"Ha fáj, akkor jöjjön!"

Publikálás dátuma
2017.09.04 21:19
Fotó: Vajda József
Fotó: /

Időben elérte a betegeket a hétfőn kezdődött, az alapellátásban dolgozó fogorvosok három napos demonstrációjának a híre. A VII. kerületi Csengery utcai rendelő ötödik emeletén délelőtt tizenegykor például mindössze négyen ülnek a nyolc fogorvosi kezelő ajtaja előtt. Közülük is csak egyiküknek van panasza, a többiek kísérők. A beteg, az alacsony barna hajú asszony azt mondja, napok óta fáj a foga, ma reggel érezte úgy, nincs tovább, muszáj jönnie. Az ügyeletes orvos kedves volt, azt mondta: üljön át egy ajtóval arrébb, a szájsebészhez. Most itt vár.

A takarítónő szerint máskor itt egy fogpiszkálót se lehet leejteni, akkora a tömeg.

A kezelők ajtaján ott a felirat, hogy hétfőn, kedden és szerdán nincs rendelés. Itt a Csengery utcában valamennyi orvos bejött, fölvette a köpenyét, csak épp nem dolgoznak. Nyolcuk közül csupán egyikük állt be a szék mellé, ő viszi a halaszthatatlan eseteket. Az ügyeletet vállaló doktor az asszisztensével üzen a folyosóra: köszöni, de újságíróval nem akar beszélni. Nem azért csinálja.

Hétfőn reggel az eredeti tervezett 700 körzet helyett 800-1000-ben szüneteltették a munkát. A demonstráció még el sem kezdődött, amikor a kabinet közleményt adott ki, melyben biztosították az akciózókat: „a kormány a fogorvosok mellett áll”. Azzal érveltek, hogy „2009-hez képest 2018-ban már 70 százalékkal több pénzt biztosítanak az alapellátás támogatására, háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, iskolaorvosokra, védőnőkre és a területi ellátást végző fogorvosokra.”

– Nos, ez az utóbbi a legdühítőbb mondat – mondja az egyik doktornő, aki épp páciensét kíséri. – Ha ez így volna, ahogyan a közleményben áll, akkor most nem kellene demonstrálnunk. Míg a háziorvosok valóban kaptak 30 milliárdot, a fogorvosoknak és a védőnőknek, akik szintén az alapellátáshoz tartoznak, egyszer jutott 2-2 milliárd. Ha elvonnak, akkor mindig részei vagyunk az alapellátásnak, ha adnak, akkor meg nem.

Aztán kérdés nélkül is sorolja, mennyi gondot okoz a rossz finanszírozás, hogy az alapellátásban gyakorlatilag a fogorvos fizeti az állam biztosította térítésmentességet a betegnek. De ha ennyire rossz a helyzet, akkor vajon miért csak a fogorvosok harmada függeszti fel a rendelést ebben a három napban? – vetjük fel. Ezt a doktornő sem érti, pedig, mondja, nyilván, előbb érnének célt, ha senki sem dolgozna a demonstráció idején.

Egy emelettel lejjebb, a hatodik kerületi betegeket ellátó három fogorvos közül egy nem állt a tiltakozók közé. Ő dolgozik. Három beteg is várja. Nem nyilatkozik.

A többiek viszont nem dolgoznak. Egyikük azt mondja: eddig egyetlen beteg sem kifogásolta az akciójukat. Sőt támogatják őket, s amikor egyiküknek elmondta, hogy az állam az ő térítésmentes fogtömése után alig néhány ezer forintot fizet csak, csodálkozva hallgatta. Páciense úgy tudta, hogy az állami fogorvos annyi pénzt kap a kezeléséért, mint amennyit a magánrendelőben ő fizet.

A Visegrádi utcai szakrendelő fogorvosai valamennyien beszüntették a munkát. A váróban egy idősebb férfi azt mondja: ő nem tudta, hogy ma nincs rendelés, de nagyon fáj a foga. Orvosa sürgősnek ítélte, így hamarosan fogadja. A mellette ülő asszony pedig egy fogtörés miatt jött. Ő is hamarosan bemehet.

Egy huszonéves lány „tömetni jött.” Nem tudott arról, hogy nincs hagyományos rendelés. Az asszisztens meghallgatja, majd tájékoztatja, hogy csak a sürgős eseteket fogadják. A lány rögtön rávágja erre: neki sürgős!

– Fáj? – kérdez vissza az asszisztens.

– Nem.

– Akkor a doktornő megnézi, és kap egy időpontot. Legkorábban október ötödikén jöhet vissza.

– És, ha azt mondom, hogy fáj? – próbálkozik a lány.

– Ha fáj, akkor jöjjön! – vágja rá az asszisztens. A fiatal nő visszakozik: mégis jó az az október.

Az orvosnak, Futanics Gyöngyinek ottjártunkig nem volt olyan betege, akit azonnal el kellett volna látnia. Páciensei megértették, amikor elmagyarázta, hogy miért nem ad időpontokat ezekre a napokra. Azt állítja: a jelenlegi finanszírozás mellett szinte ingyen jár be dolgozni, legalábbis ahhoz képest, hogy egy kórházi szakorvos bruttó 500-600 ezer forintot kap. Körzetéhez 6500-8000 beteg tartozik. Amit pedig a körzetre kap az egészségbiztosítótól, abból mire kifizeti a rezsit, mindössze bruttó 110 ezer forint orvosbért tud kivenni.

– Nyolc betegem volt eddig, de inkább csak beszélgetős napunk van – értékeli a Népszavának az akció első felvonását Nagy Ákos, a demonstráció szervezője, a keszthelyi fogorvos. Jönnek a betegek, és mi most főként beszélgetünk velünk. Elmondjuk, hogy mi a gondunk, nagyon megértőek, bár sokan hitetlenkedve hallgatták, hogy mekkora a különbség a kezelés valódi költsége és az állami biztosító által fizetett díj között. A beszélgetések végén pedig nagyon is egyetértünk, hogy ez így nincs jól, nagyon nincs jól.

Szerző
2017.09.04 21:19

Újabb repülőket vesz a honvédség - szépen hízik a "nemkormánygép-flotta"

Publikálás dátuma
2018.12.11 22:00

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala/
Tervben van egy Airbus és három másik, teherszállító gép beszerzése.
Újabb repülőket vesz a honvédség, a meglévő négy mellé tervben van egy Airbus és még három másik, teherszállító repülőgép beszerzése – mondta a honvédelmi miniszter az RTL Klub híradójának. Benkő Tibor azt is elismerte, hogy a honvédség legutóbb vásárolt, Falcon 7X típusú repülőgépe polgári lajstromjelet kapott (és a létét is erősen titkolták), de a miniszter szerint ennek csak technikai okai vannak, és átmeneti állapot. „Addig, amíg ennek a gépnek a katonai rendeltetésű felszerelését, berendezését nem oldjuk meg, mindaddig polgári lajstromot visel, utána pedig katonai lajstromra fogjuk átvenni” – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy a katonai feladatokra vett Airbusokat miért használja Orbán Viktor miniszterelnök, azt mondta: ez a honvédség feladata. „2005-ben született egy öt minisztérium által megalkotott együttes utasítás, amely meghatározza, hogy a védett személyeket légi úton a Magyar Honvédség köteles szállítani” – fogalmazott. Bővebb tájékoztatást azonban nem adott - és persze azért hallgathat, mert katonai titoknak minősül, kik szállnak az égben ezeken a gépeken.
2018.12.11 22:00
Frissítve: 2018.12.11 22:01

Szávay december 31-én adja vissza a mandátumát

Publikálás dátuma
2018.12.11 21:24

Fotó: MTI/ Kovács Attila
A közösségi oldalán azt írta, erre a két hétre még szüksége van képviselői munkája lezárásához.
2018. december 31-i hatállyal adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát Szávay István a Jobbiknak. „Hivatalos lemondásomat kizárólag a pártvezetés kérésére nem nyújtom még be. Ez a döntés annak érdekében született, hogy a mandátumom ne maradjon betöltetlen, mivel idén új képviselő eskütételére már nem kerülhet sor” – írta Szávay a Facebook-oldalán. Közölte, hogy erre a két hétre még szüksége van képviselői munkája lezárásához, a folyamatban lévő ügyek befejezéséhez, illetve átadásához. Bár 2019. január elsejétől jogilag néhány hétre még képviselő marad, már semmilyen juttatást nem vesz majd igénybe – tette hozzá. Szávay István nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy a Hír TV birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint egy őt nácinak nevező zsidó nő megverésével büszkélkedett. Később elnézést kért durva, ízléstelen hangneméért, és lemondott a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Ezt követően közölte, hogy lemond parlamenti képviselői posztjáról is.
2018.12.11 21:24
Frissítve: 2018.12.11 21:24