Hurrikán után tűzvész - Los Angeles veszélyben

Publikálás dátuma
2017.09.04. 09:25
A La Tuna Canyonban ég a tűz a Burbank feletti hegyvidéken - Fotó: Robyn Beck / AFP
A kaliforniai Los Angelesben és néhány nyugati parti szövetségi államban rendkívüli állapotot hirdettek tűzvész miatt. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója azután hirdette ki vasárnap a rendkívüli állapotot Los Angelesre, hogy Eric Garcetti polgármester már szombaton kijelentette: a város története legsúlyosabb tűzvészével küszködik - írja az MTI. 

Vasárnap Los Angelesben és környékén már több mint 200 ezer hektár állt lángokban, a város melletti dombokon egyszerre több mint száz helyen pusztítanak bozóttüzek. Los Angeles rendőrsége közölte: helyi idő szerint vasárnap estig több mint hétszáz házból kellett elköltöztetni a lakókat, tűz fenyegeti a Burbankben lévő Disney-stúdiót és a Warner Bros nagy filmgyártó cég épületeit is. 

Vasárnap több mint ötszáz tűzoltó próbálta meg felvenni a harcot a lángokkal, és a jelenleg még Texasban segítséget nyújtó mintegy száz Los Angeles-i tűzoltó is hétfőn várhatóan visszatér városába.

A híres Yosemite Nemzeti Parkba vezető utak közül néhányat le kellett zárni, a park vezetősége arra figyelmeztette a látogatókat, hogy a tűz miatt "a látási viszonyok rosszak". A rendkívüli állapot kihirdetésével Los Angeles hozzájuthat állami és szövetségi segélyalapokhoz.

Nem csupán Los Angelesben és környékén pusztítanak a bozóttüzek, hanem több nyugati parti szövetségi államban is: így például Montanában és Oregonban egyes településeken szintén ki kellett költöztetni a lakosságot. A Kanadával határos északnyugati Washington államban ugyancsak rendkívüli állapotot hirdettek, több települést evakuálni kellett.

Szerző

Kim Dzsong Un és a hidrogénbomba

Publikálás dátuma
2017.09.04. 07:40
Fotó: AFP/Kim Won-Jin
Észak-Korea bejelentette, hogy sikeresen tesztelt egy atomfegyvert, amelyet fel lehet szerelni egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétára. Az észak-koreai állami média azt is közölte vasárnap, hogy a kísérletet egy hidrogénbombával hajtották végre. Ez volt sorrendben a hatodik nukleáris kísérlet, amely Phenjan szerint teljes siker volt - tudósít az Euronews. Ma összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a tanácskozást az Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország és Dél-Korea kérésére hívták össze.

Mindezt alig pár órával azután jelentették be, hogy külföldi szakemberek jelezték, két földrengést lehetett észlelni a kommunista állam területén. A japán külügyminisztérium korábban közölte: arra következtetnek, hogy Phenjan valóban nukleáris kísérletet hajtott végre.  Elrendeltem, hogy a minisztériumok gyűjtsék be és elemezzék az információkat, és megfelelő módon tájékoztassák az embereket. Ha Észak-Korea nukleáris kísérletet hajtott végre, azt soha nem fogjuk tolerálni. Határozottan tiltakozunk Phenjannál – nyilatkozta a japán miniszterelnök, Abe Sinzo.

A földmozgások előtt pár órával bemutattak Kim Dzsong Unról készült fotókat Észak-Koreában, amiken az állami média közlése szerint egy új fajta hidrogénbombát tekint meg. Dél-Korea közölte, hogy a földrengéseket azon a területen észlelték, ahol Phenjan nukleáris kísérleti telepe található. A mesterségesen előállított rengés csaknem tízszer erősebb volt, mint amit az előző atomkísérletnél mértek.

Az Egyesült Államok kész megvédeni önmagát és szövetségeseit minden rendelkezésére álló eszközzel, akár nukleáris erővel is, ezt már Donald Trump amerikai elnök mondta Abe Sindzo japán kormányfővel zajló telefonbeszélgetésükkor - a fehér házi forrásokra hivatkozó MTI tudósítása szerint.

A jelentések szerint Trump ismételten megerősítette, hogy Washington kész megvédeni önmagát és szövetségeseit, felhasználva a rendelkezésre álló diplomáciai, hagyományos katonai és nukleáris eszközök egész sorát. Trump megerősítette a japán kormányfőnek, hogy Washington elítéli Észak-Korea "folytatódó destabilizáló és provokatív akcióit". Vasárnap délután - az amerikai sajtó által példátlannak minősített lépésként - a védelmi miniszter tett közzé a Fehér Házban rövid nyilatkozatot. James Mattis leszögezte: az Egyesült Államok ugyan nem keresi Észak-Korea megsemmisítésének lehetőségét", de a konkrét fenyegetéseket megtorolja. Kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak megvan a katonai képessége arra, hogy megvédje önmagát és szövetségeseit, és a Dél-Korea és Japán iránti elkötelezettsége "kőbe vésett". A lehetséges katonai választ Mattis hatékonynak és elsöprőnek nevezte.

Szerző
Frissítve: 2017.09.04. 14:54

Vádak Angela Merkel hivatala ellen

Publikálás dátuma
2017.09.04. 07:40
Fotó: AFP/Christof Stache

Vasárnap rendezték Angela Merkel német kancellár és szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz televíziós vitáját. Másfél órán keresztül ejtettek szót a migráció, a külpolitika, a szociális igazságosság és a belbiztonság kérdéséről. Az SPD elnöke számára ez volt az utolsó lehetőség arra, hogy behozza, de legalábbis csökkentse a hátrányt a kereszténydemokratákkal szemben. A közvéleménykutasok szerint a CDU mintegy 15 százalékkal vezet az SPD előtt. Előzőleg a szociáldemokraták, valamint a ZDF televízió volt főszerkesztője, Nikolaus Brender azzal vádolta a kancellári hivatalt, hogy meghatározta, milyen keretek között rendezzék a vitát. A televízió egy másik vita megrendezését javasolta, ezt azonban Merkel, aki közismerten ódzkodik az ilyen vitáktól, elutasította. 

Szerző