Megrongált balfi emlékhely - Nyomravezetői díjat tűztek ki

Kétszázezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a soproni önkormányzat annak, aki érdemi információval tudja segíteni a rendőrség munkáját a balfi nemzeti emlékhely szoboregyüttesének megrongálásáról - tájékoztatott az önkormányzat kedden.

Hozzátették, hogy az önkormányzat részt vesz a szoborcsoport helyreállításában. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn közölte: augusztus 25-én kaptak lakossági bejelentést arról, hogy a szoboregyüttes három kőtáblája összetört. Az ügyben ismeretlen tettes ellen, rongálás miatt nyomoznak. 

A Miniszterelnökség hétfői közleménye szerint pedig a kormány mélyen elítéli a rongálást, és együtt érez a magyar határvidék egykori munkatáboraiban meggyilkolt zsidó kényszermunkások és más foglyok hozzátartozóival, valamint az emlékhely alkotóival. 

Az emlékhelyet 2008-ban avatták fel a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére. Az emlékmű Kutas László szobrászművész és Winkler Barna építész tervei alapján készült. A temetődomb oldalába süllyedő, emberalakot formázó márványlapok az erőltetett menetet szimbolizálják. Balfot 1944-ben német alakulatok szállták meg. A faluban alakították ki a soproni járás egyik legnagyobb munkaszolgálatos táborát. Ott halt meg Szerb Antal irodalomtörténész, író, Sárközi György költő és Halász Gábor esztéta is. 

Szerző

Villamosbaleset a Nagykörúton

Összeütközött egy személyautó a villamossal a Wesselényi utca és az Erzsébet körút kereszteződésénél. A balesetben hárman megsérültek, a villamosok helyett pótlóbusz jár - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden kora délután.

Kisdi Máté elmondta: az ütközés után az autó felhajtott a járdára. Két gyalogos sérült meg és egy ember a gépkocsiban. A Nyugati tér felé a Nagykörúton csak egy sávban haladhat a forgalom. A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán közölte, hogy a 4-es és a 6-os villamos helyett pótlóbusz közlekedik az Oktogon és a Blaha Lujza tér között.

Szerző

A mélybe zuhant, és meghalt egy magyar hegymászó

Publikálás dátuma
2017.08.29. 15:00
Illusztráció: Michael Gruber / APA-PictureDesk / APA
Lezuhant és meghalt egy magyar hegymászó a svájci Matterhorn megmászása után – írja a Bors.

A lap úgy tudja, egy 9 fős társaság a 4478 méter magas svájci Matterhornt mászta meg, majd lefelé haladva már csak tíz percre voltak a legalsó állomástól, amikor a csapat egyik tagja a hegygerinc egyik keskeny részén mászva megcsúszott, majd egy természetes víznyelőbe zuhant, és szörnyethalt.

A társaságnak egy durva havazás és szélfújás miatt két éjszakát a hegyen kellett töltenie egy faházban, a vizük is elfogyott, így a dehidratáltságtól dekoncentráltak lehettek lefelé.

A Bors úgy tudja, hogy a férfi nem számított tapasztalt mászónak, a sziklamászó tanfolyamot idén májusban végezte el. A szülei vizsgálatot kezdeményeztek, hogy kiderítsék, mi okozhatta fiuk halálát.

Szerző