Multikulti a malom tövében

Publikálás dátuma
2017.09.02 09:20
FOTÓ: OCSKÓ FERENC
Fotó: /

A naksatra az indiai asztrológiában holdházat jelent. Innen vette a nevét a görög Naxatras, akik pszichedelikus rockzenét játszanak. Egy augusztus végi pénteken egy színfestéssel megvilágított malom mellett, egy 1500 fős vajdasági falu, a magyarlakta Orom szélén léptek fel. Ha másnap este valaki erre járt, akkor már teljesen mást, például a szlovák La3no Cubanót hallhatta, akik a Knight Rider főcímdalát is előadták, latinosan. Rajtuk kívül voltak szerb, macedón, román és magyar zenekarok, ami jól mutatja, a Malomfesztivál amellett, hogy a vajdasági magyaroknak nyújt szórakozást, alapvetően mégiscsak multikulturális élmény. És mindez egy akkora helyen, hogy szinte a fesztivál területének bármelyik pontjáról belátni az egész helyszínt. Ez az a méret, amit igazán nehéz megtartani. A tömegfesztiválok helyett ugyanis mindenki a különlegeset keresi, és amikor egyre nagyobbá válik a roham, épp az a hangulat veszik el, amit mindenki keresett. A Malomfesztivált ez még nem veszélyeztette idén, az azonban tény, hogy a tavalyi háromezres látogatószámhoz képest idén már voltak a három nap alatt ötezren is.

- Amikor elkezdtük, mindenkinek volt valami elképzelése arról, hogy mi lesz majd a fesztiválból, de konkrétan a szervezés során mindig csak a másnapig jutottunk - idézi fel Asztalos Erik, a fesztivál egyik szervezője. - Nem mertünk igazán belegondolni. Valaki tízezres tömeget szeretne látni, óriási koncertekkel. Én a mostani mérettel elégedett vagyok, nagyobbnak már nem tudom elképzelni. Szeretném, ha nagyobb hangsúlyt helyeznénk az alkotótáborokra és az építőtáborra - mondta. A koncertek ugyanis három napig tartanak, ezt azonban megelőzik a fotós, színész és filmes műhelyek, valamint az építő- és szépítő tábor, amikor is önkéntesek a fesztivál helyszínét építik ki. - A Malomfesztivál lényege az építőtáborban van. Ez most tíz napig tartott, 30 önkéntes dolgozott. Mindenki előállhat az ötletével és az emberek megtanulnak együttműködni. A koncertek szórakozást jelentenek, az építés többet ad, tanulnak és együtt dolgoznak ilyenkor - tette hozzá.

Oromról könnyen át lehet jutni Szabadkára, ha valaki nap közben kirándulni szeretne. De hogy a fesztiválozók biztos ne unatkozzanak, ilyenkor is voltak programok, például irodalmi műhely, malomslam és konyhaworkshop. Az Age of Hope (AoH) budapesti gyermekvédelmi alapítványnak is volt egy sátra, ők nemcsak szervezetként, hanem szórakozó fesztiválozókként is jelen voltak. Önkéntesekkel érkeztek, volt, akinek ez volt az első fesztiválélménye és külföldi utazása. - Nyári időszakban gyerektáborokat szervezünk gyermekvédelmi intézményben élő, hátrányos régiókból származó gyerekeknek. Év közben az évszaknak megfelelő munkákat vállalunk, ősszel tanszeres gyűjtésünk lesz a Budapest Bike Maffiával - mutatta be az alapítványt Tóth Ákos, a vezető. - Télen vannak jótékonysági főzéseink, adományokat gyűjtünk és osztunk, főleg Borsod megyei iskolákba, gyermekvédelmi intézményekbe szoktunk ajándékot vinni - mondta és hozzátette: a menekültkrízist leszámítva az AoH-nak ez az első külföldi szerepvállalása. Az 50 órás társadalmi szolgálatot náluk töltő diákokkal és idősebb önkéntesekkel, szociális munkás hallgatókkal szerveztek gyerekprogramokat. - A tizenéves önkénteseink nagyon szeretnének eljutni fesztiválokra, de a szülők nem szívesen engedik el őket. Vannak olyanok, akiknek a Malomfesztivál lett az első fesztiválélményük, ráadásul egy olyan helyen, ami multikulturális értékeket is képvisel - derül ki Tóth Ákos szavaiból,aki azt is elmondta, kellemes meglepetés volt, hogy a logójukat többen felismerték a sátruknál, valószínűleg a menekültkrízisben játszott szerepük miatt. - A rádióban hallottuk egy reggel, hogy a szokásosnál több kiskorút állítottak meg a határon, 120-30 gyereket. Éppen a barátaimmal indultam egy programra, de lefújtam. Borzalmas dolgokat láttunk a szegedi határőrizeti kirendetség területén és úgy gondoltam, hogy egy gyerekvédelmi alapítványként ezzel foglalkozni kell. Hónapokig jelentett ez feladatot, egészen addig, amíg a budapesti Keleti pályaudvaron tűntek fel a tömegek. Zákánynál külföldi segélyszervetekkel közösen segítettünk, horvátországi, például tovarniki és opatovaci, valamint szerbiai menekülttáborokba is elmentünk- mondta Tóth Ákos. Bemutatta két önkéntesét, a 19 éves Dominikot, aki családiasnak találta a fesztivált, az embereket pedig közvetlennek, valamint a 17 éves Lilit, akinek ez az első ilyen rendezvénye. - A kötelező 50 óra miatt jöttem az AoH-hoz. Ez már rég letelt, de annyira megszerettem, hogy nem tudnám abbahagyni. Adománygyűjtés, szervezés és kiosztás tartozott a feladataim közé és táboroztattam is. - mondta Lili, aki 3 éve önkéteskedik, Dominik körülbelül ugyanennyi ideje. - Az egyik volt osztálytársam önkénteskedett az AoH-nál. Sokat mesélt arról, hogy mit csinál. A saját kis tökéletes életemből akartam kiszakadni és megismerni egy olyan világot, amivel nem kerültem kapcsolatba. Általában főzni szoktam - mondta Dominik.

Ha valaki mégis el akarta hagyni a fesztivál területét, akkor nap közben az Experience Balkan baráti társaságból alakult Balkan Calling egyesület és a Szerbia Magyarul csapata szervezett kirándulásokat, bor- és pálinkakóstolót. Utóbbi helyszíne Magyarkanizsa volt, ahol a 25 éves Vázsonyi Ákos mutatta meg, milyen pálinkákat főz. Nagyapja tíz éves korában vonta be először a munkába. - Akkor nem ittam belőle. De gyerekként mindenki megkóstolja a pálinkát véletlenül vagy huncutságból - meséli Ákos. - Az első emlékem a pálinkával kapcsolatban, hogy jó mélyen beleszagoltam. Teljesen eltelített a szúrós szag, és rájöttem, hogy ezt így nem szabad. A pálinkával az utóbbi években lett bensőségesebb viszonyom, amikor már tényleg én főztem. Ő tanította meg a pálinkafőzésre az édesapját és a bátyját is, de mindez csak hobbi. Hungarológia szakon végzett Szegeden, és van egy külföldi csoportja, akiknek magyart tanít. Mindig benne volt ugyanis a késztetés, hogy idegeneknek mutassa meg a kultúráját. Azt azonban nem tudja, hogy a Vajdaságban szeretne-e élni. - Hat éve Szegeden élek, de gyakran hazajárok. Az ittani fiatalok nagy része ingázik Budapestre vagy Szegedre. Nekem is ez az ingázás jelenti az életet. Húz haza a szívem, de akkor nagyon merésznek kell lenni, hogy itthon is bele tudjak kezdeni egy önálló életbe. Magyarországon könnyebb munkát találni, jobbak a fizetések, és nem tudok olyan jól szerbül, hogy bármilyen munkát elvállaljak. Megosztottságban élek, ami furcsa, de bele lehet szokni - mondja Ákos, akinek van Magyarországon és Szerbiában is egy baráti köre. - Örülök, amikor a magyarországi barátaim átjönnek Szerbiába. Néha elképzelhetetlennek tűnik, hogy itt vannak ebben a környezetben. Amikor mégis megtörténik például egy ilyen helyen, mint ez a fesztivál, az nagyon felszabadító érzés - tette hozzá és már sok barátját el is hívta a Malomfesztiválra, ahogy egyébként Lucy Dreamin’ nevű, pszichedilkus rockot játszó zenekarával is fellépett. Szerinte az egyik legértékesebb dolog a fesztiválban, hogy teljesen alulról építkezik. Egy közösség hozza létre, és mindenki megtalálja benne a saját helyét, emiatt is sokszínű. Aki pedig ide eljön, az biztos átérzi a fesztivál atmoszféráját.

Szerző
2017.09.02 09:20

Más erőszakos akciókat is tervezett a gdanski polgármester gyilkosa

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:10
Pawel Adamowicz képe egy megemlékezésen
Fotó: AFP/ Beata Zawrzel
Fogolytársának azt mondta, olyan tettet hajt végre, amelynek híre „majd az egész világon elterjed”.
A gdanski polgármester, Pawel Adamowicz gyilkosa korábban más erőszakos akciókat is tervezett – írja az MTI a PAP beszámolója alapján, melyet ügyészségi forrásokra hivatkozva közölt a lengyel hírügynökség. Az 53 éves Pawel Adamowiczot múlt vasárnap egy jótékonysági célú szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak. A polgármester kórházba szállítása után belehalt sérülésébe, gyilkosát őrizetbe vették. Az elindított büntetőjogi eljárás során eddig több mint 60 tanút hallgattak ki. A PAP értesülései szerint Stefan W., miután a bankrablások miatt kiszabott 5 és fél éves börtönbüntetését letöltötte és december végén kiszabadult, egyik volt fogolytársának elmondta, hogy egy merénylet elkövetését fontolgatja. Azt mondta, olyan tettet hajt végre, amelynek híre „majd az egész világon elterjed”. Hasonlóan beszélt rokonai jelenlétében is. Ügyészségi megállapítások szerint Stefan W. közvetlenül a börtönből való távozás után Varsóba utazott, ahol a késő éjjeli órákban az államfői palotához ment. Mint a kihallgatásakor elmondta, be akart jutni a palota területére. Ám miután nem sikerült a kerítésen átmásznia, lemondott tervéről, és visszatért Gdanskba. Stefan W.-nak ezt az állítását azonban pénteki közleményében a lengyel kormányőrség (SOP) cáfolta, szerintük ilyen kísérlet nem történt. Arról, hogy honnan szerezte a gdanski merénylethez használt kést, valamint hogyan jutott fel a merénylet színhelyére, a színpadra, Stefan W. nem volt hajlandó vallomást tenni.

Nemzeti gyásznapot hirdetett a lengyel államfő

Pawel Adamowiczot szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-székesegyházban. Jelenlétét megerősítette mások mellett Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő. A búcsúztatás már csütörtök délután megkezdődött a gdanski Európai Szolidaritás Központban. A főpolgármester ott elhelyezett koporsója előtt tömegek róják le tiszteletüket. A bazilikába péntek este gyászmenettel viszik át a koporsót. A temetést a város és a család közösen rendezi. A gyászünnepséget több lengyel város közterein óriáskivetítőkön közvetítik. Péntek délutánra és szombatra a lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett.

Nem állít jelöltet Pawel Adamowicz helyére a PiS

Pawel Adamowicz a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja volt, és 1998 óta megszakítás nélkül vezette az észak-lengyelországi nagyvárost. A tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. A kétfordulós választáson a PiS jelöltje volt a fő riválisa, s vele szemben Adamowicz a voksok közel 65 százalékával nyerte meg a második fordulót. Az időközi választást a főpolgármester halálát követő 90 napon belül kell kiírni. Kedden a lengyel kormányfői hivatal főnöke, Michal Dworczyk az eddigi gdanski első főpolgármester-helyettest, a PO-tag Aleksandra Dulkiewiczet kérte fel, hogy biztosként vállalja Gdansk város ideiglenes irányítását. Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke szerdán közölte: a PiS nem állít saját jelöltet az időközi választáson. 

2019.01.18 12:10

Visegrádi euroszkeptikus tengelytörés

Publikálás dátuma
2019.01.18 10:45
Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar, Andrej Kiska szlovák és Milos Zeman cseh államfő
Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Távolról sem olyan szoros a déli államok és a visegrádiak együttműködése, mint amit ezen országok vezető politikusainak nyilatkozatai sugallnak. Nem sokáig tarthat az érdekszövetség.
Matteo Salvini és Jaroslaw Kaczynski múlt szerdai találkozója után a nyugati sajtó egy része szoros keleti-déli együttműködésről beszél. Nyilvánvaló a kooperációs szándék egy mérsékeltebb euroszkeptikus szövetség létrehozására a jövő májusi európai parlamenti választás közeledtével, ugyanakkor az együttműködés nem lehet annyira széleskörű, mint amennyire azt Salvini reméli, hiszen bár Orbán Viktorral kiválóan megértik egymást, nem mellékes, a Fideszt nem zárták ki az Európai Néppártból, így minden bizonnyal az EPP tagja lesz az EP-választás után is. Politikailag nem érné meg a magyar kormánypártnak, hogy egy euroszkeptikus szövetséghez csatlakozzon. Ezért is fordult Salvini figyelme Varsó felé, s emiatt is tűnik inkább retorikai fogásnak Salvini azon tavaly szeptemberi, bécsi látogatása során elhangzott kijelentése, amely szerint „néhány hónap múlva Orbán Viktorral együtt kormányozzuk Európát”. Mennyire lelkesedik Szlovákia és Csehország a formálódó bevándorlásellenes tengely iránt? 2016-ban Robert Fico volt szlovák miniszterelnök az akkori parlamenti választás kampányának középpontjába a menekültválságot helyezte, s hozzá hasonlóan egy sor bevándorlásellenes kijelentést tett a 2017-es cseh parlamenti választás előtt Andrej Babis, aki ennek is köszönhette választási győzelmét. A milliárdos vállalkozóból lett politikus akkoriban úgy fogalmazott: „Elsősorban azért választottam a politizálást, hogy a csehekről gondoskodjak. Nem értem, miért kellene szíriai árvákkal foglalkoznom?” A 2015-ös lengyel választást Kaczynski pártja nyerte meg, s a győzelemben nagy szerepe volt a párt idegenellenességének. Emlékezhetünk arra is, hogy a Fidesz is a menekültellenességgel kampányolt a 2018-as magyar parlamenti választás előtt. Látszólag tehát a menekültkérdés közös nevezőre hozza a visegrádi államokat, így elvileg nincs akadálya annak, hogy a Róma-Varsó-Budapest tengely Pozsonnyal és Prágával is kiegészüljön. Valójában azonban utóbbi két fővárosban nem túl nagy a lelkesedés a formálódó unióellenes együttműködés, vagy ahogy Salvini Varsóban fogalmazott, az „új európai tavasz” iránt. Ennek pedig több oka van. Csehországban a kormány nagyobbik pártja, az ANO bevándorlásellenes ugyan, de az Európai Parlamentben a liberálisok padsoraiban foglal helyet, a koalíciós partner szociáldemokraták pedig értelemszerűen a szociáldemokrata frakcióban. Szlovákiában kicsit bonyolultabb a helyzet. A kormány legnagyobb pártja, a Smer az európai szociáldemokratákat erősíti, a Bugár Béla által fémjelzett Most-Híd az Európai Néppárt tagja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azonban a 2014-es EP-választásig a brit euroszkeptikus UKIP által dominált Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFD) frakcióban foglalt helyet, öt éve azonban nem jutott be az EP-be. Kizárható, hogy az azóta jóval mérsékeltebbé vált szlovák párt a májusi EP-választás után a szélsőségesen euroszkeptikus tömb társaságát keresné. Az SNS legszívesebben alighanem az Európai Néppárthoz csatlakozna, az SNS neve azonban még túl rosszul cseng ahhoz, hogy az EPP befogadja a politikai erőt. Ján Slota őrjöngéseit sokan még nem felejtették el. Andrej Danko SNS-s elnök egyelőre nem mutatott érdeklődést a Budapest-Varsó-Róma tengely iránt. A plágiubotrányba keveredett szlovák parlamenti elnök inkább hallgat, kivár, nem véletlenül tartják hazájában vérbeli sakkjátékosnak. Időnként azért kimutatja a foga fehérjét, Szlovákia például az ő kezdeményezésére nem írta alá tavaly decemberben az ENSZ menekültügyi megállapodását. Hangzatosan úgy fogalmazott, hogy még egy takarítónőt sem küldene a marokkói csúcstalálkozó közelébe. Ez kis híján kormányválsághoz vezetett, mert a kabinet legtekintélyesebb tagja, Miroslav Lajcák külügyminiszter válaszul lemondással fenyegetőzött. Végül Peter Pellegrini kormányfő vette rá a maradásra. Tavaly októberben pedig Danko azt követelte, a szlovák parlament a cseh mintájára álljon ki Magyarország mellett a Sargentini-jelentés ellenében. Ebből a kezdeményezéséből azonban semmi sem lett, s nem is tudni, hogy mennyire gondolta komolyan a szlovák parlamenti elnök. Danko számára az Európa-politika nem élvez prioritást. Nyilvánvaló azonban, azért sem mutat különösebb érdeklődést egy euroszkeptikus tengely iránt, mert nem akar szembemenni a kormány politikájával. A szlovák kabinet ugyan nem támogatja a menekültek kvóták szerinti elosztását az Unió tagországaiban, de nem is csatlakozik a menekültkérdésben keményvonalasnak számító Magyarországhoz és Lengyelországhoz. Jellemző, hogy Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök tavaly novemberi olaszországi látogatása során azt is felajánlotta vendéglátójának: hazája ideiglenesen befogad a bősi menekülttáborba olaszországi menedékkérőket, hogy ezzel is mentesítsék az olasz költségvetést. Pellegrini ezzel arra a 2019-es olasz büdzsével kapcsolatos vitára utalt, amely az Európai Bizottság és a római kormány között alakult ki. Mindez azt jelezte: az euróövezethez tartozó Szlovákia számára sokkal fontosabb a közös uniós költségvetés sorsa, mint a menekültkérdés. Fontos leszögezni azt is, hogy Pellegrini soha sem támogatta Matteo Salvini olasz belügyminiszter bevándorlásellenes fellépését, sőt inkább óvatos elhatárolódás volt tapasztalható részéről, vagyis Pozsony semmiképpen sem csatlakozna egy Róma-Varsó-tengelyhez. Sokat elmond, hogyan is tekint Pozsony Budapestre Rastislav Kácer, volt magyarországi szlovák nagykövet nyilatkozata, aki tavaly júliusban a Denník N című lapban kifejtette, Magyarországon annyira rossz a demokrácia helyzete, hogy Budapestet most fel sem vennék az EU-ba. Orbán Viktor prófétának képzeli magát, ami autokrata törekvéseiben válik egyértelművé. Ami Andrej Babis cseh miniszterelnököt illeti, augusztus végén járt Olaszországban, szinte egy időben az Orbán-Salvini találkozóval. Jellemző azonban, hogy míg a magyar miniszterelnök a radikálisan bevándorlásellenes belügyminiszterrel találkozott, a cseh kormányfő a római Chigi palotában az olasz miniszterelnökkel, aki a menekültkérdést illetően sokkal mérsékeltebb és józanabb Salvininél. (A nemzetközi diplomáciában szokatlan, hogy egy miniszterelnököt ne a kormányfő, hanem egy minisztere fogadja.) Babis akkor úgy fogalmazott, Csehország egyetlen menekültet sem fogad be. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a cseh kormányfő egy bevándorlásellenes koalíció részese kívánna lenni. Üzletember, aki tisztában van vele: már csak anyagilag sem érné meg folyamatosan szembemenni az Európai Unióval. Azért is elképzelhetetlen lenne, hogy Babis Salvini társaságát keresné, mert ez akár azt is eredményezheti, hogy kizárják az ANO-t az európai liberálisoktól. Az ALDE ugyanis Emmanuel Macronnal szövetkezik az európai parlamenti választás közeledtével, márpedig Salvini épp a francia köztársasági elnököt tartja legnagyobb ellenfelének.  

Hamar egymás ellen fordulhatnak

Salvini feltételezések szerint azt reméli, hogy a következő Európai Parlamentben akár 150-200 euroszkeptikus képviselő foglalhat majd helyet, ami azt jelentené, hogy a bevándorlásellenes tömböt is figyelembe kell majd venni az EP fontos posztjainak elosztásánál. Ez merész jóslatnak tűnik ugyan, de a bevándorlásellenes frakció gyarapodása látványosnak ígérkezik. A legutóbbi mandátumbecslés szerint a Nemzet és Szabadság Európája (ENF) frakciója 74 képviselőre számíthat (ennek tagja az olasz Liga, az osztrák FPÖ), ami 37 képviselői hellyel több, mint amennyit a mostani frakcióban mondhat magáénak. Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) viszont három képviselőt még veszíthetnek is, így 67 mandátumra számíthatnak (ez a PiS, illetve a brit toryk frakciója, utóbbi párt azonban kiesik a Brexittel). Salvini azt reméli, hogy ez a két tömb egymásra talál, de ez is felettébb optimista jóslatnak tűnik, hiszen eddig szinte semmi kooperáció sem volt közöttük az EP-ben. Salvini azért is kereshette meg Kaczynskit, hogy a két frakció működjön együtt a következő uniós parlamentben, hiszen a toryk távozásával az ECR egy igen fontos pártot veszít. Ha minden az olasz belügyminiszter elképzelései szerint alakulna, akkor még akár a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFD) is együttműködhet a bevándorlásellenes tömbbel, e frakcióban azonban olyan szélsőséges pártok foglalnak helyet, amelyek elfogadhatatlanok a mérsékelt euroszkeptikusok számára. Michal Potocki a Dziennik Gazeta Prawna munkatársa szerint Salvini azért is keresi annyira a PiS elnökének társaságát, mert elsődlegesen olyan pártokkal kíván szövetkezni, amelyek hazájuk kormányában is fontos szerepet játszanak. Nehéz azonban feloldani a Liga és a PiS között az Oroszországhoz fűződő viszonnyal kapcsolatos ellentétet. Mint Potocki írta, Kaczynskinak nem érdeke, hogy olyan párttal hozzák összefüggésbe, amely egyértelműen oroszbarát. (Salvini egy tavalyi interjúban azt mondta, „Oroszországban otthonosabban érzem magam, mint egyes uniós országokban”. Egyúttal többször bírálta a Moszkvával szembeni uniós szankciókat.) Gazdasági kérdésekben sem teljes az összhang. Salvini ugyanis a kohéziós alapok megvonását akarja a közép-európai országoktól, ami különösen komoly érvágás lenne Varsó, illetve Budapest számára. Hiába tehát az érdekszövetség Róma, Varsó, illetve Budapest között, tengelyről túlzás beszélni, az együttműködés csak ideig-óráig tarthat. Hamar egymás ellen fordulhatnak politikusaik.

2019.01.18 10:45
Frissítve: 2019.01.18 10:48