André Goodfriend igazgatói kinevezést kapott a külügyben

Publikálás dátuma
2017.08.30 10:57
André Goodfriend. FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
 

Előléptette a korábbi budapesti amerikai ügyvivőt, M. André Goodfriendet a washingtoni külügyminisztérium, az eddigi vezető tanácsadó a State Department e-diplomáciával foglalkozó irodájának (Office of eDiplomacy) élére került igazgatóként. André Goodfriend 2013 augusztusától 2014 decemberéig töltött be az ideiglenes ügyvivői posztot Budapesten az előző amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis távozásától Colleen Bell kinevezéséig. Goodfriend vezette a budapesti követséget a kitiltási botrány idején, amelyet követően kiéleződött az amerikai-magyar diplomáciai viszony. Vida Ildikó, a NAV – tolmács után kiáltó – elnöke beperelte az ügyvivőt, akinek mentességét azonban a washingtoni külügy nem vonta vissza. André Goodfriend végül családi okokra hivatkozva tért vissza az Egyesült Államokba nem sokkal azt követően, hogy Colleen Bell elfoglalta posztját a magyar fővárosban.

A korábbi ügyvivő kinevezése nem meglepetés, hiszen Goodfriend karrierdiplomata, az 1980-as években kezdte pályáját a State Departmentben. Ha változik a washingtoni kormányzat, csak a politikai kinevezett diplomatákat váltják le. Donald Trump radikálisan távolította el az Obama-kormányzat kinevezettjeit, a szokásokkal ellentétben a nagykövetek egyetlen napig sem maradhattak beiktatását követően. A nagy sietség végül visszaütött, rengeteg poszt továbbra is betöltetlen. A magyar ügyekben is többször szerepelt Victoria Nuland, az európai és eurázsiai ügyekben illetékes helyettes külügyi államtitkár posztjára is csak július végén nevezett meg utódjelöltet a Fehér Ház. A 188 nagyköveti poszt közül 57-re még csak nem is jelöltek, kulcsállamokban, s számos nemzetközi szervezet mellett sincs kinevezett nagykövet. A budapesti amerikai nagyköveti posztra sem jelölt még senkit a Trump-kormányzat az amerikai külszolgálati dolgozók szövetsége, az AFSA nyilvántartása szerint. A washingtoni külügyminisztériumban több mint kétezer állás leépítését tervezik költségvetési takarékosság címén.

Nem csupán a külügy, hanem az amerikai adminisztráció számos más fontos posztja is máig betöltetlen. Több mint 1100 olyan megbízatás van, amely szenátusi jóváhagyást igényel. A Partnership for Public Service nonprofit szervezet adatai szerint – a bírósági és katonai posztokat kivéve – Trump eddig 277 személyi javaslatot küldött a szenátus elé, ezek közül 124-et hagytak jóvá. A 141 külügyi állás közül 46 jelölés érkezett a Capitoliumra. Rex Tillerson külügyminiszter a Fehér Házat hibáztatja, mert nem bólintanak rá jelöltjeire, a szenátusi republikánusok szerint a demokraták akadályozzák a kinevezéseket. A demokraták szerint túl lassú a jelölések üteme, a Harvey-hurrikán érkezésekor vált világossá, hogy a katasztrófaelhárítással foglalkozó szövetségi ügynökség, a FEMA élén is csak ügyvezető áll.

Szerző
2017.08.30 10:57
Frissítve: 2017.08.30 20:45

Gyümölcsösben esett áldozatának egy hargitai medve

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:36
Illusztráció
Fotó: AFP/
A sérült férfi tehenét akarta hazahajtani, mikor szembekerült az állattal. Esélyes, hogy kilövik a támadó medvét.
Ismét emberre támadt egy hargitai medve kedden - írja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán. A támadás Kobátfalván történt: az áldozat a faluhoz közel eső gyümölcsösből akarta hazahajtani a tehenét, amikor találkozott az állattal.
"A medve harapdálni kezdte, ő pedig rúgással védekezett, így sikerült megmenekülnie, majd vérző sebekkel szaladt el"
- részletezi az esetet Borboly. A 40 éves férfit a székelyudvarhelyi kórház fertőző osztályán látták el, innen a csíkszeredai kórház fertőző osztályára szállítják megfigyelésre, sérülései miatt nem tud dolgozni. Már készül a szükséges dokumentáció a medve kilövése érdekében Borboly azt reméli, a helyzet a csíkszeredai esethez hasonlóan végződik majd.
2018.08.21 19:36

Ismét a klímakatasztrófáért felelős erőműveket hozná helyzetbe Trump

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48

Fotó: AFP/ Pete Saloutos
Megszűnhet a szén-dioxid-kibocsátást egyszer már jelentősen korlátozó Tiszta Energia Terv.
A Környezetvédelmi Hivatal (EPA) kedden terjesztette elő az erőművek szén-dioxid-kibocsátásának újraszabályozására vonatkozó terveket - írja az MTI. 
A Trump-adminisztráció ezzel megszüntetné az előző elnök, Barack Obama klímaváltozással kapcsolatos erőfeszítéseinek egyik fő elemét, az úgynevezett Tiszta Energia Tervet.
A Környezetvédelmi Hivatal új szabályozása lehetővé tenné, hogy a tagállamok a maguk belátása szerinti szabályokat dolgozzanak ki szénerőműveikre. Sőt, ha úgy látják jónak, akár engedélyt is kérjenek a szén-dioxid-kibocsátás korlátozásának megszüntetésére.
A javaslat ismét jelentősen megnövelné a szén-dioxid-kibocsátás egyszer már korlátozott mértékét, és lehetőséget teremtene a tagállamoknak arra, hogy a környezetet kevésbé szennyező gáz-, szél-, és napenergia felhasználása helyett a szénerőművek fejlesztésére összpontosítsanak.
Az EPA egyelőre vitára bocsátja a tervezetet, és várhatóan jövő év elején dönt a végleges formájáról, majd a bevezetéséről.
2018.08.21 17:48