A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége is elbúcsúzott Makk Károlytól

Publikálás dátuma
2017.08.31. 12:12
Klaus Eder Forrás: Facebook
Makk Károly filmjeiben benne volt hazája története. Betekintést nyújtott nekünk, külföldieknek a mindennapi lét emberi oldalába - nyilatkozta lapunknak Klaus Eder, a Fipresci - Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének a főtitkára. Hozzátette: számunkra ő volt az új magyar mozi egyik megteremtője. 

Szerette az embereket, akikről mesélt, szerette a színészeit és épp ezért szerették őt világszerte. A "Szerelem" (a Sztálini terrort is legyőző érzelmek meséje, egy tipikus Makk-üzenet) nemcsak a 70-es évek Európájának egyik legjobb és legmeghatóbb filmje, hanem olyan alkotás, ami neki és az egész munkásságának tiszteletre méltó helyet biztosít a filmművészet történetében - nyilatkozta a főtitkár.

Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező életének 92. évében hunyt el szerdán.

Szerző

Tematikus utcák a Pozsonyi Pikniken

Publikálás dátuma
2017.08.31. 07:47
Moldova György dedikál a tavalyi Pozsonyi Pikniken a Népszava standjánál Fotó: Vajda József

Szeptember 2-án ismét megrendezik az egész napos Pozsonyi Pikniket, a szokásos helyszíneken: a XIII. kerületi Újpesti rakparton, a Jászai Mari tér és a Szent István Park között. Az Újlipótváros falunapjaként is emlegetett eseményen több újdonsággal is szolgálnak a szervezők a törzspiknikezőknek és azoknak is, akik most először kapnak kedvet egy közös együttlétre.

Most először lesz külön Képzőművészek utcája, benne a Piknik galériával, ahol a már kész kortárs művek kiállítása mellett élőben követhetik neves festők alkotó munkáját Weiler Péter festő, író vezetésével. A Pikniken készült képekre licitálni lehet majd, s a bevétel a Bátor Tábor Alapítvány és a Pozsonyi Piknik Egyesület munkáját fogja segíteni. Szintén külön „utcát” kapnak a könyvesek az Újpesti rakparton, és lesz Gasztro utca, idén a Radnóti Miklós utcában.

Gazdag programot kínálnak a színházak, jelen lesz a közelben székelő Vígszínház, a teátrum a 30. születésnapját ünneplő Padlással 30 év főszereplőivel várja az érdeklődőket. Parti Nagy Lajos pedig színészi segédlettel saját művét adja elő. Varnus Xavér egy komplett orgonát hoz a helyszínre, hogy eljátssza a Bolerot, A Népszava és a Vasárnapi Hírek külön standdal lesz jelen, kollégánk N. Kósa Judit várostörténeti sétára invitálja a vállalkozókat, majd Elveszített névjegyek című kötetét dedikálja. Munkatársunk Balogh Gyula pedig Jordán Tamással beszélget, később pedig együtt dedikálják a Jordán-sztori című interjúkötetet először a Népszava standjánál, majd a Kossuth Kiadónál és a Láng Tékánál.

Szerző

Játékkészítő után Álomutazó

Publikálás dátuma
2017.08.31. 07:47

Korábban a Játékkészítőt jegyző Tulipán Tündér Produkció karácsony és szilveszter között a BOK (volt Syma) csarnokban négy nap alatt tizenkét előadásban újabb mesemusicalre készül, Álomutazó címmel. Illés Gabriella producer Juronics Tamás koreográfus, rendezőt kérte fel, hogy vigye színre a családi produkciót. Juronics, aki már a Játékkészítőben is részt vett, mint koreográfus, elmondta, szívesen vállalta a feladatot, hiszen korábban rendezett már gyerekeknek és felnőtteknek szóló musicalt, operát és balettet is.

A stábot közösen alakították ki a producerrel. Felkértek több színészt, illetve énekest, akik már a Játékkészítőkben is közreműködtek, közöttük Stohl Andrást, Szabó Győzőt, Radics Gigit és Hajdu Steve-t, hozzájuk csatlakozott Schell Judit, Keresztes Ildikó, Zséda (Zsédenyi Adreinn), Falusi Mariann, Varga Viktor és Ábel Anita. A címszerepet hárman játsszák felváltva, a szerepre válogatást hirdettek, végül Bakonyi Simon, Marinka Móric és Szabó Hunor lett a befutó. Szinte valamennyien rendelkeznek színpadi előélettel.

Az alkotók komoly szerepet szánnak a színpadi szövegnek, magának a történetnek, ezért a darabot Vinnai András és Hegedűs Bálint írja, utóbbi jegyzi a Kincsem és Liza, a rókatündér című filmek forgatókönyvét. Az írók munkáját Almási-Tóth András segíti dramaturgként. Az előadás dalait Rakonczai Viktor és Orbán Tamás készíti, a díszlet Rajcsányi Balázs munkája lesz, a jelmezekért Bujdosó Nóra felel. A stábban fontos szerep jut Herendi Gábornak, aki több nagy sikerű filmet rendezett, de ezúttal a vizuális stábot erősíti vizuálrendezőként és többek között az animáció kialakításában vár rá meghatározó feladat.

Infó:

Álomutazó mesemusical decemberben a volt Syma-csarnokban

Szerző