedőtől

Publikálás dátuma
2019.02.16 11:11

Fotó: The Ocean Cleanup/
Alaptalan a tengerbiológusok azon aggodalma, amely szerint az óceántisztító háló veszélyezteti a tengeri élővilágot - mondta az Ocean Cleanup projekt holland kifejlesztője.
Mint megírtuk, tengerbiológusok aggodalmukat fejezték ki az óceántisztító háló, az Ocean Cleanup technológiája ellen, mert szerintük veszélyezteti a víz ökoszisztémáját. Rebecca Helm medúzakutató nemrégiben a The Atlantic folyóirat weboldalán vetette fel, hogy a kifejlesztője nem vette figyelembe a levegő és a víz találkozásánál képződő filmszerű réteg, az úgynevezett neuszton gazdag élővilágát. Gondolatmenetét G. Tóth László magyar limnológus és óceanológus több ponton is alátámasztotta, sőt hozzátette, hogy a tengerek élővilágának felborulása akár az édesvizek ökoszisztémájára is hatással lehet. Egyes tengeri területekre ugyanis édesvízi halak járnak ívni, és a neuszton tengeri madarak egész tárházának szolgál táplálékául.
Boyan Slat, a szemétszedő háló holland megalkotója azonban ezeket az aggodalmakat eltúlzottnak és alaptalannak nevezte. A cikkre reagálva kifejtette, a rendelkezésre álló adatok alapján kizárható, hogy a technológia veszélybe sodorná a neusztonállományt. Erre szerinte a legfőbb bizonyíték az, hogy miközben a gyorsan szaporodó tengerfelszíni élővilág nagyjából 50 millió négyzetkilométernyi területen terül el az óceánok felszínén, az Ocean Cleanup hálói legfeljebb 500 ezer négyzetkilométernyi területen gyűjtenék a szemetet - írta a Qubit.
„Számos adat áll rendelkezésre, hogy a tengerekben úszkáló több százezer tonnányi műanyag hulladék károsítja a tengeri élővilágot, beleértve a neusztont is”.
A víz felszínén lebegő szemétszedő háló, amelytől a kifejlesztői azt várják, hogy az évszázad közepére megtisztítja a világ vizeit, még csak próbaüzemben működött, de Hawaii-szigetek közelében vissza kellett vontatni partra, mert technikai problémák adódtak. 
2019.02.16 11:11
Frissítve: 2019.02.16 11:11

284 kutyát tudnak megmenteni a Valentin-napon összegyűlt virágpénzből

Publikálás dátuma
2019.02.15 14:03
Illusztráció
Fotó: AFP/ Narayan Maharjan/NurPhote
Felülmúlt a szervezők várakozását a Valentin Projekt elnevezésű akcióban összegyűlt 28 millió forint, amelyből már vasárnaptól elkezdhetik a 284 kutya megmentését.
284 kutyát tudnak megmenteni a Valentin Projekt elnevezésű akcióban összegyűlt több mint 28 millió forintból. Az Eszkuláp Egyesület és a Demény, a kötsög elnevezésű közösségi oldal összefogásában, január közepén meghirdetett kezdeményezés lényege az volt, hogy a résztvevők idén a Valentin-napi virág árát inkább utalják át az állatmentő szervezet számlájára.
A szervezők a Facebook-bejegyzésükben azt írták, az eredmény minden várakozásukat felülmúlta, arra számítottak, legfeljebb 5-10 kutyát tudnak megmenteni a haláltól. Hozzátették, az összeg még mindig folyamatosan nő, mert érkeznek a későn kapcsolók és a cégek felajánlásai is. És jelezték azt is, ez csak a kezdet, de nem a pénzgyűjtés volt a lényeg, ennek köszönhetően viszont már vasárnap elkezdhetik az állatok mentését - számolt be a Sokszínű Vidék
2019.02.15 14:03