Barcelonai terror - Letartóztattak két férfit Marokkóban

Publikálás dátuma
2017.08.30. 10:33
Illusztráció: PAU BARRENA / AFP
A barcelonai terrortámadásokkal kapcsolatban Marokkóban letartóztatott két férfi egyikét azzal gyanúsítják, hogy ő szállíthatta a gázpalackokat, amelyek felhasználásával műemlék épületek felrobbantását tervezték. A bombagyártás során azonban véletlen baleset történt, s Alcanarban levegőbe repült egy épület, a romok között a 12 tagú sejt három tagját találták meg, s több mint száz propán-bután gázpalackot. 

Miután az eredeti terv meghiúsult, a sejt többi tagja a merényletek előrehozásáról döntött, s másnap két autóval is a tömeg közé hajtottak, a katalán főváros népszerű sétálóutcáján, a Ramblán, illetve Cambrils üdülőhely tengerparti sétányán. Itt a rendőröknek sikerült megállítani és ártalmatlanná tenni a terroristákat, öt támadót lőttek le.

A két marokkói letartóztatását Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter tegnap jelentette be. A terrorista sejtet előző héten megsemmisítették, de a merénylet ügyében több nemzetközi szálon is folytatják a nyomozást. Az egyik kérdés, amelyre választ keresnek, az, hogyan tudtak a terroristák a gyanú felkeltése nélkül szert tenni a bombagyártáshoz szükséges alapanyagokra.

Szerző

Visszaadják a volt diktátor aranyrúdjait

Publikálás dátuma
2017.08.30. 10:17
Ferdinand Marcos sírja FOTÓ: NOEL CELIS / AFP
A Fülöp-szigetek volt diktátora, Ferdinand Marcos családja kész visszaadni a hajdani elnök által kimenekített vagyon egy részét, hogy enyhítsenek a várható költségvetési hiányon – közölte a jelenlegi államfő. Rodrigo Duterte felkérte a legfelsőbb bíróság volt elnökét, hogy tárgyaljon a Marcos-família megbízottjaival. 

Ferdinand Marcos több mint két évtizedig, 1965-től állt a Fülöp-szigetek élén, míg 1986-ban egy előrehozott választást követően népfelkelés meg nem buktatta. Az 1989-ben, hawaii emigrációban elhunyt politikus családja tagadja, hogy nagyrészt külföldre juttatott vagyonukat törvénytelen úton szerezték, ahogy ezt ellenfeleik állítják. A néhai elnök felesége, Imelda Marcos ma is a manilai törvényhozás képviselője.

Marcosék az Independent napilap híre szerint aranyrudakat is beszolgáltatnának az ázsiai ország költségvetésébe. „Nem olyan nagy a készlet, mint Fort Knoxban (ott őrzik az Egyesült Államok és számos más ország nemesfém tartalékát), de jó néhány aranyrúd van a birtokukban” – mondta a provokatív kijelentéseiről, káromkodásairól elhíresült Duterte.

Marcost Hawaii szigetén emberi jogsértések miatt elítélték, 2 milliárd dollár kártérítést szabtak ki rá a 1972-ben bevezetett rendkívüli állapot idején megkínzott, megölt áldozatok hozzátartozói javára, akik – mintegy 9 ezren – pert indítottak ellene. A jelenlegi elnök apja egykor Marcos szolgálatában állt, s Duterte tavaly engedélyezte, hogy nagy titokban odahaza temessék el a néhai diktátort.

Szerző

Újabb országban legalizálnák a melegházasságot

Publikálás dátuma
2017.08.30. 10:14
A tavaly júniusi Pride Chilében FOTÓ: CITIZENSIDE / Mauricio Gomez / Citizenside
Chile elnökasszonya, Michelle Bachelet törvényjavaslatot nyújtott be, amely legalizálná az azonos nemű párok házasodását. 

„Nem engedhetjük, hogy a régi előítéletek erősebbek legyenek, mint a szerelem” – mondta a chilei államfő az elnöki palotában, a La Monedában. A törvény, ha elfogadják, azt is lehetővé teszi majd, hogy a meleg párok gyereket fogadjanak örökbe.

Az egyik legkonzervatívabb latin-amerikai országban 2015-ben – hosszú évek küzdelmei után – iktatták törvénybe a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatának lehetőségét – emlékeztetett a brit The Guardian napilap. A melegházasság engedélyezésével Chile más dél-amerikai országok nyomdokaiban jár, Argentína, Brazília, Uruguay és Mexikó ugyanis az egyház ellenkezése dacára már megtette ezt a lépést az erősen katolikus déli félkontinensen.

Michelle Bachelet egy sor liberális reformot kezdeményezett, például nemrégiben hagyták jóvá javaslatára az abortusztilalom részleges feloldását. Bizonyos esetekben, például ha a várandós nő élete veszélyben van, immár engedélyezik a terhességmegszakítást. A chilei elnökasszony mandátuma jövő márciusban jár le, s egyelőre nem tudni, hogy addigra sikerül-e elfogadtatnia a kongresszusban a melegházasság engedélyezését is.

Szerző