bulinegyed;vendéglátósok;lufieregetés;

Kemények voltak - "Lufis" tüntetést tartottak a bulinegyed vendéglátósai

Száz vendéglátóhely ezernél több dolgozója vonult fel a VII. kerületi önkormányzat Erzsébet körúti épülete elé tiltakozva az ellen, hogy az önkormányzat szigorítson a bulinegyedként ismert szórakozóhelyek szabályozásán.

A zömében huszonéves vendéglátós dolgozók a Madách térről indulva végigvonultak a Király utcán, majd a körúton haladva jutottak el az Erzsébet térre, ahol egy rövid beszéd után több száz sárga és fekete színű lufit engedtek a levegőbe. A transzparenseken „A vendéglátás a gazdaság motorja" illetve „Miért vesszen tízezer ember munkahelye és 200 ezer ember szórakozása?" volt olvasható.

A Magyar Nemzet megírta: a „bulinegyed" néven elhíresült Belső-Erzsébetvárosban elhatalmasodott áldatlan állapotok – zaj, megnövekedett bűnözés, szemetelés – miatt a Vattamány Zsolt vezette kerület arra készül, hogy kocsmastopot vezessenek be a területen, azaz önkormányzati tulajdonú ingatlant már nem lehetne kiadni ilyen célra. A meglévő szórakozóhelyek maradhatnának, ám ha tönkremennek, vagy valamilyen okból bezárnak, úgy az új bérlő már nem vendéglátós lenne.

A bulinegyed romkocsmáinak üzemeltetői attól tartanak, hogy ez csak a kezdet, és a kerület később - Terézváros és Ferencváros mintájára - csendrendeletet vezethetne be. Patkó Dömötör a kocsmákat üzemeltető Humbák művek társtulajdonosa, a tüntetés fő szervezője lapunknak elmondta: szerinte ha leszűkítik a kerület szórakozóhelyeinek a nyitvatartását, úgy a legtöbb pubnak, romkocsmának be kellene zárni, miután a forgalom 80 százaléka este tíz és éjfél között termelődik meg, illetve a nagyobb helyeknél éjfél és hajnali kettő között.

 

Azt ugyanakkor Patkó Dömötör is elismerte, hogy a bulinegyed a jelen állapotában súlyos problémaforrás: több helyen gyakorlatilag nincs rendőri jelenlét, így sokszor nincs aki megfékezze a részeg partyturisták tombolását, a szemételtakarítás nem megoldott, és nem mellesleg nyilvános vécék is hiányoznak a területről.  A társtulajdonos szerint azonban ezekre a problémára nem az a megoldás, hogy szigorítsanak a szórakozóhelyekre vonatkozó szabályokon, hanem több rendőrt, több takarítót kellene a területre vezényelni.

Patkó úgy véli, a kerület lakosságának a zöme, a „csendes többség"  támogatja a bulinegyed fennmaradását, ami a területen lévő 400 szórakozóhely mellett több ezer helyi lakosnak is komoly bevételi forrást jelent, és csak egy 100-150 fős „hangos kisebbség" az, amelyik a bulinegyed ellen tüntet, szerinte jellemzően a „választások környékén".

Mint arról többször is beszámoltunk az „Élhető Erzsébetváros" Facebook-csoport már több demonstrációt és lakossági fórumot szervezett amiatt, hogy szerintük a kerület belső részének a lakosai számára immáron elviselhetetlenné vált az élet a bulinegyedben. A gondok ott kezdődtek, hogy 2013-ban az önkormányzat egy rendeletével lényegében elengedte a gyeplőt: korlátlanná tette a szórakozóhelyek nyitvatartását, továbbá a szórakozóhelyek megnyitását immáron nem kötötték a lakóközösség beleegyezéséhez. Az engedékeny szabályozásnak köszönhetően néhány év alatt a néhány négyzetkilométernyi kis területen 400 (!) kocsma nyílt meg ki, ahol hétvégenként 150-200 ezer fiatal bulizik, köztük sokan külföldről érkeznek azért, hogy itt eresszék ki a gőzt.

A lakók tiltakozásaira eddig gyakorlatilag nem reagált a fideszes kerületi vezetés, így korábban Vattamány Zsolt is csak politikailag motivált, hangos kisebbségnek próbálta beállítani a zaj és a szemét ellen tiltakozó lakókat.

Augusztus elején visszavonták Kiss Szabolcs rendőr alezredes kerületi rendőrkapitányi megbízását, aki ugyan forrásaink szerint szakmailag próbált megtenni mindent az ügyben, továbbá szóba elegyedett volna a tiltakozó lakosokkal, ám végül kerületi ellenzéki forrásaink szerint mégis bűnbakként beáldozták a bulinegyed problémáiért.

Később a kerületi ellenzéki képviselő, Szűcs Balázs és Ujvári-Kövér Mónika nyílt levelet írt a polgármesternek, illetve soron kívüli meghallgatás összehívását a kerület ügyeiről. Vattamány Zsolt korábban ezt elutasította, mondván: szeptemberben úgyis lesz soros testületi ülés, ám most végül mégis lépésre szánta el magát,  és jogszabállyal tenne rendet a bulinegyedben: így a kocsmastop mellett átszerveznék belső-Erzsébetváros rendészeti és a köztisztasági szolgálatait. Ugyanakkor egyelőre nincs jele, hogy az önkormányzat visszavonná a 2013-as rendeletét, ami a bulinegyed ellen tüntető civilek egyik fő követelése lenne, azaz, hogy ne tarthassanak nyitva korlátlanul a vendéglátóhelyek.

Így, míg kedden a vendéglátósok tüntettek, szerda délutánra az Élhető Erzsébetváros civil közösség jelentett be demonstrációt, a bulinegyeddel elégedetlen kerületi lakosok szintén a VII. kerületi önkormányzat épülete elé vonulnak.