Előfizetés

Megtört a varázs! - 48 éve nem nyertek magyar kosarasok Eb-meccset

Publikálás dátuma
2017.09.04. 17:57
Vojvoda Dávid MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 85-73-ra legyőzte hétfőn Csehországot az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjának harmadik fordulójában, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese végig vezetett a sorsdöntő találkozón, és már az első negyedben 13 ponttal elhúzott. A legfeljebb hat pontra felzárkózó ellenfél képtelen volt tartani az Euroliga legjobb védőjének választott Hanga Ádámot és a 27. születésnapját ünneplő Vojvoda Dávidot. Előbbi 31, utóbbi 18 ponttal zárt.

Ha a magyarok kedden a hatos leggyengébbjének tartott házigazdákat is megverik, akkor két győzelemmel szinte bizonyosan továbbjutnak a C csoport negyedik helyezettjeként az isztambuli nyolcaddöntőbe.

A nemzeti csapat - amely 48 év után nyert ismét Eb-meccset - kedden 19.30 órakor találkozik a románokkal a Polyvalent Csarnokban.

Lanzafame az elmúlt idény legjobbja

Publikálás dátuma
2017.09.04. 17:04
Davide Lanzafame, a Honvéd játékosa (b) és az újpesti Litauszki Róbert. MTI Fotó: Czagány Balázs
 A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (HLSZ) szavazásán az olasz Davide Lanzafamét, a bajnok Budapest Honvéd támadóját választották az elmúlt idény legjobb mezőnyjátékosának.

A HLSZ huszonhetedik alkalommal kérte ki a profi futballisták véleményét, a jelöltek ötfős listáját volt szövetségi kapitányok, jelenlegi NB I-es és NB II-es edzők, valamint csapatkapitányok, a HLSZ tisztségviselői, volt elnökei, korábbi díjazottjai és újságírók javaslatai alapján állították össze. A jelöltekre több mint 500 futballista adta le szavazatát.

"Ez egy különleges díj számomra, hiszen a kollégáim szavaztak meg, hatalmas elismerés. Ezt a díjat a játékostársaimnak, illetve Marco Rossinak ajánlom, akik mindannyian hozzásegítettek minket a bajnoki címhez" - nyilatkozta a hétfői ünnepélyes díjátadón Lanzafame.

A kapusoknál Kovácsik Ádám, a Videoton hálóőre nyert, ugyanakkor a szezon legszebb védéséért járó Fülöp Márton-díjat a ferencvárosi Dibusz Dénes érdemelte ki. A válogatott hálóőr a díjjal járó 200 ezer forintos jutalmát további 300 ezerrel kiegészítve felajánlotta a Fülöp Márton Alapítvány javára.

A legjobb külföldön futballozó játékosnak Nikolics Nemanját látták a társak.

A tavalyi év álomcsapatába a bajnok Honvédból hárman, a második Videotonból négyen kerültek be.

A legjobb női játékos Fenyvesi Evelin (Ferencváros) lett, míg a kapusok közül Szőcs Réka (MTK) vihette haza a díjat.
A díjátadón bejelentették, hogy a HLSZ-szel karöltve megalakult a Professional Footballers Agency (PFA) játékos-közvetítő iroda, amely - ahogyan elhangzott - a tisztességen, átláthatóságon, hitelességén alapul. Az iroda célja, hogy a játékostranzakciók során a futball szervezetén belül is maradjon megfelelő anyagi forrás. Ezt úgy akarja elérni a cég, hogy az átigazolások, illetve sportszerződések megkötését követően a felmerülő költségek levonása után a fennmaradó összeget a Labdarúgó Segély Alapítvány részére juttatják el, amely segíti a nehezebb helyzetbe került futballistákat.

A díjazottak:
A legjobb kapus:
Kovácsik Ádám (Videoton FC)
A legjobb mezőnyjátékos:
Davide Lanzafame (Budapest Honvéd)
A legjobb külföldön játszó játékos:
Nikolics Nemanja (Chicago Fire)
A legjobb másodosztályban szereplő játékos:
Lovrencsics Balázs (Soroksár)
Fülöp Márton-díj (a szezon legszebb védése):
Dibusz Dénes (Ferencváros)
A legjobb női kapus:
Szőcs Réka (MTK Hungária)
A legjobb női mezőnyjátékos:
Fenyvesi Evelin (Ferencváros)

A 2016/17-es szezon csapata:
Dibusz Dénes (Ferencváros) - Loic Nego (Videoton FC), Paulo Vinícius (Videoton FC), Juhász Roland (Videoton FC), Hangya Szilveszter (Vasas) - Berecz Zsombor (Vasas), Gera Zoltán (Ferencváros), Hidi Patrik (Budapest Honvéd) - Eppel Márton (Budapest Honvéd), Davide Lanzafame (Budapest Honvéd), Danko Lazovic (Videoton FC)

Atomjátszma

Észak-Korea minden eddiginél nagyobb erejű kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, amely a Richter skála szerinti 6,3-as földrengést idézett elő. Kim Dzsong Unnak nem lehet megálljt parancsolni. Hiába az ENSZ, illetve Kína figyelmeztetései és szankciói, Donald Trump dörgedelmei, Moszkva feltűnően visszafogott reakciói, a kis vezér úgy látja, kizárólag fegyverkezési programja fejlesztésével válhat megkerülhetetlen tényezővé a világban. Olyan aggasztó híreket is hallani, amelyek szerint másolni akarja nagyapját, Kim Ir Szent, akitől nemcsak gesztusait, tartását, frizuráját irigyelte el, hanem vakmerőségét is. Kim Ir Szen 38 éves volt, amikor 1950-ben háborút robbantott ki a Koreai-félszigeten, s egyes feltételezések szerint a most 35 vagy 36 éves kis vezér is ilyen korában lobbantaná lángra a régiót.

Kim Dzsong Un hétvégén azt állította, már képesek miniatürizálni a nukleáris tölteteket, s interkontinentális ballisztikus rakétákra szerelni azokat, más szóval Phenjan akár nukleáris támadást is indíthatna az Egyesült Államok ellen. Erre azért nem vehetnénk mérget, jócskán le kell vonni a phenjani állítások valóságtartamából. Azon azonban el kell gondolkodni: tényleg a szankciós politika-e a legjobb fegyver. Szakértők szerint a büntetőintézkedések hatással lesznek ugyan az ország gazdaságra, de inkább utóbb, mint előbb. Ráadásul a szankcióknak a közemberek isszák meg a levét, s az ország története már megmutatta: az őrült vezetést az emberek tömeges éhezése sem tántorítja el céljai megvalósításától.

Vágyálom azt hinni, hogy Észak-Korea a nemzetközi intézkedések hatására felhagyna nukleáris-, illetve ballisztikus rakétaprogramjával. Amint botorság lenne arra számítani, hogy Kína képes bármilyen hatást gyakorolni a kis vezérre, ahogy ezt az amerikai elnök eredetileg remélte. A tegnapi atomteszt egyfajta jelzés arra: bármilyen őrült féllel van is dolga a nemzetközi közösségeknek, meg kell fontolni a tárgyalásokat az észak-koreai rezsimmel. Ez a kisebbik rossz. Annál ugyanis csak jobb megoldás létezik, hogy valaki „véletlenül” megnyomja azt a bizonyos gombot.