Előfizetés

Baltás gyilkos - Gyanús jelek utalnak a kormánykörök érintettségére

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.09.07. 07:05
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Egyre több a gyanús jel utal arra, hogy a magyar kormánykörök is érintettek lehetnek az azerbajdzsáni vesztegetési botrányban.

Összehívja a parlament nemzetbiztonsági bizottságát jövő hétre Molnár Zsolt, a testület MSZP-s elnöke, hogy tisztázza: lehet-e az összefüggés az azeri eredetű pénzek magyarországi megjelenése és Ramil Safarov, az azeri baltás gyilkos nagy nemzetközi felháborodást keltő kiadása között. Tájékoztatást kérnek továbbá a szolgálatoktól is, hogy vizsgálták-e tisztázatlan eredetű azeri pénzek magyarországi megjelenését, felhasználását. Az atlatszo.hu napokban publikált cikkei nyomán ugyanis egyre több, különös egybeesés rajzolódik ki, ami azt sejteti, hogy az illiberális elvbarátságnál több is lehet az azeri diktatúra és a magyar kormánykörök között.

Mint azt az nemzetközi azeri korrupciós hálózatot vizsgáló OCCRP nemzetközi újságíró szervezettel együttműködő oknyomozó portál feltárta: pont a Safarov-kiadatás idején jelent meg hétmillió dollár egy budapesti, az MKB Banknál vezetett számlán, majd tűnt el, egyelőre nem tudni, hogy hova. Mint arról beszámoltunk, a budapesti számla tulajdonosa történetesen az Ilham Aliyev azeri diktátor legközelebbi bizalmasának számító azeri miniszterelnök-helyettes, Jakub Ejjubov fia. Furcsa egybeesésként pont Ejjubov volt az, aki a dollármilliók Budapestre érkezése előtt, 2012 júniusában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt Bakuban. Erről a látogatásról állította később Novruz Mammadov, az azeri elnöki hivatal egyik osztályvezetője, hogy egy évnyi titkos azeri-magyar tárgyalások után ott dőlt el Safarov sorsa, ott bólinthatott rá Orbán az alvó örmény katonatársát baltával lemészárló Safarov kiadására.

"Visszautasítok minden olyan sejtetést, sumák találgatást, ami kapcsolatot feltételez bűnügyek és a magyar kormány között!" - válaszolta Szijjártó Péter a 444.hu azeri kenőpénzes botrány magyar szálaival kapcsolatos kérdésére a csütörtökön. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: nagyon szeretné, ha minél hamarabb kiderülne, hogy a pénz utalásakor – amikor szerinte az MKB még német tulajdonban volt – pontosan mi történt, "mert addig alaptalan rágalmakat lehet nyomni". Szijjártó leszögezte: a külügyet még nem keresték meg az üggyel kapcsolatban.

Könnyen lehet azonban, hogy ez változhat. Az atlatszo.hu által csütörtökön közzétett cégadatokból ugyanis az is kiderül, hogy az azeri politikus fiának dollármilliókkal kitömött, budapesti számlával rendelkező cége körül a gyanús, 2012-es ügylet előtt és után is hemzsegtek a különféle magyar ügyintéző személyek, vállalkozások, amelyek később a magyar politikai-gazdasági elit különféle más offshore ügyleteiben is felbukkantak. De a sűrű személyi és céghálóból szálak vezettek az orosz és a magyar szervezett bűnözés egyes szereplőihez is. Sőt, az azeri hatalomhoz kötődő befektetők különféle cégeken keresztül több magyar vagyonkezelő, illetve termelő vállalkozásban ma is jelen vannak.

Ráadásul a budapesti számlára hétmillió dollárt küldő Metastar Invest LLP sem akármilyen szereplő. A céget abban az időszakban az azeri diktátor éppen arra használta, hogy rajta keresztül európai politikusokat fizessen le. A milánói ügyészség vádja szerint legalábbis a Metastaron keresztül vette meg – szintén 2012 körül – az azeri elnöki család 3 millió euró kenőpénzért Luca Volonte olasz politikust, az Európai Néppárt volt Európa tanácsi (ET) alelnökét is, aki cserébe kilobbizta, hogy az ET ne kritizálja Azerbajdzsán sorozatos emberi jogsértéseit, szabad kezet adva ezzel Aliyevnek odahaza a civilekkel való leszámolásra. Ezzel egy időben - mint megírtuk - Volonte ugyanolyan elánnal védte Orbán Viktor elhíresült illiberálisozó tusnádfürdői beszédét, mint Azerbajdzsán becsületét. 2013-ban a vesztegetéssel gyanúsított olasz politikusnak komoly szerepe volt abban is, hogy az ET végül nem indított monitoring eljárást a demokratikus intézményrendszert leépítő Magyarországgal szemben.

Megint felzúgnak a fogászati fúrók

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.09.07. 07:04
Illusztráció: Shutterstock
Balhé nélkül ért véget szerdán az első, háromnapos fogorvosi tiltakozó akció. „A betegek szolidárisak, a polgármesterek együttérzők voltak mindvégig a demonstráció ideje alatt" – összegezte a tanulságokat Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az akció szervezője. 

Hozzátette: "a kormányra se lehet rossz szavunk, hiszen már hétfőn hajnalban jelezték, velünk vannak, éppúgy mint az ellenzéki pártok. Így összességében sikeres volt az sztrájk. Csak egyelőre arról nincs hírünk, hogy teljesül-e a követelésünk" – tette ugyanakkor hozzá.

Hétfőn, kedden és szerdán a tb-ellátásokat végző fogorvosi rendelők harmadában kizárólag sürgősségi ellátást végeztek a finanszírozással elégedetlen gyógyítók. Az akcióval mintegy hárommillió ember ellátását korlátozták figyelmeztetésként. A fogorvosok azt szeretnék elérni, hogy a háziorvosokéval azonos támogatást kapjanak a munkájukért. Az államtitkárság és az orvosi kamara fogorvosi tagozata között már a demonstráció előtt elkezdődött az egyeztetés, ez azonban máig nem zárult le.

Külföldi médiumoknak dolgozó tudósítókra lő a Fidesz

B.Z.
Publikálás dátuma
2017.09.07. 07:03

Egyre határozottabb formát ölt Orbán Viktor média ellen meghirdetett háborúja. Mint emlékezetes, a miniszterelnök a tusványosi szabadegyetemen adta ki híveinek, hogy a választások előtt „Soros maffiahálózatával, a brüsszeli bürokratákkal meg az általuk működtetett médiával” kell megküzdeniük.

Nem kellett sokat várni, a 888.hu nevű Habony Árpád-közeli propagandaportál most listába is gyűjtött nyolc, külföldi médiumoknak dolgozó újságírót, akik szerintük „Soros külföldi propagandistái”, és „mindent elkövetnek, hogy a külföldi közvélemény előtt lejárassák Magyarországot”. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményben hívta fel az internetes lap munkatársainak és kiadójának figyelmét: a korábbi antidemokratikus korszakok listázási gyakorlatát idéző módszerekkel kollégákat megbélyegezni távol áll a demokratikus újságírás és tájékoztatás gyakorlatától.

Polyák Gábor pedig lapunknak azt mondta: láthatóan találomra szedtek össze néhány magyar vagy magyar származású tudósítót. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint elképzelhető, hogy az elkövetkező időszakban akár a most lezárt kvótaper kapcsán is kritikaözön fog érkezni a külföldről. A kormánypárt pedig arra építi a stratégiáját, hogy válasz helyett lejáratja, megbélyegzi a kritizálóit, a híveinek pedig elmagyarázza, hogy a sok külföldi bírálat is csak azért van, mert Soros György a kinti szerkesztőségekbe is beültette az embereit. A most közzétett cikk a már bevált recept szerint a Fidesz-média nagy tömeget elérő bulvárorgánumai – a Lokál, a Ripost, a TV2 Tények – számára egy állandó hivatkozási pont lesz. Így az üzenet leegyszerűsített formában eljuttatható lesz a kormánypárt közéleti hírekben kevésbé jártas híveihez is, míg a Fidesz-tábor gondolkodó része úgy kollaborál, hogy elfogadja, ez a lejáratás, megbélyegzés a politikai játszma része. Polyák arra sem számít, hogy az újságírószakma testületileg kiáll a most megrágalmazott kollégák mellett. Ahogy a Népszabadság bezárása után sem mentek ki újságírók tömegei utcára, úgy a kormánypárt most is számíthat arra, hogy ebben a szakmában, ahogy a magyar társadalomban is általában, csekély a szolidaritás.