Előfizetés

Elítélte az ENSZ BT az észak-koreai rakétakilövést

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elítélte az észak-koreai rakétakísérleteket, köztük a legutóbbit, amely miatt Japán északi részén légiriadót rendeltek el és megszólaltak a szirénák. 

A BT majdnem négy órás rendkívüli ülésen vitatta meg, hogy milyen választ adjanak arra, hogy Észak-Korea közepes hatótávolságú, ballisztikus rakétát lőtt ki, amely Hokkaido szigete fölött repült át. A BT közleménye szerint a rakétakísérletek „nem csupán a térséget, hanem az ENSZ valamennyi államát fenyegetik. A világszervezet azonban nem szigorított az érvényben lévő, Phenjant sújtó szankciókon, s nem is helyezett kilátásba hasonló intézkedést.

Nikki Haley, az amerikai ENSZ nagykövet ugyanakkor a New York Times jelentése szerint közleményében utalt egy amerikai akció lehetőségére, amikor úgy fogalmazott: „Az Egyesült Államok nem engedi meg, hogy ez a törvénytelenség folytatódjon.” Donald Trump amerikai elnök azt mondta, mindenféle opciót tekintetbe vesznek, a katonai lépéseket sem zárva ki.

Az újabb, az eddigieknél is veszélyesebb rakétakilövés nyomást helyez az Egyesült Államokra, hogy válaszlépést tegyen – jelentette Washingtonból a Reuters. Nincs jele azonban annak, hogy a Trump-kormányzat közvetlen katonai lépésre készülne. Jim Mattis amerikai védelmi miniszter kilátásba helyezte, hogy lelőnek bármely rakétát, amely az Egyesült Államok vagy szövetséges állam területét fenyegeti, de nem tudni, hogy egy következő hasonló – Japán irányába tartó – rakéta kilövése esetén megpróbálkoznának-e aktiválni rakétavédelmi rendszerüket. Kínos lenne, ha kudarcot vallanának, s egy ilyen lépést ráadásul Észak-Korea háborús oknak tekinthetne. Az elemzők szerint Kína is ellenezne egy közvetlen amerikai katonai választ.

Barcelonai terror - Letartóztattak két férfit Marokkóban

Publikálás dátuma
2017.08.30. 10:33
Illusztráció: PAU BARRENA / AFP
A barcelonai terrortámadásokkal kapcsolatban Marokkóban letartóztatott két férfi egyikét azzal gyanúsítják, hogy ő szállíthatta a gázpalackokat, amelyek felhasználásával műemlék épületek felrobbantását tervezték. A bombagyártás során azonban véletlen baleset történt, s Alcanarban levegőbe repült egy épület, a romok között a 12 tagú sejt három tagját találták meg, s több mint száz propán-bután gázpalackot. 

Miután az eredeti terv meghiúsult, a sejt többi tagja a merényletek előrehozásáról döntött, s másnap két autóval is a tömeg közé hajtottak, a katalán főváros népszerű sétálóutcáján, a Ramblán, illetve Cambrils üdülőhely tengerparti sétányán. Itt a rendőröknek sikerült megállítani és ártalmatlanná tenni a terroristákat, öt támadót lőttek le.

A két marokkói letartóztatását Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter tegnap jelentette be. A terrorista sejtet előző héten megsemmisítették, de a merénylet ügyében több nemzetközi szálon is folytatják a nyomozást. Az egyik kérdés, amelyre választ keresnek, az, hogyan tudtak a terroristák a gyanú felkeltése nélkül szert tenni a bombagyártáshoz szükséges alapanyagokra.

Visszaadják a volt diktátor aranyrúdjait

Publikálás dátuma
2017.08.30. 10:17
Ferdinand Marcos sírja FOTÓ: NOEL CELIS / AFP
A Fülöp-szigetek volt diktátora, Ferdinand Marcos családja kész visszaadni a hajdani elnök által kimenekített vagyon egy részét, hogy enyhítsenek a várható költségvetési hiányon – közölte a jelenlegi államfő. Rodrigo Duterte felkérte a legfelsőbb bíróság volt elnökét, hogy tárgyaljon a Marcos-família megbízottjaival. 

Ferdinand Marcos több mint két évtizedig, 1965-től állt a Fülöp-szigetek élén, míg 1986-ban egy előrehozott választást követően népfelkelés meg nem buktatta. Az 1989-ben, hawaii emigrációban elhunyt politikus családja tagadja, hogy nagyrészt külföldre juttatott vagyonukat törvénytelen úton szerezték, ahogy ezt ellenfeleik állítják. A néhai elnök felesége, Imelda Marcos ma is a manilai törvényhozás képviselője.

Marcosék az Independent napilap híre szerint aranyrudakat is beszolgáltatnának az ázsiai ország költségvetésébe. „Nem olyan nagy a készlet, mint Fort Knoxban (ott őrzik az Egyesült Államok és számos más ország nemesfém tartalékát), de jó néhány aranyrúd van a birtokukban” – mondta a provokatív kijelentéseiről, káromkodásairól elhíresült Duterte.

Marcost Hawaii szigetén emberi jogsértések miatt elítélték, 2 milliárd dollár kártérítést szabtak ki rá a 1972-ben bevezetett rendkívüli állapot idején megkínzott, megölt áldozatok hozzátartozói javára, akik – mintegy 9 ezren – pert indítottak ellene. A jelenlegi elnök apja egykor Marcos szolgálatában állt, s Duterte tavaly engedélyezte, hogy nagy titokban odahaza temessék el a néhai diktátort.