Gorka Sebestyén "alfahím" távozik a Fehér Háztól

Publikálás dátuma
2017.08.26. 10:13
Gorka Sebestyén - AFP fotó
Örömmel tárgyal Szijjártó Péter külügyminiszter Washingtonban azzal a Gorka Sebestyénnel, aki 2006-ban Kádár gyermekeinek és amatőrnek nevezte a Fidesz vezetőit, köztük Orbán Viktort. Trump tanácsadója annak idején elhasalt a magyar nemzetbiztonsági átvilágításon - írtuk még márciusban, amikor vázoltuk is Gorka sajátos életútját. Köztük azt az epizódot, hogy a "tanácsadó" Budapesten aktívan részt vett a Gyurcsány Ferenc kormánya elleni megmozdulásokban is. A sajátos életút egyik újabb, és aktuális fordulata pedig az, hogy Gorka Sebestyén lemondott a Fehér Ház tanácsadói posztjáról. 

A döntés nem meglepő, arról úgy egy hete írtunk, hogy Donald Trump stratégiai főtanácsadójának, Steve Bannonnak a lemondása után rögtön megindult a találgatás, mi lesz a Fehér Ház magyar terrorizmus-ellenes tanácsadójának a sorsa. A Bloomberg legalábbis két névtelen forrásra hivatkozva azt állította: Gorka Sebestyén kirúgása is napirendre kerülhet.

A tanácsadó lemondó levelét a The Federalist című jobboldali portál hozta nyilvánosságra, majd a hírt fehér házi tisztségviselők megerősítették több internetes oldalnak is- tudatja most az MTI. A The New York Times szerint Gorkát lemondásra kényszerítették.

A Politico című lapnak az elnöki hivatal egyik - neve elhallgatását kérő - tisztségviselője viszont azt állította, hogy "Gorka Sebestyén nem mondott le, de azt megerősíthetem, hogy nem dolgozik többé a Fehér Házban".  A Politico portálja idézett is Gorka lemondó leveléből. "Sajnálatos módon azokat, akik a leginkább megtestesítették és képviselték a 'Tegyük ismét naggyá Amerikát!' politikáját, akaratukon kívül házon belül háttérbe szorították, módszeresen eltávolították, vagy ellehetetlenítették az elmúlt hónapokban" - írta a volt tanácsadó.

Gorka Sebestyén nemzetbiztonsági ügyekben adott tanácsokat Donald Trump elnöknek. Nem kevesen iszlámfóbiásnak tartották, mert azt hirdette, hogy az erőszak alapvető része az iszlám vallásnak, és szerinte ez a Koránból - a muszlimok szent könyvéből - is kiderül. Gorkát politikai és sajtóberkekben megosztó személyiségként könyvelték el. A The New York Times péntek éjjeli tudósításában a többi között arra emlékeztetett, hogy kinevezésekor Gorka úgy nyilatkozott: "visszatértek az alfahímek" a Fehér Házba. Lemondó levelében a volt tanácsadó kifejtette azt is, hogy nem értett egyet a meghirdetett új afganisztáni stratégiával. 

"Az a tény, hogy azok, akik megírták és jóváhagyták a beszéd vázlatát és kihagyták belőle a radikális iszlámnak, vagy a radikális iszlám terrorizmusnak még az említését is, azt bizonyítja, hogy az ön elnökjelölti kampányának egyik alapvető eleme tovatűnt" - fogalmazott Gorka Trumpnak cízett levelében. Roger Stone, Donald Trump régi tanácsadója és bizalmasa - aki szintén magyar gyökerű (!) - a Politico megkeresésére leszögezte: meglátása szerint a Fehér Házban "egy csoport gyorsan tör előre és megpróbálja a Trump-kormányzatot áttéríteni a Soros György-féle globalizmusra"

Szerző

Tíz évet kaphat a volt kormányfő

Publikálás dátuma
2017.08.26. 07:38
Yingluck Shinawatra - AFP Fotó
Külföldre szökött Jinglak Sinavatra volt thai kormányfő, azt megelőzően, hogy kimondták volna az ítéletet az ellene indított egyik perben. Valószínűleg csatlakozott dubaji emigrációban élő bátyjához.

 A népszerű volt miniszterelnök, Taksin Sinavatra húgát korrupcióval vádolták meg, a rizstermelőknek nyújtott bőkezű állami szubvenciók miatt. Mivel nem jelent meg a bíróság előtt, a tegnapra tervezett ítélethirdetést szeptember 27-re halasztották, tíz évet is kaphat. Jinglak Sinavatra kormányát katonai puccsal döntötték meg 2014-ben. 

Szerző

London csak annyit fizet, amennyi jár

Publikálás dátuma
2017.08.26. 07:35
Boris Johnson/AFP
Nagy-Britannia nem fizet egy pennyvel sem többet vagy kevesebbet, mint amennyit a londoni kormány szerint köteles fizetni az Európai Uniónak – jelentette ki tegnap a brit külügyminiszter.

A BBC Radio4-nek nyilatkozva Boris Johnson hangsúlyozta, London kifizeti azt, ami törvényesen jár Brüsszelnek. A sajtóban keringő 100 millió eurós összeggel kapcsolatban mondta azt, magyarázta Johnson, hogy az unió fütyülhet arra a pénzre.

Szerző