Kvótaper - "Gyógyító" ítéletet vár a néppárti frakcióvezető

Az Európai Unió Bíróságának szerdán kihirdetendő döntése esélyt jelent arra, hogy az Európai Unióban "végleg begyógyítsák" a migrációs politikával kapcsolatos "nyílt sebeket" - írta Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának vezetője hétfői nyilatkozatában, amelyben azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország hozzájárult a migrációs válság kezeléséhez.

A Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetője a közleményben leszögezte, elvárják, hogy minden ország tartsa tiszteletben az ítéletet. Manfred Weber ugyanakkor egyértelműnek nevezte, hogy Európának előre kell lépnie a határvédelem terén.

"Megértem Orbán Viktor miniszterelnököt, amikor pénzügyi támogatást kér Magyarország külső határainak ellenőrzéséhez, ugyanis ez hozzájárult a migrációs válság kezeléséhez. Magyarország a külső határokat sokak számára ellenőrzi" - tette hozzá Manfred Weber. "Üdvözlöm, hogy Orbán Viktor egyértelműen támogatja az Európai Unió tagállamai közötti szolidaritást" - fűzte hozzá a politikus.

Az Európai Unió Bírósága szerdán hirdet ítéletet a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák kereset ügyében.

A magyar kormány 2015 decemberében fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy kérje a 120 ezer menedékkérő áttelepítését célzó, kötelező jellegű mechanizmus megsemmisítését, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, többek között Magyarország ellenkezésének dacára fogadtak el néhány hónappal korábban.

A keresetben tíz, tartalmi és eljárásjogi érvre hivatkozva kérték a tanácsi határozat, de legalább azon rész megsemmisítését, amelynek értelmében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia, 988-at Görögországból, 306-ot pedig Olaszországból.

A bíróság illetékes főtanácsnoka júliusi állásfoglalásában a magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolta, mondván, a felperesek jogi érvei nem állják meg a helyüket. Az indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

A perben a bíróság tizenöt fős nagytanácsa fog dönteni, egyszerű többséggel.

Szerző

Észak-Korea - Peking nem enged "káoszt és háborút"

Peking nem engedi meg, hogy "káosz és háború" keletkezzen a Koreai-félszigeten - hangsúlyozta Kína ENSZ-nagykövete hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén. Az ülésen Oroszország ENSZ-nagykövete ugyancsak a katonai megoldás ellen foglalt állás. 

A kínai diplomata, Liu Csie-ji arra szólította fel Észak-Koreát, hogy azonnal hagyjon fel a "helytelen cselekedetekkel". A nagykövet az összes érdekelt felet felhívta arra, hogy "komolyan fontolja meg" a phenjani ballisztikusrakéta-program, illetve atomprogram, továbbá a térségbeli amerikai és dél-koreai hadgyakorlatok egyidejű felfüggesztését.

A kínai nagykövet leszögezte, hogy az észak-koreai lépések nem csupán "helytelenek", de ellentétesek az észak-koreai érdekekkel is. "Vissza kell térni a problémák párbeszéd útján történő rendezéséhez" - szögezte le Lui Csie-ji.

Oroszország ENSZ-nagykövete szintén az észak-koreai válság diplomáciai rendezésének fontosságát hangoztatta, és felvetette, hogy az ENSZ főtitkárának kellene közvetítést vállalnia. Vaszilij Nebenzia leszögezte: Észak-Korea nukleáris kísérlete "komolyan veszélybe sodorta" a térség békéjét, de a rendezéshez "hideg fejre" és a feszültség eszkalálódásához vezető cselekedetektől való artózkodásra van szükség.

Az orosz ENSZ-nagykövet "átfogó rendezést" sürgetett a Korea-félsziget gondjainak megoldása érdekében.
Korábban Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete úgy vélekedett, hogy csakis a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant.

Észak-Korea nukleáris programja "fejlettebb és veszélyesebb, mint valaha" - szögezte le. Haley kijelentette, hogy Washington nem akar háborút, de "türelme nem végtelen".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésével egy időben Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Mun Dzse In dél-koreai elnökkel. Washingtoni közlés szerint a két politikus egyetértett abban, hogy elérkezett az idő "nagyobb nyomásgyakorlásra" és szankciókra Észak-Korea ellen.

A Fehér Ház nem adott ki közleményt a telefonbeszélgetésről, a dél-koreai elnöki hivatal ugyanakkor Szöulban azt közölte: Donalf Trump és Mun Dzse In megállapodott abban, hogy megszüntetik a dél-koreai rakétákra felszerelhető robbanófejekkel kapcsolatos, eddig érvényben volt súlykorlátozást. A korlátozás eddig 500 kilogramm volt.

Szerző

Washington nem akar háborút, de "türelme nem végtelen"

Publikálás dátuma
2017.09.04. 19:36
Nikki Haley FOTÓ: KENA BETANCUR / AFP
Csakis a legerőteljesebb szankciók állíthatják meg Phenjant - hangsúlyozta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülésén. 

A vasárnap végrehajtott újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt összehívott ülésen Nikki Haley felsorolta a világszervezet eddig hozott intézkedéseit. Rámutatott arra, hogy a 2016 óta hozott szankciók hatástalanok voltak, és az ENSZ BT-nek most már "a lehető legerőteljesebb intézkedéseket kell meghoznia".  Észak-Korea nukleáris programja "fejlettebb és veszélyesebb, mint valaha" - szögezte le.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy Washington nem akar háborút, de "türelme nem végtelen". Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülését azt követően hívták össze, hogy az észak-koreai rezsim kísérleti atomrobbantást hajtott végre, A föld alatti hidrogénbomba-robbantás a hatodik kísérlet volt, a korábbiaknál nagyobb erejű és két erőteljes földrengést is kiváltott.

James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy az Egyesült Államok kész "erőteljes katonai választ adni" az észak-koreai fenyegetésre, Donald Trump elnök pedig vasárnap éjjel Abe Sindzo japán kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében megerősítette: Washington "minden eszközt igénybe vesz", hogy megvédje szövetségeseit Észak-Koreával szemben.

Szerző