Túlárazott közvilágításról döntöttek Budapesten?

Publikálás dátuma
2017.08.30 12:54
FOTÓ: Molnár Ádám/ Népszava
Fotó: /
A Demokratikus Koalíció (DK) a Fővárosi Közgyűlés előtt követelte Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának menesztését a folyamatos botrányok miatt. A szerdai ülés előtt az ellenzéki pártok a Római-parti mobilgáttal kapcsolatban nyilatkoztak, amiről az MSZP népszavazást írna ki róla, a DK szerint pedig Tarlós István főpolgármesternek nincs más választása, mint újratárgyaltatni a kérdést. Az ülésen végül a testület támogatta a közvilágítás LED-es - a Jobbik szerint túlárazott - korszerűsítését.

A DK budapesti képviselője sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy a Római-parti mobilgátat tervező cég korábban már "elvérzett" egy visegrádi parti gát tervezésekor, ezért szerintük Tarlós István főpolgármesternek nincs más választása, mint újratárgyaltatni a kérdést. Gy. Németh Erzsébet követelte Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának menesztését a társaságnál tapasztalható "folyamatos botrányokra" hivatkozva. A DK arra is választ vár, kit terhel felelősség, amiért - mint lapunk is megírta - a Garancsi István üzletember érdekeltségébe tartozó egyik társaság 2015 vége óta nem fizet a fővárosnak a villanyoszlopokon található hirdetési helyekért, és nem is kért erre engedélyt a közterület tulajdonos Fővárosi Önkormányzattól.

MSZP: népszavazás döntsön!

Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője szerint a  a Fővárosi Közgyűlésnek helyi népszavazást kellene kiírnia a Római-parti gát építéséről. Azt mondta, Tarlós István gyáva megkérdezni az óbudaiakat, hogy hol épüljön meg a gát. A városvezetés nem hajlandó meghallgatni azokat a szakértőket sem, akik ellentmondó véleményt fogalmaznak meg - tette hozzá. Horváth Csaba szerint a főpolgármester azért is gyáva, mert nem jár el a hármas metró teljes körű felújítása és akadálymentesítése érdekében. A szocialista politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a jelenlegi tervek nem tartalmazzák a Dózsa György úti megálló teljes akadálymentesítését.

Az MSZP budapesti politikusa azért is gyávának nevezte Tarlós Istvánt, mert még mindig nem váltotta le Dabóczi Kálmánt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetőjét, aki szerinte az utóbbi időben alkalmatlan módon irányította ez elektronikus jegyrendszer bevezetését.

Szaniszló Sándor, a szocialisták másik fővárosi képviselője szólt arról, hogy Budapesten kétévente a Velencei-tó vízmennyiségének megfelelő tiszta ivóvíz szivárog el az évenkénti mintegy 900 csőtörésben. Az ellenzéki politikus szerint ennek hátterében az állhat, hogy a vízműveknek a rezsicsökkentés miatt nem maradt elég forrásuk a karbantartásra, jelenleg pedig már mintegy 350 kilométer hosszúságban kellene sürgősen vízvezetéket cserélni, amire nincs fedezet.

Döntöttek a közvilágítás fejlesztéséről

Több mint egymilliárd forintot fordíthatnak a budapesti közvilágítás korszerűsítésére, amely során mintegy hétezer nagynyomású nátrium lámpatestet korszerű, energiahatékony LED-es világítótestre cserélhetnek - erről a Fővárosi Közgyűlés döntött szerdai ülésén. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést 24 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület, amely így biztosította a szükséges fedezetet a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. részére a közbeszerzési eljárás megkezdésére. A közgyűlés a közbeszerzési eljárás eredményes lezárulta után dönthet majd a fővárosi forráshoz kapcsolódó szerződések pontos tartalmáról és végleges összegéről.

Jobbik: túlárazott lámpatestekkel világítanának

A Jobbik szerint a Fővárosi Közgyűlés a piaci árnál másfélszer drágább keretösszeggel kíván pályázatot kiírni a fővárosi közvilágítás egy részének korszerűsítésére.  Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője elmondta, a testület előtt lévő előterjesztés egymilliárd forintos keretet szán 7 ezer LED-lámpa beszerzésére, ami azt jelenti, hogy darabonként 143 ezer forintba is kerülhetnek ezek a világítótestek. A Jobbik több ajánlatot is bekért a piacról, és a legjobb minőségű, legdrágább lámpák ára sem érte el ennek az árnak a kétharmadát. Nem ez lenne az első eset, hogy egy "irányított közbeszerzéssel" drágán, de rossz minőségben korszerűsítenek közvilágítási rendszert -  mondta Tokody Marcell, aki azt javasolta, hogy előbb a közgyűlés is kérjen be árajánlatokat, és csak azt követően írjon ki pályázatot.

Tarlós István főpolgármester, mellette Ughy Attila, Karsay Ferenc, Wintermantel Zsolt, és Láng Zsolt Fidesz-KDNP-s képviselőka Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésén a Városháza dísztermében 2017. augusztus 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tarlós István főpolgármester, mellette Ughy Attila, Karsay Ferenc, Wintermantel Zsolt, és Láng Zsolt Fidesz-KDNP-s képviselőka Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésén a Városháza dísztermében 2017. augusztus 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lesz téli hajléktalanszálló a Rimaszombati úton

Idén is várhatóan megnyit a Budapest XI. kerületében, a Rimaszombati úton található volt kollégiumban a téli hajléktalanszálló, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy egy több mint hatszáz négyzetméteres ingatlanrészt biztosít a célra térítésmentesen a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A testület egyhangúlag támogatta - a december elsejétől jövő év március 6-ig tartó - ingyenes használatba adást. Korábban a szeretetszolgálat egy 340 négyzetméteres részen fogadta a rászorulókat, az idén ez a terület 681 négyzetméteresre nő. A szeretetszolgálat tájékoztatása szerint - mint az elfogadott előterjesztéshez csatolt mellékletben olvasható - a legutóbbi télen 554 hajléktalan embernek tudtak szállást biztosítani a Rimaszombati úti "alacsonyküszöbű krízisférőhelyen".

240 milliót osztanak szét a sportegyesületek között

Idén 240 millió forinttal támogatják a kiemelt budapesti sportegyesületeket - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Az utánpótlás-nevelés támogatására az Újpesti Torna Egylet 50 millió forintot, a Ferencvárosi Torna Club és szakosztályai 75 milliót, a Vasas Sport Club 25 milliót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület 25 milliót, a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest 25 milliót kap. Húsz-húsz millió forinthoz jut a Budapesti Vasutas Sport Klub és a Kőbányai Sport Club. A támogatásokról szóló javaslatot 26 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A Fővárosi Közgyűlés döntött a közvilágítási oszlopok reklámcélú hasznosításáról is, amivel Garancsi István további 5 év használati jogot kapott az oszlophirdetésekre, annak ellenére, hogy két évig engedély nélkül, ingyen használta azokat. Lásd még: Orbán barátját "kimosdatta" a Fővárosi Közgyűlés

Szerző
2017.08.30 12:54
Frissítve: 2017.08.30 14:37

Valsartan-vizsgálat: két hónap múlva lesz csak eredmény

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:40
illusztráció
Fotó: AFP/ JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
A gyógyszer szennyezettségére csak egy véletlen esemény miatt derült fény - a betegeknek még jócskán várniuk kell, hogy megtudják, valós veszélynek voltak-e kitéve.
Várhatóan szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve azok a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedtek – derül ki a dán gyógyszerhatóság honlapjáról.  A vizsgálat - amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol - arra is kiterjed, hogy pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés. Mekkora valós veszéylnek voltak kitéve a betegek, és azt is igyekeznek pontosabban meghatározni, hogy mióta lehetett ez a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban. Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin jelenthet. Közölték azt is, hogy a vizsgálatba toxikológusokat is bevonnak. Fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, az ő segítségükkel derítenék ki azt, hogy a még piacon lévő egyéb valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e ugyanilyen szennyeződés.  Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózaminnal szennyeződött. Ez az egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. Azóta az is kiderült, hogy a szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban. A kínai gyártó akkor változtatott az előállítási folyamaton. S ugyan ezt szabályosan bejelentette a hatóságoknak, amelyek ilyenkor előírják a cégtől vásárló gyártóknak, forgalmazóknak, hogy milyen minőségvizsgálatokat kell elvégezniük, milyen nem kívánatos anyagokra kell szűrniük. Csakhogy a most bajt okozó, nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendők között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény.  A nemzeti hatóság (OGYÉI) július negyedikén a betegeknek azt javasolta, hogy aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon orvosával a készítmény cseréjéről. A betegeknél lévő szennyezett orvosságokból legfeljebb két bontatlan dobozt blokk nélkül is patikák augusztusban visszaváltják.

Ütemesen állítják át a betegeket

Az OGYÉI lapunknak érdeklődésére azt mondta, „bár szükség van még további vizsgálatokra, a betegeket érintő közvetlen kockázat nem áll fenn – állítja az eddigi vizsgálatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Éppen ezért a magyarországi gyógyszerhatóság arra kéri a betegeket, semmiképp ne hagyják abba a vérnyomáscsökkentő kezelést, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat és beszéljék át a gyógyszeres terápia folytatását! Mivel közel 150 ezer beteg érintett, a zökkenőmentes ellátás biztosítása jelenleg prioritás az OGYÉI számára. Egy gondosan előkészített ütemterv alapján igyekszik az OGYÉI a betegek ellátásához szükséges készleteket elérhetővé tenni. A nagykereskedők folyamatosan jelentik a készleteiket és a forgalmazással kapcsolatos adataikat felénk, a gyógyszerészek pedig a köztestületen, illetve az OGYÉI ügyfélszolgálatán keresztül adnak visszajelzést az ellátással kapcsolatban. Jelenleg jelentős hiányhelyzet nem fenyeget, ám folyamatos monitorozásra van szükség".

Szerző
2018.07.18 17:40
Frissítve: 2018.07.18 17:40

Jótékony célra költik béremelésüket a Párbeszéd képviselői

Publikálás dátuma
2018.07.18 17:14
Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd parlamenti képviselője (középen)
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatása – Kovács-Cake Olivio szerint ezekre fordítanák béremelésüket a Párbeszéd parlamenti képviselői, akik állításuk szerint Burány Sándor kivételével nemmel szavaztak a plusz pénzre.
Jótékonykodna a Párbeszéd parlamenti frakciója azzal a plusz pénzzel, amit nem kértek és állításuk szerint meg sem szavaztak, de a parlamenti többség döntés nekik is megítélte a mintegy 200 ezer forintos béremelést. 
Kocsis-Cake Olivio frakciótag erről a Zoom-nak adott interjúban beszélt: „Mi azt gondoljuk, hogy Magyarország száz legfontosabb kérdése között jelenleg nincs ott a képviselők fizetése, ehelyett például az otthonápolók díját kellett volna emelni, ezért nem tudtuk támogatni (az otthonápolási díj emelését minden ellenzéki párt támogatta, az ellenzékben még szintén támogatóként fellépő Fidesz viszont lesöpörte az asztalról a tervet – a szerk). Tisztában vagyunk vele, hogy Fidesz hogyan zsarolta ki az ellenzéki szavazatokat, ezért mi nem törünk pálcát senki felett” - mondta a Párbeszéd politikusa.
A felajánlás azt jelenti, hogy a frakció 4 tagja biztosítana havonta 800 ezer forintot valamilyen jótékony célra – Kocsis-Cake az autonóm vidéki közösségek vagy a független sajtó támogatását jelölte ki lehetséges területként. Úgy tudni, a Párbeszéd parlamenti csoportjából csak Burány Sándor szavazta meg a béremelést, aki egyben az MSZP tagja is. 
2018.07.18 17:14