Előfizetés

Putyin díszpolgársága - Megjött az első tiltakozó lemondás

Publikálás dátuma
2017.09.04. 14:36
Forrás: Vajda Mihály/Facebook
Egy beszédes üzenet jelent meg Vajda Mihály, a neves egyetemi professzor Facebook-oldalán. A Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Debreceni Egyetem rektorának címezte tömör mondanivalóját. 

Igen Tisztelt Rektor Úr!

Sajnálattal közlöm, hogy professor emeritus-i címemről kénytelen vagyok lemondani. Nem szeretnék fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, melynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.

Tisztelettel

Vajda Mihály
Debrecen

Ezzel a rövid Facebook-bejegyzéssel adta a Debreceni Egyetem vezetőjének tudtára döntését Vajda Mihály, Széchenyi-díjas filozófus. Vajda 27 éve tartó kapcsolatát zárta le az intézménnyel, ahol 1990-ben nevezték ki tanszékvezető egyetemi tanárnak. Emeritusi címét 2005-ben szerezte, az egyetem humán doktori iskolájának is törzstagja, oktatója lett, 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2005-2009 között az MTA Filozófiai Kutató Intézetét vezette.

Közben a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék munkatársai is csatlakoztak az intézmény Alkotmányjogi Tanszékének korábbi, Putyin kitüntetése ellen tiltakozó állásfoglalásához. Ebben többek között az áll: „Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.”

Putyin egyetemi díszpolgári címéről elsőként a Népszava adott hírt. Az egyetem vezetése szerint Putyint a Paks 2 beruházás tette érdemessé a címre, mivel Oroszország kiemelt szerepet szán az intézménynek a projektben. A kitüntetés visszavonásáért civil tiltakozás indult, amihez eddig ezernél többen csatlakoztak. Az egyetem nem cáfolta értesülésünket, hogy Putyin a jövő tavaszi vizitjén veszi majd át az emléklapot, amit az egyik orosz televízió hétvégi tudósításában be is mutatott Szilvássy Zoltán rektor.

Erre még emlékeznek? Bayer-botrány - Már 70 felett a lovagkeresztet visszaadók száma

A miniszter félreért - Mendrey László Lázárnak üzen

Publikálás dátuma
2017.09.04. 14:15
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. augusztus 31-

Lázár János: Választási kampány lesz, érzem!
újságíró:  Tehát Ön szerint politikai okok miatt maradnak távol a szakszervezetek?
Lázár: Hát normális ésszel, miért maradnának távol? Akar egy miniszter beszélni a szakszervezetekkel. Azok azt mondják, hogy nem.
újságíró: Azt mondják, hogy nem ilyen, tehát ők nyitottak az egyeztetésre, csak legyen törvényi háttere ennek.
Lázár: És mit írjunk le, hogy kerek legyen az asztal és 6 szék legyen körülötte vagy mi kell ahhoz, hogy elmenjen egy kv-ra a miniszterhez az egyeztetésre, azt valaki magyarázza már el!

 
Tisztelt Miniszter Úr!
A fenti párbeszéd a legutolsó Kormányinfón hangzott el egy újságíró és Ön között. Ennek alapján úgy tűnik, hogy – sajnálatosan - félreérti, vagy nem érti (arra már gondolni sem merünk, hogy nem akarja érteni) azt, hogy mi motiválja az oktatásban dolgozó szakszervezetek egységes elutasítását a miniszteri invitálásra.
Segítünk, elmagyarázzuk…
1. Abban a politikai közösségben ahová Magyarország tartozik, a kormányzat és az érdekvédelem közötti párbeszéd szigorú szabályrendszer mentén valósul meg, egyenlő felek részvételével.
2. Az egyeztetések jogszabályi garanciák nélkül fabatkát sem érnek, ezért a politikai Muppet-show megalázó, megtévesztő káros gyakorlatában nem kívánunk részt venni! A súlyosan hamis és egyoldalú, önfényező kormánypropaganda pedig gyorsítja a mély válságban lévő közoktatás további romlásának ütemét, évtizedekre vetve vissza az abból való kilábalás esélyét.
3. A Köznevelési-stratégiai Kerekasztal álláspontja semmire nem kötelezi a kormányt. Köszönjük a lehetőséget a tanácsadásra és a vélemény-nyilvánításra, de ebből elegünk van. Ezekkel a lehetőségeinkkel eddig is éltünk, s nem tervezzük, hogy felhagyjunk ezzel a gyakorlattal, bár az igazsághoz tartozik az is, hogy az eredményességi mutatóink a nullához közelítenek.
4. A biodíszlet funkció nem szerepel kompetenciáink között, s továbbra sem kívánjuk ennek kialakítását.
5. Az oktatásban résztvevő szakszervezetek tevékenysége mentes minden pártpolitikától. Tevékenységüket a szakmai és a munkavállalói érdekek mentén folytatják, annak a közegnek az érdekében, melynek képviseletére felhatalmazást kaptak tagjaiktól, s melynek maguk is tagjai.

Mendrey László elnök, PDSZ

Az LMP szerint is kormánypárti provokációra kell készülni

Az LMP szerint a kormánypárti politikusok kijelentései arra utalnak, hogy a Fidesz provokációra készül a választási kampányban. A párt árnyékbizottsággal ellenőrizné a rendészeti szervek tevékenységét, hogy a Fidesz ne élhessen vissza kormányzati hatalmával.

A kormányzati politikusok egyre gyakrabban riogatják a közvéleményt brutális kampánnyal, korábban nem használt eszközökkel és polgárháborús pszichózissal. Legutóbb Rogán Antal propagandaminiszter állt elő az utcai zavargások rémképével, miközben a Fidesz rendszeresen elszabotálja a rendészeti szervek tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságok munkáját.

Miután a rendészeti szervek pártpolitikai befolyás alatt működnek, az LMP képviselőcsoportja árnyékbizottság felállítását kezdeményezi tevékenységük ellenőrzésére. A párt arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy támogassák a kezdeményezést, és csatlakozzanak a bizottság munkájához. Az LMP szerint minden ellenőrzési jogosultságot és törvényes képviselői eszközt be kell vetni a kormánypárti provokáció megakadályozása érdekében, és a nyilvánosságot is tájékoztatni kell arról, ha a Fidesz és körei a választásokig tartó időszakban vissza akarnak élni a kormányzati hatalommal - írják a közleményben.

lásd még: DK: a Fidesz ne szervezzen utcai zavargásokat!