MSZP: életveszélyessé vált a Fidesz kormányzása

Miközben 2002-2011. között a munkahelyi balesetek száma több mint 40 százalékkal csökkent, addig 2011-2017. között több mint 30 százalékkal emelkedett a szerencsétlenül járt munkavállalók száma - hívta fel a figyelmet Gúr Nándor MSZP-alelnök, parlamenti képviselő csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, "a Fidesz kormányzása életveszélyessé vált". Kiemelte, a munkahelyi balesetek számának emelkedéséért elsősorban az új munka törvénykönyve tehető felelőssé, ami kiszolgáltatottá tette a munkavállalókat, továbbá szerinte a Fidesz azért is okolható, mert "szétzilálta" a munkahelyek biztonságát védő szervezeteket. A szocialista politikus azt mondta, miközben "a Fideszt csak az ember nem érdekli", addig az MSZP, kormányra kerülve, minden területen biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá tenné a munkavégzést.

Szerző

"Tarlós a gyávaság új mértékegysége"

Publikálás dátuma
2017.08.31. 15:55
FOTÓ: Népszava
Tarlós István gyáva és ez egy ténymegállapítás – mondta Horváth Csaba az ATV Start című műsorban. Szerinte évek óta nincs bátorsága az óbudaiakkal beszélni, hogy merre is épüljön meg a Római-parti gát.

"Civil professzorok és szakértők ingyen dolgozták ki annak az alternatíváját, amit Tarlós sok száz millióért dolgoztatott ki azokkal a szakértőkkel, aki vele értenek egyet' - fogalmazott. 

Nem csak a mobilgát ügyében nevezte gyávának Tarlóst Horváth, de a hármas metró kálváriájáért is felelőssé tette: „Metró-ügyben Tarlós mindenkivel harcol, csak a kormánnyal nem. Akadálymentesítés sem lesz, azért, mert Tarlós érdemben nem tud fellépni a kormánnyal szemben. A budapestiek napi 20 milliárd adót fizetnek be, ebből jár a budapestieknek az, hogyha 40 évente fel kell újítani a metrót, akkor kapjunk vissza 8 napnyi adóbefizetést, hogy ne fapadosan legyen felújítva a metró" - idézte az atv.hu a fővárosi képviselőt. Szerinte a polgármesternek nem csak a közgyűlésben kellene konfrontálódni az ellenzéki politikusokkal, hanem magával a kormánnyal is.

Arra a kérdésre, hogy indulna-e a főpolgármesterségért a következő választáson, Horváth Csaba azt válaszolta: még nem tudja, a kérdés májusban fog eldőlni.

Szerző

Orbán beárazta az EU szolidaritását

Publikálás dátuma
2017.08.31. 15:31
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Harc az EU-val, javaslat Líbiának, kiállás Lengyelország mellet, diákparadicsom a magyar gyermeknek, ja és dübörög a gazdaság - ezekkel indult a Kormányinfó-szezon.

Bevándorlás - Fizessen az EU 

Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság vezetőjéhez fordul Orbán Viktor miniszterelnök - kezdte tájékoztatóját a Miniszterelnökséget vezető miniszter-  miután 800 millió eurót (270 milliárd forintot) költött az ország eddig a migránsok elleni határvédelemre. A magyar kormány álláspontja szerint ehhez az EU-nak is hozzá kell járulnia, tehát az összeg felét kéri a bizottságtól. A magyar álláspont szerint ez az európai szolidaritás része kellene, hogy legyen, hiszen Görögország és Olaszország is kap pénzt a helyzet kezelésére.

Újságírói kérdésre válaszolva Lázár János elárulta, hogy a migrációs uniós kasszából 10 millió eurót kapott már az ország, de a most kért összeg "extra kiadásokra" vonatkozik.

A magyar kormány azon az állásponton van (immár két éve), hogy az unió határain kívül kell hot spotokat létrehozni, illetve azt is szorgalmazza, hogy Líbia is építsen kerítést a határán, amelybe áramot kell vezetni. Lázár János szerint egyre több európai vezető ismeri föl a magyar álláspont helyességét.

A miniszter a folyamatban lévő kvótaperről csak annyit mondott, hogy a jövő héten várható döntést előre nem kívánja kommentálni. A miniszterelnök egyébként ezzel kapcsolatban már korábban kijelentette, Magyarország nem kíván befogadni egyetlen menekültet sem, ezt függetlenségi, szuverenitási kérdésnek tekinti. "Addig harcolunk, amíg lehetséges" - fogalmazott Lázár János a Kormányinfón.

Lengyel-magyar

Az Európai Bizottság és Németország Lázár János szerint kettős mércét alkalmazva támadja Lengyelországot, pedig a közösségben nem lehetne különbséget tenni régi és új tagállamok között. Magyarország tehát egyértelműen Lengyelország mellett áll.

Dübörög a gazdaság

A miniszter kijelentette: Magyarország erősödött. Ma a folyamatosan csökkenő államdósságot nagyon olcsón, "rekord olcsón" lehet finanszírozni. A költségvetésben az adóbevételek jelentősen nőttek, azzal együtt, hogy a foglalkoztatók adóterhe csökkent. A foglalkoztatási adatok biztatóak, 4,5 millióan dolgoznak, a munkanélküliség átlagosan 4%-on áll. Több helyen már munkaerőhiánnyal kell számolni. Mintegy 40 százalékkal több beruházás indul ma, mint 2016-ban - jegyezte meg a miniszter. 

Tanévkezdés

A családbarát kormány jelentősen csökkentette az iskolakezdés költségeit - jelentette Lázár János. Több, mint egymillió gyermek kap már ingyen tankönyvet, ezen túl az ingyenes étkezést is biztosítják az iskolások több mint felének. A miniszter kitart amellett, hogy jelentősen emelkedett a pedagógusok fizetése, még akkor is, ha az érintettek nem pontosan ezt érzékelik. Az iskolafelújításokról egy újabb számot említett: 200 ezer gyermeknek javulnak a tanulási feltételei a kormány statisztikája szerint. Azt nem részletezte, hogy ez az egyházi, vagy világi iskolákra vonatkozik-e.

CEU

Újságírói kérdésre, hogy hol tartanak a tárgyalások a CEU ügyében, mindössze annyi válasz érkezett a minisztertől, hogy lassan haladnak. Ezután mind Lázár János, mind Kovács Zoltán csak a szokások paneleket hangoztatta, elsősorban azt, hogy a "törvényeket mindenkinek be kell tartania". 

Szerző
Frissítve: 2017.08.31. 17:16