Putyin is a focival ugratta Orbánt - Videó!

Publikálás dátuma
2017.08.29. 14:24
Népszava fotó/Molnár Ádám
Már Putyin is a focival ugratja Orbán Viktort - legalábbis ez derült ki a Ruptly videójából, amiben Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin elnök személyes egyeztetésének nyilvános része látható.

"Viktor, köszönöm a meghívást. Ez persze nem foci, de akkor is egy jó sportág” - ezt mondta Putyin Orbánnak a videóben, amit a 444 vett észre. Az orosz elnöknek a magyar miniszterelnök annyit válaszolt erre:  "megpróbálom megtanulni".  Putyin szaván fogta, és megígérte: elmondja majd elméletben, hogyan kell dzsúdózni.

 „Ez egy nagyon népszerű sport egyébként” – tette hozzá Putyin. Orbán megemlítette, hogy az orosz elnök gyakran szerepel a cselgáncsról szóló szakirodalomban, mire Putyin rávágta, hogy az egyik érintett szakkönyvnek ő a társszerzője, és abban gyerekeknek is vannak jó tanácsok.

A videóból kiderül még,  hogy Putyin hétfőn a cselgáncs-világbajnokság helyszínén is körbenézett, ahol Orbán Viktorral ült egy páholyban. Kaltma Battulga mongol elnök, a mongol cselgáncsszövetség elnöke ugyancsak a társaságukban volt.

Szerző

Botka László: ne az állam alattvalói legyenek a pedagógusok!

Publikálás dátuma
2017.08.29. 14:17
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Az MSZP készülő kormányprogramjában az oktatás lesz az első számú prioritás, ami azt jelenti, hogy a következő kormányzati ciklusban megduplázná, és a GDP 6 százalékára növelné az ágazatra szánt állami forrásokat - jelentette be Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, bármit is mondjon a Fidesz, az elmúlt időszakban folyamatosan csökkentek az oktatási kiadások, az "orbáni oktatáspolitika" eredményeként pedig romlott a diákok tudása. Az MSZP ezzel szemben úgy gondolja, hogy a 21. századi tudás jelenti Magyarország jövőjét - fejtette ki Botka László, hozzátéve a pedagógusoknak visszaadnák a tanítás szabadságát, arra kérve őket, hogy "ne az állam alattvalói legyenek", hanem a gyermekeket, a jövőt szolgálják.

Botka László szerint az iskolákon is jól látszik, hogy az "Orbán-rendszer" nem tűr semmilyen szakmai önállóságot, autonómiát, helyette "egyen iskolákban egyforma tanárok, egyen tankönyvből, egyforma gondolatokkal tanítanak". "A probléma csak az, hogy a gyermekeink nem egyformák" - folytatta, hangsúlyozva, hogy a tudás és a tehetség sokszínű. A szocialisták kormányfőjelöltje emellett szólt arról is, hogy egy közelmúltban végzett felmérés szerint az Európai Unióban Magyarországon indulnak a legrosszabb eséllyel a szegény, de tehetséges gyermekek. Ezzel több mint 400 ezer szegénységben élő gyermektől, és rajtuk keresztül Magyarországtól is elvették a fejlődés esélyét - tette hozzá.

Az MSZP oktatási programjának részleteit Hiller István ismertette, akit Botka László úgy mutatott be, hogy már volt és reményei szerint lesz is Magyarország oktatási minisztere. Hiller István azt mondta, jelenleg az oktatás egésze és nem csak bizonyos részterületei működnek rosszul. 

"Ha ez így marad tovább, változásokra képtelen inasok, szakmájukban elhelyezkedni képtelen diplomások" kerülnek ki az intézményekből, miközben a legtehetségesebbek külföldön próbálnak boldogulni - tette hozzá.

A szocialisták programjából idézve kifejtette, az MSZP a tankötelezettség korhatárát visszaállítaná 18 évre; lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok saját döntésük alapján újra iskolafenntartók lehessenek; emelnék a közismereti tárgyak arányát a szakképzésben; az egész oktatásban megerősítenék az idegennyelvi és informatikai képzést; felmenő rendszerben kötelező érettségi tárggyá tennék az angol nyelvet; továbbá államilag kontrollált, de versenyképes tankönyvpiacot hoznának létre.

Hiller István kijelentette továbbá, hogy pártja ellenez mindenféle választási cenzust, így az iskolázottsághoz kötött választójogot is, amely szerintük nem ösztönözne a tanulásra, csupán kirekesztene.

Botka László a kormány iskolafelújítási terveire vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, amíg az iskolákat az önkormányzatok működtették, addig együtt évente több mint 80 milliárd forintot fordítottak az intézmények karbantartására és felújítására, amióta azonban elvették a helyei közösségektől ezt a lehetőséget, folyamatosan romlik az épületek állaga.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szintén kérdésre reagálva megerősítette, szombaton egy demokrata, patrióta értékközösséget hirdetett meg, amihez "minden, az Orbán-rezsimet leváltani akaró demokrata csatlakozására és támogatására" számít, aki nem a saját politikai túléléséért küzd. 

Teljesen egyértelmű, hogy ebben a választási rendszerben mind a 106 egyéni választókörzetben közös jelöltet és listát kell állítani - fejtette ki, hozzátéve, a választójogi rendszer nem teszi lehetővé a közös egyéni jelöltállítást és a külön országos listaállítást.

Botka László kérdésre elmondta, kormányra kerülésük után nyilvánosságra hoznák a paksi bővítés összes dokumentumát, a beruházás sorsáról pedig a részletek megismerése után döntenének.

Szerző

Lángokban állt egy hotel Dobogókőn - VIDEÓ!

Publikálás dátuma
2017.08.29. 14:12
MTI Fotók: Mihádák Zoltán
Dobogókőn kigyulladt a használaton kívüli Nimród Hotel felső szintje és tetőszerkezete - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden. A tüzet kora délutánra eloltották.

Csámpai Attila korábban elmondta, hogy eddig ismeretlen okból lángra kapott a régi, használaton kívüli négyszintes épület tetőszerkezete és felső szintjének hozzávetőlegesen nyolcvan százaléka. A tüzet nagy erőkkel, több vízsugárral oltották a szentendrei, a pomázi, az esztergomi és a fővárosi tűzoltók.     

 Csámpai Attila elmondta azt is, hogy nem tudnak arról, hogy bárki is tartózkodott volna az épületben, ezért feltehetőleg senki nem sérült meg, de részleteket csak később, az oltási munkálatok végeztével és a tűzvizsgálat után tudnak közölni. A szóvivő kora délután azt mondta, hogy már eloltották a lángokat, jelenleg az utómunkálatok zajlanak. A katasztrófavédelem mobil laborjának vizsgálata szerint nem került veszélyes anyag a levegőbe. A 4000 négyzetméteres épületből 1500 négyzetméter égett le és beszakadt a tetőszerkezet. A tűz nem terjed át az erdőre és a lakóházakra sem - ismertette.

Szerző
Frissítve: 2017.08.29. 18:39