Előfizetés

Trump kilépne a dél-koreai megállapodásból

Donald Trump előkészíti a Dél-Koreával megkötött szabadkereskedelmi megállapodásból való kilépést. Így értesült a Washington Post. Ez meglehetősen váratlan lépés, amikor Szöul éppen az Egyesült Államok támogatására szorul az Észak-Koreával egyre jobban kiéleződő konfliktus miatt. Az amerikai elnök vezető munkatársait – H. R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadót és James Mattis védelmi minisztert – bízta meg azzal, hogy tegyenek lépéseket a megállapodás visszavonásáért. Az egyezmény még Barack Obama elnöksége során, 2012-ben született.

Tovább civakodnak a Brexitről

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.09.04. 07:35
Fotó: AFP

Hírek szerint már huszonöt képviselő lenne hajlandó aláírni a Theresa May lemondását sürgető levelet.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Nem tehette boldoggá a vasárnapi lapok olvasása Theresa May kormányfőt, aki a hét elején jelentette be, hogy “nem adja fel”, azaz a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem távozik tisztségéből a Brexit életbe lépése, 2019. március 29-e után, de legkésőbb a 2022-es választási kampány előtt. Egy a Mail on Sunday által rendelt felmérés szerint a konzervatív szavazók többsége nem hisz abban, hogy May meg tudja tartani ígéretét és a párt vezetőjeként vághat bele a következő voks előtti korteshadjáratba. A Sunday Times-ban napvilágot látott YouGov poll pedig arra az eredményre jutott, hogy tíz szavazó közül hét, tíz tory közül pedig négy nem helyesli a kormányfő maradási szándékát. A választásra jogosultak 30 százaléka biztatja a folytatásra, 48 százalék szeretné, ha 2022 előtt, ezen belül pedig 23 százalék, ha most rögtön átadná a Downing Street 10. kulcsát. A politikai életet és a közvéleményt egyaránt váratlanul ért becsvágyó bejelentés állítólag arra is jó volt, hogy a már eddig is 22-23 biztosra vett szignó után további két-három tory képviselő nevezze magát hajlandónak a csatlakozásra a Theresa May távozását sürgető levél aláíróihoz.

A hétvége ellenére sem csendesedett el a vita a Brexit-megbeszélésekről, melyek harmadik, csütörtökön zárult fordulója rossz hangulatban és a külső szemlélők számára lényegében eredménytelenül végződött. Előbb, szombaton, Michel Barnier, az EU tagországait képviselő tárgyalási főbiztos ment neki az Egyesült Királyságnak, nosztalgiával és a vita szélesítésére való hajlandóság hiányával vádolva, majd megígérve, hogy „leckét ad a briteknek és mindenki másnak arról, mivel jár az Európai Unió elhagyása”. Ami az anyagiakat illeti, Olaszországban tartott beszédében Barnier kifejtette: az Egyesült Királyságnak “bizonyos kulcsfontosságú elveket tiszteletben kell tartania, mint például 2014-ben tett ígéretét, hogy kifizeti az EU költségvetésének 14 százalékát”.

Míg a Sunday Times értesülése szerint Theresa May titokban elfogadta az 50 milliárd fontos Brexit-számlát és azt 2019 márciusa után három év alatt rendezni is fogja, David Davis kilépési miniszter a BBC vasárnap reggeli politikai magazinjában, az Andrew Marr Show-ban “zagyvaságnak” nevezte a hírt. A tory politikus hangzatosan úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság “a britekre jellemző és pragmatikus módon” tételről tételre vizsgálja a Közösség pénzügyi követeléseit, amit a szervezet nehezen bír.

Irán fejlesztené rakétaprogramját

Amir Hatami, a perzsa állam új védelmi minisztere prioritásnak nevezte az ország rakétaprogramja fejlesztését. „Különleges tervünk van arra, hogyan fejlesszük tovább rakétáink kapacitását” – fejtette ki az ISNA hírügynökség jelentése szerint. Úgy foglalt állást, Teherán fontosnak tartja a fegyverek exportját is, mert így „háborúkat lehet megakadályozni”, s ezzel Irán hozzájárulhat a térség stabilitásához. A teheráni parlament augusztus közepén, az amerikai szankciók szigorítása után döntött úgy, hogy növeli a katonai kiadásokat. Donald Trump többször is bírálta a 2015 júliusában megkötött nukleáris megállapodást.