Brüsszel szerint javult a romák helyzete

Összességében valamelyest javult a romák helyzete 2011 óta az Európai Unióban, azonban további erőfeszítésekre van szükség az oktatási és foglalkoztatási lehetőségek javításához - derült ki az Európai Bizottság által szerdán közzétett jelentésből.

Lassan javul a helyzet az Európai Unióban, például egyre több roma gyerek jár óvodába, és csökkent a korai iskolaelhagyók aránya, az összkép ugyanakkor még mindig meglehetősen problémás, a romák nagyjából 80 százalékát továbbra is szegénység fenyegeti - derült ki az uniós tagországok romaintegrációs stratégiáinak végrehajtását értékelő dokumentumból. Az értékelés szerint az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás területén tapasztalható javulás "egyenlőtlen és szerény mértékű".

Mint írták, a korábbiaknál több roma gyerek - a 2011-es 47 százalékhoz képest 2016-ban 53 százalék - részesül óvodai nevelésben. E tekintetben Spanyolországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Magyarországon és Romániában volt érzékelhető a legjelentősebb fejlődés. Emellett a korai iskolaelhagyó romák száma a 2011-es 87 százalékról 2016-ban 68 százalékra csökkent.

A jelentés készítői hangsúlyozták, hogy ezek a számok még mindig túl magasak, és több országban továbbra is gondot jelent az oktatási szegregáció: Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában a roma gyermekek több mint 60 százaléka roma osztályokban, más gyerekektől elkülönítve tanul.

Egyes tagállamokban, köztük Magyarországon növekedett a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő roma fiatalok aránya (a 2011-es 56 százalékhoz képest 2016-ban 63 százalék), ami a szakértők szerint azt mutatja, hogy korántsem zökkenőmentes az átmenet az oktatásból a munka világába.

Több vizsgált országban is komoly problémát jelent az alapvető egészségbiztosítás hiánya. Bulgáriában és Romániában például a roma népesség fele nem fér hozzá az alapvető egészségbiztosításhoz - olvasható a jelentésben. "Az EU a tolerancia és az egyenlőség értékeire épült. Ezen értékeket mégsem élvezheti minden uniós állampolgár, és ez elfogadhatatlan. A tagországoknak fokozniuk kell az erőfeszítéseiket a romák integrációja terén, ha véget akarunk vetni az előítéleteknek, a szegregációnak és a diszkriminációnak" - emelte ki Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

Közleményében Vera Jourová uniós igazságügyi biztos az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés fontosságára hívta fel a figyelmet, az ugyanis szerinte kulcsfontosságú a jobb társadalmi integrációhoz, s ezáltal a munkalehetőségekhez és a jobb életkörülményekhez.

Szerző

Kivágják a kanadai nyárfákat Budapest közterületein

Publikálás dátuma
2017.08.30. 16:22

A fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai (vattázó) nyárfát - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A Tokody Marcell (Jobbik) által jegyzett előterjesztést 19 igennel 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A kivágott kanadai nyárfák helyére - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - új fákat telepítenek majd. Az elfogadott előterjesztésben Tokody Marcell arról írt, hogy a szocializmusban telepítették rengeteg kanadai nyárfát a gyors növekedésük miatt. Ma már nem ültetnek ilyen fákat az általuk okozott kellemetlenségek miatt, de a meglévő állomány rengeteg bosszúságot okoz. A gyakran nagyon sűrűn szálló nyárfavattát könnyű belélegezni, ami irritálja a nyálkahártyát, emellett könnyen a szembe is kerülhet, a talajon összegyűlve pedig erősen gyúlékony - emelte ki.

A Fővárosi Közgyűlés mai üléséről ide kattintva olvashat részletesen!

Szerző

Balog nagy bejelentést tett a lombikprogramról

Publikálás dátuma
2017.08.30. 16:09
FOTÓ: Népszava
 Nem szigorítják az abortusz szabályait, és duplájára emelik a támogatott lombikkezelések számát - ígéri a kormány.

A költségvetés is részt vállal abban, hogy több gyerek születhessen – jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere szerdán. A jövőben, ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is támogatja további négy-négy alkalommal a beavatkozást az állam. (Mindeddig csak az első gyerekig lehetett „közköltségen” részt venni a programban.) Mindemellett mérséklik a kezelésekhez szükséges gyógyszerek térítési díját, azaz a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra növelik a támogatást. A magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál a gyógyszert felíró orvos egységesen 55 százalékos tb-támogatással rendelhet gyógyszert. Korábban volt olyan, aki kisebb, mások meg nagyobb támogatással írhatott ilyen receptet.

Balog Zoltán miniszter elmondta: a mostani évi 6 ezerről 12 ezerre növelik az államilag támogatott lombikkezelések számát. A programban részt vevő állami intézmények eszközbeszerzését is támogatja a kormány.

A most bejelentett támogatásokat valamennyi közfinanszírozott intézményben igénybe lehet venni, tehát azoknál a magánszolgáltatóknál is, amelyeknek az egészségbiztosítóval van szerződésük. A kormányzat szerint a többlet támogatásokkal rövidülhet a kezelésre váróknál a sor, valamint évente 3-4 ezerrel több gyermek születhet meg.

Az állam jelenleg maximum öt beültetést finanszíroz. Ezt elvben teljes támogatással lehet igénybe venni, de a beavatkozást megelőző számos orvosi vizsgálatért fizetni kell. Kötelező elvégeztetni például különböző vérvizsgálatokat a pár mindkét tagjának. Ez több tízezer forintba kerülhet, de a beültetést megelőzi térítéses ultrahangvizsgálat, méhtükrözés, petevezeték-átjárhatósági vizsgálat, melyeknek százezres költsége is lehet. Maga a mesterséges megtermékenyítés költsége pedig – noha egy részét a tb támogatja – elérheti a 250 ezer forintot.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint a jövőben a lombikbébi kezelést vállaló közfinanszírozott intézményeknek regisztrálniuk kell, és valamennyi intézetnél előjegyzési naplót is bevezettetnek, hogy látható legyen, hányan és hol várakoznak, hol van szükség még a későbbiekben többletkapacitásra. Az érintetteknek a sikeres beavatkozásokat is jelenteniük kell. Így egy év múlva azt is tudni lehet majd, hogy melyik intézmény milyen hatékonyan végzi ezt a kezelést.
A kormány nem kíván szigorítani az abortusz szabályokon – reagált a Népszava kérdésre, Balog Zoltán miniszter, annak kapcsán, hogy közismertté vált, tegnap az orosz egészségügyi miniszter a hatékony abortusz-lebeszélő irodákról is beszélt magyar kollégájának.

Érdeklődésünkre Balog Zoltán azt is kijelentette: hogy a föl nem használt embriókkal kapcsolatos eljárásokban sem terveznek szigorítást. Ez utóbbi kijelentését Veres András megyés püspök nagy vihart kavart szavai tették aktuálissá, aki valláserkölcsi szempontból bűnösnek nevezte a mesterséges megtermékenyítésben résztvevő szülőket. Balog Zoltán erre úgy reagált: van amiben egyetért és van amiben nem Veres Andrással. Ugyanakkor keresztény emberként is támogatja a lombikbébi kezelést. Ám az, hogy mi történik a be nem ültetett embriókkal, az szerinte is súlyos etikai kérdés. Mint mondta, mindent meg fognak tenni azért, hogy üzleti cél ne írhassa felül a gyermekek megszületését és azért is, hogy ebben az ügyben az életet tiszteletben tartó szabályozás születhessen meg. Hozzátette: mindez azonban még nem része a lombik-bébi kezelések bővítéséről szóló friss jogszabálynak.

Szerző
Frissítve: 2017.08.30. 20:52