Milliárdokért, titokban készül az új alaptanterv

Publikálás dátuma
2017.09.05 07:00
Új tankönyvekkel is meglepheti a Nemzeti Együttműködés Rendszere a diákokat. FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Már írják az új NAT-ot: az uniós forrásból fedezett, 2,4 milliárdos projekten a nyilvánosság kizárásával száz ismeretlen szakértő dolgozik.

Teljes mértékben az Európai Unió támogatásával, mintegy 2,4 milliárd forintos projekt keretében zajlanak az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozásával kapcsolatos munkálatok. Noha az eddigi tervek szerint már a 2019. szeptemberében induló tanévtől az új NAT szerint zajlana az oktatás az iskolákban, a "Köznevelés tantervi-tartalmi szabályzóinak felülvizsgálata és átdolgozása" néven futó (az EFOP-3.2.15-VEKOP-2017 konstrukcióban megvalósuló) fejlesztés befejezésének tervezett határideje 2020. október 31-e.

Az új NAT koncepciójának összeállítása már megkezdődött, ám a milliárdokat kóstáló projekt szinte teljes titokban, a nyilvánosság kizárásával zajlik, a jelentősebb oktatási és pedagógus szakszervezetek nem vesznek részt benne, ahogy a több mint félszáz szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) szakértői sem. Annyit tudni, hogy a munka Csépe Valéria, a köznevelés tartalmi megújításáért felelős miniszteri biztos vezetésével, száz szakember bevonásával indult meg. Egy áprilisi kormányhatározat előírta a széleskörű társadalmi egyeztetést is, ám ez a mai napig nem történt meg. Bár a köznevelési törvény előírja, a koncepció kidolgozásának megkezdése előtt a 2012-ben elfogadott NAT hatékonyságáról sem készült elemzés.

Elvileg 2019 szeptemberétől az új NAT szerint kellene oktatni, de ma már a határidő 2020. október 31-re tolódott. FOTÓ: Molnár Ádám

Elvileg 2019 szeptemberétől az új NAT szerint kellene oktatni, de ma már a határidő 2020. október 31-re tolódott. FOTÓ: Molnár Ádám

Csépe Valéria néhány szűkebb körű szakmai fórumon ugyan bemutatta az addig elkészült NAT-verziót, ám vitára sehol sem kerülhetett sor. Holott a koncepció kidolgozásának (a társadalmi egyeztetést is magába foglaló) határideje december 31-e, hiszen ezután már a 2019/2020-as tanévben alkalmazható kerettantervek elkészítésének kellene nekilátni. A koncepciót eddig nem hozták nyilvánosságra, ám a Pedagógusok Szakszervezete követelésére megkapta a legutóbbi változatot, ami a koncepció kidolgozásából kihagyott szervezetek szakértőihez is eljutott.

Az első átfogó elemzést Nahalka István oktatáskutató, a CKP szakértője tette közzé. Nahalka 15 pontban fogalmazta meg aggályait. A szakértő szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a koncepció még csak fel sem veti a túlközpontosított oktatási rendszer problémáját - holott ez kulcskérdés kellene legyen -, sőt egyes javaslatai a rendszer további centralizálásának irányába mutatnak. "A napvilágra került kevés információból sokan azt olvasták ki, hogy végre jelentős, a korszerű pedagógia irányába tett szakmai lépések következnek. Nyomatékosítani szeretném, hogy ez egyáltalán nincs így. Sőt, éppen hogy arról van szó, hogy az általam bírált javaslatok csak megerősítik azokat a negatív tendenciákat, amelyek az oktatás tartalmi szabályozásában 2011 óta kialakultak" - vélekedett Nahalka.

A CKP javaslatot tett egy szeptemberi vita lebonyolítására szakértőik és a NAT kidolgozásáért felelősök részvételével, ám megkeresésükre az érintettek nem reagáltak. A CKP szakértői elkészítettek egy "alternatív" NAT-koncepciót is; azt szeretnék elérni, hogy a szélesebb körű társadalmi-szakmai egyeztetésen (ha sor kerül ilyenre) a dokumentum hivatalosan is megvitatásra alkalmas alternatívaként szerepelhessen.

2017.09.05 07:00

Több szolgáltatás sem lesz elérhető a Budapest Banknál

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:53
Fotó: Népszava
Fotó: /
Új bankkártya rendszert vezetnek be, ezért október 25-én és 26-án könyvelési, pénztári és pénzforgalmi bankszünnapot tartanak.
A hitelintézet az MTI-vel közölte: a Budapest Bank október 24-én 21 órától október 29-én 06 óráig vezeti be az új rendszert, amely alapján bővíthetik majd a digitális fejlesztéseket, kártyaszolgáltatásaikat. A közlemény idézi Fatér Gyulát, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetőjét, aki elmondta: az új rendszer segítségével digitális fejlesztéseik gyorsabbá válnak majd. A közleményben kitértek arra: az átállás ideje alatt a bankkártyákat a megszokott módon lehet majd fizetéskor használni, illetve és ATM-en keresztül készpénzt is lehet majd felvenni velük, azonban szombat délután előfordulhatnak rövid ideig tartó, átmeneti kiesések. Felhívják a figyelmet arra: a pénzintézet elektronikus csatornáit (Budapest Internetbank, Budapest Mobil Internetbank, Budapest Mobilbank, Business Terminal) nem lehet majd elérni, továbbá nem lehet majd például utalást indítani és fogadni, valamint kártyával kapcsolatos ügyintézést csak a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet végezni, de arra is csak korlátozottan lesz lehetőség. 
2018.09.20 21:53
Frissítve: 2018.09.20 21:53

Magyar Narancs: Felmondtak az orvosok az ajkai kórház intenzív osztályán

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben.
Az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos felmondta munkaviszonyát az intézményben – tudta meg több forrásból a Magyar Narancs. A lap cikkében felidézi, hogy a kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat – azt írják, a főigazgató ekkor ugyan feltöltötte a létszámot, nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is „delegáltak” munkatársakat, illetve „bérnővéreket” foglalkoztatnak.   A Magyar Narancs azt írja, az intenzív osztályon öt orvost foglalkoztatnak, ők huzamos ideje, többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben, összeszokott orvosgárdáról van szó. Négyet közülük vállalkozóként alkalmaznak, az osztályvezető főorvos viszont közalkalmazott, ő munkaszerződéssel kötődik a kórházhoz. A lap információi szerint több napja valamennyien felmondták a vállalkozói, illetve munkaszerződésüket. Egyik forrásuk szerint az is közrejátszott az orvosok döntésében, hogy a tapasztalatlan nővérgárda megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását. Mivel mindkét jogviszony tartalmazhat kitételeket a felmondási időre vonatkozóan, az orvosok feltehetően még ellátják feladatukat a kórház intenzív osztályán – teszi hozzá a Magyar Narancs.
2018.09.20 21:28
Frissítve: 2018.09.20 22:02