Színek és formák az Örkény Könyvesboltban - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.09.07. 07:50
FOTÓK: Molnár Ádám
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Költőket és írókat megörökítő festményeit és szobrait, valamint díjakhoz készített kisplasztikáit - köztük a Népszava újságíróit elismerő Fejtő Ferenc-díjat - mutatja be a közönségnek Kocsis András Sándor Színek és formák - Irodalmi arcképcsarnok című kiállítása a fővárosi Örkény István Könyvesboltban.

Szerző

Borg/McEnroe Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.09.07. 07:49

A Borg/McEnroe című teniszfilmmel nyílik meg csütörtökön a 42. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely Enyedi Ildikó Testről és lélekről című díjnyertes filmjét is műsorára tűzi - adja hírül az MTI. 

Hollywood megindult Kanadába: a szeptember 17-ig tartó torontói filmmustrán több Oscar-gyanús filmet is láthat a közönség, például a Downsizing című sci-fi szatírát Alexander Payne rendezésében vagy George Clooney Suburbikon - Egy kis szelet mennyország című kisvárosi thrillerét.

A hétvégén záruló velencei filmmustráról érkezik Darren Aronofsky Mother! című horrorja, a Telluride Filmfesztiválról pedig Angelina Jolie kambodzsai népirtásról szóló drámája. A világ friss filmes alkotásaira kitekintő szekcióban korábbi filmfesztiválokon díjazott munkák közül is válogathatnak a nézők. Köztük lesz Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása, amely a Berlinalén elnyerte a fődíjat, és ez a film képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjért folyó versengésben.

A BBC News beszámolója szerint a 11 napos filmfesztivál alatt több mint 250 filmet mutatnak be. A nyitófilmben Shia LaBeouf és Sverrir Gudnason játssza el Björn Borg és John McEnroe nevezetes 1980-as wimbledoni döntőjét. Még egy teniszfilm szerepel a torontói merítésben: Billie Jean King és Bobby Riggs 1973-as összecsapását idézhetik fel a nézők a Battle of the Sexes című sportdrámában Emma Stone és Steve Carell főszereplésével.

A programban Margot Robbie I, Tonya című, Tonya Harding korcsolyabajnokról szóló filmje és a Thomas Edisont megszemélyesítő Benedict Cumberbach főszereplésével a The Current War is megtekinthető. Louis C.K. amerikai humorista titokban készített fekete-fehér filmjét, az I Love You, Daddyt, Brie Larson első rendezését, az Unicorn Store-t, valamint Aaron Sorkin rendezői bemutatkozását, a Molly's Game című játékfilmet is vetítik Jessica Chastainnel a főszerepben.

A TIFF a filmes díjszezon egyik fontos lépcsője, bár ezen a fesztiválon a közönség osztja a díjakat. A korábbi győztesek között volt a Toronto után Oscar-díjjal is elismert Gettómilliomos, a 12 év rabszolgaság, A király beszéde és a Kaliforniai álom is, ezért a filmes elemzők a díjakkal kapcsolatos előrejelzéseikben a TIFF eredményeit is komolyan számításba veszik. A Borg/McEnroe című svéd-dán-finn filmet október 5-től játsszák a magyar mozikban.

Stockholmban a Borg/McEnroe című film díszbemutatóján a főszereplők és az alkotók mellett maga Björn Borg is részt vett feleségével és fiával, a tizennégy éves Leóval, aki a filmben Borg gyerekkori énjét alakítja, és aki maga is komolyan teniszezik. A film októbertől Magyarországon is látható.

Szerző
Frissítve: 2017.09.07. 14:31

Kukorelly Endre ma Székesfehérváron

Irodalmi est és borkóstolás kezdődik ma este 7-kor a levéltár udvarán Kukorelly Endre író-költővel a móri Geszler Családi Pincészet boraiból. A megyei borászat történetét bemutató kamarakiállítás is megtekinthető a levéltár anyagából.

Szerző