Kimosakodna a Fidesz a pécsi mocsárból

Publikálás dátuma
2017.09.07. 07:00

Három hónap alatt másfélszeresére nőhetett a Páva Zsolt által eddig vezetett, hirtelen gyámság alá vett város adóssága. A kormányoldal az ellenzékre hárítaná a felelősséget.

"Marhaság, amit az ellenzék és a balliberális sajtó emleget, hogy puccs történt, vagy hogy gyámság alá helyeztük volna Páva Zsoltot, ilyesmiről szó sincs. A testület nem az önkormányzat, hanem a Fidesz-KDNP frakció stratégiai irányítását végzi” - állította Csizi Péter, Pécs fideszes parlamenti képviselője a pecsiujsag.hu-nak.

Csizi Péter

Csizi Péter

Mint arról írtunk, múlt szerdán a pécsi önkormányzat Fidesz-KDNP frakciócsoportja létrehozott egy „stratégiai irányító testületet, ami a jövőben Pécs vezetését segíti, hogy a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában…” A grémium tagja Páva Zsolt, fideszes polgármester és a város két alpolgármestere, valamint Csizi Péter és Hoppál Péter, Pécs egyéni körzetben megválasztott, kormánypárti parlamenti képviselője. A testület elnöke Csizi Péter, amiből a város közügyei iránt érdeklődő helybéliek arra következtettek, hogy immár nem Páva a város első embere, hanem Csizi.

A kegyvesztést azzal magyarázták, hogy a város az elmúlt két évben eladósodott. Ugyanakkor ebben nem csak Páváé a felelősség, hanem azoké is, akik az új testület tagjai, ezért furcsa, hogy épp ők segítenek a bajban lévő városnak. A történtek miatt az ellenzéki pártok a pécsi képviselő-testület feloszlatását és a polgármester lemondását kezdeményezik, ám javaslatuk aligha kap többséget a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Ez elé vághatott Csizi Péter mostani interjújával, melyben tehát azt állította, továbbra is Páva irányítja a várost. Csakhogy az önkormányzat másik lapjában, a pecsma.hu-ban egyetlen hete még az jelent meg: „a város irányítását immáron egy új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti…” Vagyis erős ellentmondás van a két állításban, amiből arra lehet következtetni, hogy Csizi szépítgeti a múlt heti szerencsétlen közlést. Ettől még Pécsen alighanem mindenki úgy értelmezi a történteket, hogy mostantól az új testület hozza meg a legfontosabb döntéseket, aztán megszavaztatja azokat a közgyűlés kormánypárti többségével.

A Fidesz sokáig titkolta, hogy az évente 48 milliárd forintból gazdálkodó városnak mekkora a tartozása. Amikor az ellenzék ezt 15-24 milliárdra becsülte, Páva Zsolt a május 30-ai közgyűlésen – valamiféle cáfolatként – elismerte, hogy az adósság több mint 5 milliárd forint. Most Csizi 7 és félmilliárdnak mondta a tartozást. Hogy azonban három hónap alatt mitől hízott meg 50 százalékkal a tartozásállomány, azt nem részletezte. Mindenesetre a pécsi közgyűlés csütörtökön adóemelésekről és más gazdasági lépésekről szavaz.

Csizi nem is titkolta, hogy a multikat akarják jobban megadóztatni. Az általunk megkérdezett ellenzéki képviselők szerint azonban a tervezett adóemelésekből összesen 100-150 millió jöhet be, s ez a sarc nemcsak a multikat, hanem a többi vállalkozót is sújtja, így szerintük a „multizás” pénzt nem igen hoz, inkább csak politikai lózung, ami legfeljebb arra jó, hogy a kormánypártok szavazótáborának szívét melengesse.

Eddig Pécs vezetői nem mondták el, miért adósodott el a város, a mostani interjújában azonban Csizi "talált" rá magyarázatot. Szerinte a várost 2009 májusáig vezető szocialisták a bűnösök, mert hagyták kiszervezni és lezülleni a helyi buszos céget, így a városnak 6 milliárd forint hitelt vállalva kellett új járműflottát venni. Ez az érv könnyen cáfolható, hisz a járművek cseréje épp azért halasztódott, mert a városvezetés összeveszett azzal az üzleti partnerével, aki a buszos cégben (a Pécsi Közlekedési Zrt.-ben) az önkormányzat társa volt. A vita végén Pécs vezetői einstandolták a részvénytársaságot.

Mellesleg Csizi érve azért is sántít, mert a város új közlekedési cége, a Tüke Zrt. 2015-ben vett 115 használt buszt, s erre csak azután kapta meg az említett hitelt, hogy bizonyította, a bevételeiből képes fizetni a törlesztőrészleteket. Ha mégsem képes erre, akkor a fideszes városvezetés asszisztált egy megalapozatlan, a bankot félrevezető hitelpályázathoz. És ez esetben a pécsieket is megvezették, hisz eddig a buszbeszerzést sikerpropaganda övezte (annak ellenére, hogy kiderült, ugyanazt a járműparkot 8-900 millióval olcsóbban is be lehetett volna szerezni).

Mindezekről szerettük volna beszélni Csizi Péterrel, ám írásban elküldött kérdéseinkre a politikus – a városháza szóvivőjén keresztül – későbbre ígért választ.

Fejlesztési perspektívák
Csizi Péter arról is szólt, hogy a szocialisták idején, vagyis 2009-ig nem történt Pécsen gazdaságfejlesztés, azóta viszont igen. Hogy ebben van-e igazság, azt csak egy szakmai vita dönthetné el, ám az tény, hogy a Fidesz-vezette város rosszabb gazdasági kondícióban van, mint nyolc évvel ezelőtt volt. Mert bár a munkanélküliséget a közmunka kozmetikázza, ám 2010 óta a munkahelyek száma 40 ezerről 36 ezerre csökkent, Pécs lélekszáma pedig 150 ezerről visszaesett 143 ezerre. A „hiányzók” nagyobb része aktív korú, s ők főleg külföldön boldogulnak, mivel – az elmúlt nyolc év fideszes gazdaságfejlesztése ellenére – Pécsen alig van piaci alapon működő, perspektivikus munkahely.Új német nagykövet Budapesten

Volkmar Wenzel, miután átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek, hivatalosan is Németország új Magyarországra akkreditált nagykövete lett. Előzőleg Szíriában, Szaúd-Arábiában és Marokkóban szolgált külképviselet-vezetőként. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy elfoglalhatom budapesti posztomat” - jelentette ki. 

Szerző
Témák
Volkmar Wenzel

Új német nagykövet Budapesten

Volkmar Wenzel, miután átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek, hivatalosan is Németország új Magyarországra akkreditált nagykövete lett. Előzőleg Szíriában, Szaúd-Arábiában és Marokkóban szolgált külképviselet-vezetőként. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy elfoglalhatom budapesti posztomat” - jelentette ki. 

Szerző
Témák
Volkmar Wenzel