A Rogánt és Habonyt reptető cég lett a befutó Budaörsön

Publikálás dátuma
2017.08.31. 13:37
Forrás: Facebook/Habony Árpád
Több évtized után a Magyar Repülő Szövetség csütörtökön kivonul a budaörsi reptérről, az üzemeltetést pedig az a cég veszi át, amely ugyanazok tulajdonában van, mint a Rogán Antal és Habony Árpád helikopteres útjait is intéző Fly-Coop – tudta meg a hvg.hu. 

A portál informátorai már három héttel ezelőtt rebesgették, hogy a Fly-Coop Kft. tulajdonosának a cége veheti át a budaörsi repülőteret, amikor kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. visszaveszi az ingatlant az évtizedek óta ezt üzemeltető Magyar Repülő Szövetségtől (MRSZ).

Végül bejött a jóslat: Magyarország második legjelentősebb repülési központjának új üzemeltetője az Aeroglobe Kft. A cégnek ugyanaz a tulajdonosa, mint a Fly-Coopnak, azaz a Jakab család – Jakab Ernő és fia, Jakab Tamás.

Jakabék működnek a Somogy megyei Kadarkút repterén is, ide van bejegyezve az Aeroglobe, amely ráadásul az a cégük, amellyel összebútoroztak a kormány kedvenc biztonsági cégével, a Valtonnal. Az Aeroglobe és a Valton-Sec Kft. év elején alapított közös céget Hun-Jet néven, az állami események állandó biztonsági cége ezzel szállt be a légi bizniszbe. A Fly-Coop, Aeroglobe vezetésében részt vevő Jakab Tamás egyben a Valtonnal közös cég egyedüli ügyvezetője is.

Az MNV Zrt. kommunikációs osztálya megerősítette a portál információját, a vagyonkezelő már meg is kötötte a „határozott – 180 napos – időtartamra szóló bérleti szerződést az Aeroglobe Kft.-vel”. „A reptér birtokátruházásának lefolytatására tervezetten augusztus 31-én fog sor kerülni. A bérlő ettől az időponttól kezdve veszi át a reptér működtetésének feladatait” – közölték. A döntést azzal indokolták, hogy a cég „kellő tapasztalattal rendelkezik már repterek működtetésében, mely fő szempont volt a kiválasztás során annak érdekében, hogy a reptér biztonságos és folyamatos működése kellően biztosított legyen”.

Emlékezetes, hogy a helikopter-gate-re keresztelt botrány azután robbant ki, hogy az akkor még létező Népszabadság megírta: Rogán Antal propagandaminiszter helikopterrel érkezett családjával Szabó Zsófi esküvőjére. Később Habony Árpádról, Orbán Viktor titokzatos főtanácsadójáról derült ki, hogy ugyanennek a cégnek a helikopterével érkezett Ferihegyre, amikor Makaóból hazaérve a sajtó elől menekült.

Szerző

Orbán nem tartotta be a családoknak tett ígéretét

Publikálás dátuma
2017.08.31. 12:57
FOTÓ: Molnár Ádám
Orbán Viktor a nyár elején még úgy harangozta be a tervezett könnyítést a családoknak, hogy a három- vagy többgyermekesek hiteladósságából 1 millió forintot elengednek, most azonban kiderült, hogy a kedvezmény csak a 2018. január 1-e után születendő gyermekek esetén érvényes - ezt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára jelentette be.

Az államtitkár azt mondta: a kedvezmény a már meglévő, illetve a jövőben felvett jelzálog-hitelekre is vonatkozik, azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyermek jövő január 1-je után születik, illetve már a várandósság 12 hetétől igényelhető a tartozás 1 millió forintos csökkentése.

Orbán Viktor még májusban azonban azt jelentette be, hogy az 1 millió forintos kedvezmény a már meglévő gyerekek esetén is érvényes. A családok budapesti világtalálkozójának első napján pontosan azt mondta: a jelzáloghiteles három- vagy többgyerekes családok egy-egy milliót leírhatnak tartozásukból. Bár a hiteltartozás csökkentése a korábban született gyermekeknél is igényelhető, és nincs felső korhatár. Azaz akkor is jár valamennyi kedvezmény, ha a gyermek 2018 előtt született, sőt akkor is, ha már nagykorú, csakhogy nem 1 millió forint, ahogy azt a miniszterelnök ígérte. 

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a keret felülről nyitott. A rendelet kihirdetése előtt felvett ingatlanfedezetű jelzálog-hiteleknél mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású kölcsön esetén igénybe vehető a csökkentés, a kihirdetés után felvettek esetében csak a lakáscélú jelzálog-hiteleknél - közölte. Az állami támogatást a pénzügyi intézményeknél kell igényelni. Az előtörlesztési díjat az igénylő helyett az állam fizeti meg a bankoknak - ismertette Hornung Ágnes.

Szerző

30 millióért vett egy minihelikoptert az Orbán család?

Publikálás dátuma
2017.08.31. 12:34
Egy Calidus típusú girokopter Illusztráció: Youtube
Minihelikoptert vett 30 millió forintért az Orbán Viktor édesapjának, édesanyjának és öccsének tulajdonában álló cég - írja a Magyar Nemzet. A bevásárlásra egy adminisztrációs mulasztás nyomán derült fény.

Gánt Kő és Tőzeg Kft. épp most készül szétválni két céggé, ám első körben hiánypótlási eljárás nélkül elutasították erre vonatkozó kérelmüket, mivel nem adtak le minden szükséges iratot. A hiányolt egyik dokumentumot azóta pótolta a társaság, s ebben mások mellett egy leltár is szerepel a tárgyi eszközökről. A legtöbb tétel nem okoz túl nagy meglepetést: ingatlanok, bútorok, különböző gépek, gyártósorok, személy- és tehergépjárművek.

A listán azonban szerepel egy négyéves Calidus típusú girokopter is, ami nem igazán tűnik alkalmasnak ipari tevékenységre, hiszen mindössze 4,8 méter hosszú, alig 300 kilogrammos, és legfeljebb 600 kilométert tud egyhuzamban repülni, azt sem túl gyorsan, mivel végsebessége az óránkénti 200 kilométert sem éri el.

A Magyar Nemzet szerint sokkal inkább hobbigépnek tűnik a jármű, olcsónak viszont nem mondható. Az interneten elérhető források szerint az ára nagyjából 90 ezer dollár, azaz jelenlegi árfolyamon durván 23 millió forint, nem kizárt azonban, hogy Orbánék ennél többért vették. A járművet most 7,6 millió forintos értéken tartják nyilván a könyvekben, de 2013-ban vásárolták, és azóta értékének jelentős részét leírták. Ha lehet hinni a cég számviteli politikájának, akkor a bekerülési érték a 30 millió forintot is meghaladhatta.

Szerző