A Harvey hurrikán kitombolta magát

Publikálás dátuma
2017.08.27. 23:20
Fotó: AFP/Mark Ralston
Péntek éjjel lecsapott az Egyesült Államok texasi partvidékére a Harvey. A trópusi viharnak halálos áldozatai is voltak, rengeteg épület romba dőlt, sok helyen szünetelt az áramszolgáltatás.

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a texasi partvidéket Donald Trump amerikai elnök, miután a területen helyi idő szerint péntek este 10 óra után lecsapott a Harvey hurrikán. A 4-es szintre erősödött trópusi vihar Corpus Christi városától északkeletre érte el a texasi partokat. A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és várhatóan a jövő hét elején a helyszínre utazik. A szövetségi kormányzat mindenben segíti a texasi hatóságokat.

2005, a New Orleanst romba döntő Katrina óta nem pusztított akkora mértékben hurrikán az Egyesült Államokban, mint a Texasra lecsapó Harvey. Az ítéletidőnek legalább egy - nem hivatalos források szerint tucatnyi - halálos áldozata van; Rockport városában egy ember bennégett a házában. A viharban rengeteg épület romba dőlt, negyedmillió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. Háztetőket tépett le, villanypóznákat döntött ki, ablakokat zúzott be, autókat, kamionokat sodort el a hatalmas erejű vihar. Az utcákon állt a víz, az úttesteket mindenhol törmelék borította. A hatóságok arra kérték a lakosokat, korlátozzák a vécék és a vízcsapok használatát. Az áradások a kétmilliós Houstont is veszélyeztetik. A romok eltakarításában 1800 katona és több ezer önkéntes vesz részt.

A hurrikán óránkénti 240-250 kilométeres széllel és óriási esőzésekkel érkezett a partokhoz. Corpus Christit és környékét addigra már kiürítették. Gregg Abbott, Texas kormányzója már péntek délután figyelmeztetett arra, hogy nagy katasztrófa várható. A vihar előtt azonban Abbott kormányzó és Sylvester Turner, Houston polgármestere egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett. Abbott felszólított mindenkit, hogy hagyja el a partvidéket és iparkodjon az állam belső területei felé. Turner viszont azt tanácsolta honfitársainak, hogy maradjanak otthon és zárkózzanak be.

A hurrikán erősségét még pénteken 4-es szintűre emelték, ám szombatra a Harvey mozgása lelassult, trópusi viharrá mérséklődött, de épp ezért özönvízszerű csapadékot zúdított a texasi partvidékre. Felkészültek a viharra Alabamában és Florida nyugati partvidékén is, valamint a louisianai New Orleansban, amelyet már péntek este elért a heves esőzés. A Mexikói-öböl partján fekvő hét texasi megyében szükségállapotot és kötelező kiürítést rendeltek el, később a kormányzó a katasztrófahelyzetet kiterjesztette további 20 texasi megyére.

Fennáll ugyanakkor a veszélye annak a meteorológusok szerint, hogy Harvey visszasodródik a tenger felé, és a meleg áramlatok újra felerősítik.

Katrina legyőzte New Orleanst
Az Egyesült Államokban a legerősebb hurrikán legutóbb 2005-ben pusztított: a Katrina hurrikán 5-ös erősségű volt, letarolta a louisianai partokat és New Orleans városát. Louisianában és Mississippiben mintegy 1800 ember vesztette életét és voltak halálos áldozatai Alabama, Florida és Georgia államokban is. A Katrinát az amerikai történelem eddigi "legdrágább" hurrikánjaként jegyezték fel: 108 milliárd dolláros anyagi kárt okozott. Pusztító erejű volt a 2009-ben, szintén a Mexikói-öböl partvidékét sújtó Ike, 2012-ben pedig a New Jersey-i partoknál tomboló Sandy hurrikán.

Szerző

Houston utcáit elárasztotta a víz - Fotók

Publikálás dátuma
2017.08.27. 21:23

KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT - FOTÓK: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Katasztrofális áradásokat idézett elő a Harvey hurrikán Texasban a hét végén, a víz elöntötte a negyedik legnépesebb amerikai város, Houston utcáit. Vasárnap már derékig ért néhol és folyamatosan emelkedett a víz a houstoni utcákon, csónakokkal mentették az embereket. Az országutak víz alá kerültek, a várost a mentőegységek helikopterekkel közelítették meg, miközben Houston északkeleti elővárosában tornádóriadót rendeltek el.  A Harvey hurrikán ugyan trópusi viharrá szelídült szombaton, de rendkívüli nagy mennyiségű és egyelőre nem csillapodó esőket hozott és ezzel áradásokat okozott. 

A Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA) igazgatója, Brock Long közölte, arra készülnek, hogy a helyreállítási munkálatok miatt akár évekig is jelen kell lenniük Texasban. Donald Trump amerikai elnök közölte, hogy az első adandó alkalommal, amint látogatása már nem okoz fennakadást, felkeresi Taxas katasztrófa sújtotta területeit.Szerző

Lesodródott egy kisbusz az M5-ösről, sérültek is vannak

Lesodródott az úttestről és az árokba borult egy kisbusz az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán, az 57-es kilométernél vasárnap délután - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a honlapján.

A közlés szerint többen megsérültek, őket a mentők ellátják. A műszaki mentést a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók megkezdték.

Szerző