Kiszélesítik az M70-est

Publikálás dátuma
2017.08.30. 07:26
Fotó: Szabó Sándor

Az M3-as autópálya Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új csomópontjára további 1,6 milliárdot, míg az M70-es autóút hiányzó szakaszai négysávúsításának részbeni támogatására 3,2 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány, a Magyar Közlönyben megjelent határozatában. A mogyoródi csomópont támogatása eredetileg 5,8 milliárd forint volt, ez emelkedett meg most 7,4 milliárdra - közölte a Napi.hu.

Szerző

Egykori kancellár az orosz multi élén?

Gerhard Schröder volt német kancellárt, a Nord Stream AG részvényesi bizottságának elnökét javasolja a Rosznyefty állami többségű olajvállalat igazgatótanácsának élére egy előkészületben lévő orosz kormányrendelet, amelyet a szakminisztériumokkal már egyeztettek - közölte az Interfax hírügynökség egy olyan bennfentes informátorra hivatkozva, aki olvasta a dokumentumot.

Szerző

Energiahitel - Javuló feltételek

 

A Lázár János kancelláriaminiszter által több mint százmilliárd forintos keretű energiahatékonysági „támogatásként” beharangozott, az állami Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) április óta elérhető, uniós forrású kamatmentes hitel lehetőségével eddig lényegében senki nem élt. Bár az MFB nem közölte a megkötött szerződések számát, és a kudarcot se ismerte be, 2017. szeptember 1-i hatállyal könnyítettek a feltételeken. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft. összefoglalója az egyik legfontosabb kedvező változásként értékeli, hogy az önrész kiváltható lesz vissza nem térítendő állami támogatással is. Ilyen származhat például a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozó Otthon Melege Programból (OMP) is. Újdonság, hogy mostantól a lakástakarékpénztári megtakarítások is fordíthatók elő- vagy végtörlesztésre. Emellett enyhítettek a társasházak és lakásszövetkezetek jelzálog- és óvadékfeltételein. A hitelintézet enyhített valamelyest a sokak által rendkívül bonyolultnak és bürokratikusnak ítélt eljárásrenden is.

A szakértői intézet ugyanakkor nem rejti véka alá a megmaradt problémákat se. A fedezettségi előírások továbbra is szigorúbbak a lakástakarékpénztárakénál. Ezen túlmenően továbbra is gond az előleg hiánya. Így lényegében saját zsebből kell állni a beruházás nagy részét: a bank csak a kiállított számlák ellenében fizet. Alacsony a munkadíj elszámolható mértéke is.

A különböző energiafelújítási támogatási lehetőségek jelenleg egymástól függetlenül működnek: a MEHI fontosnak tartaná ezek összehangolását is. Kérdésünkre, miszerint az MFB energiahatékonysági hitele, illetve az NFM hasonló célú vissza nem térítendő támogatásai összehangolásáról az utóbbiakért felelős államtitkárság egyeztet-e az MFB-t irányító, szintén az NFM állományához sorolt, de közvetlenül a miniszterelnöknek jelentő postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztossággal, Szabó Zsolt OMP-ügyi államtitkár annyit mondott: ők nyitottak.

Szerző