Előfizetés

Szombaton mossák a Rákóczi hidat

Szombaton végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) a Rákóczi híd mosását, a munkák miatt forgalomkorlátozásra is számítani kell.

Az FKF csütörtöki közleménye szerint reggel fél héttől délután 1 óráig a híd déli, délutántól este 8 óráig pedig északi oldalát mossák egy forgalmi sáv részleges lezárása mellett. A társaság arra kérte a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a munkaterület mellett.

Indul a "tényfeltárás" Pécsen

Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára - jelentette be Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a városi közgyűlésen.

A városvezető napirend előtti felszólalásában felidézte: 2009 májusában 40 milliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Akkor úgy látta, az adósságállomány "eltakarításához" 25 év kell, a kormány adósságátvállalása azonban segített. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendbe rakása 6 milliárd forintba került.

Páva Zsolt közlése szerint a tényfeltáró bizottság feladata annak kivizsgálása: milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy "ilyen helyzetbe" jutott a megyeszékhely.

Az önkormányzat önfeloszlatását, a városvezetés lemondását sürgető ellenzéki felvetésekkel kapcsolatban azt a kérdést tette fel: "vajon csökken-e a költségvetési adósság, erősebb lesz-e Pécs gazdasága" ennek köszönhetően.

Hoppál Péter az ülésen a pécsi közélet és értelmiség jelentős "adósságának" nevezte, hogy elmaradt annak feldolgozása, "milyen folyamatok vezettek el negyedszázad után napjaink helyzetéhez". Vélekedése szerint Pécs nem megfelelően élt a rendszerváltás adta lehetőségekkel, majd emlékeztetett arra is, hogy a nagy régióközpontok közül Pécs vált utoljára megközelíthetővé autópályán.

A szakmai bizottság tagja lesz Madár Péter közgazdász, Rappai Ágnes Eszter könyvvizsgáló, Schneider János vállalkozó, valamint Soó László, aki 2009 előtt több ciklusban vezette az önkormányzat költségvetési bizottságát az MSZP színeiben is - ismertette.

Hoppál Péter szintén példaértékűnek nevezte a kormányzati adósságátvállalást és az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt nyomán létrejött kulturális intézményrendszer állami támogatását, amelynek ez évre jutó összege 1,8 milliárd forint.
Gulyás Emil (MSZP) önkormányzati képviselő reagálása szerint "elképesztő és felháborító" a tényfeltáró és az önkormányzat irányítását segítő bizottság létrehozása, ezért a képviselő-testület feloszlatását sürgette. Utóbbira Keresztes László Lóránt LMP-s önkormányzati képviselő is javaslatot tett.

Csizi Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a helyi Fidesz-KDNP-frakció munkáját segítő bizottság elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben számtalan problémát oldottak meg a polgármesterrel összefogva. A politikus ismételten ostobaságnak minősítette, hogy a testület révén "gyámság alá helyezték", vagy "megpuccsolták" volna Páva Zsoltot.

Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke az ülésen többször hangos bekiabálásokkal követelte a városvezetés lemondását; kivezették a teremből.

A képviselő-testület a közgyűlés feloszlatását célzó ellenzéki indítványt nem vette napirendre.

"Kik passzolják át a milliárdokat Felcsútra?"

A Magyar Szocialista Párt közleménye.

A Fidesz mindent elkövet azért, hogy soha se derülhessen ki, hogy a miniszterelnöki fociakadémiát kik támogatják milliárdokkal. Orbán Viktor megköveteli a civil szervezetektől, hogy a támogatók listája nyilvános legyen és büntetéssel fenyegeti őket, ha nem engedelmeskednek. Azonban, ha a kedvenc hobbijáról van szó, akkor minden törvényt felülír a Fidesz mértéktelen pénzéhsége.

A kormány miért nem tartja fontosnak azt, hogy az ország megismerhesse, hogy milyen külföldi érdekeltségű vagy haveri cégek öntenek milliárdokat a miniszterelnök kedvenc hobbijába? A TAO pénzek mostani rendszere a korrupció melegágya. Ha valaki előnyösebb pozíciókat akar a kormánynál, akkor be kell fizetnie Felcsútra az „alkotmányos költséget". Ennek köszönhetően Orbán felcsúti helytartójának az alapítványa már 14 milliárd forintot kapott. Kiktől? Ezt akarják most egy alkotmánysértő törvénnyel véglegesen eltitkolni.

A Fidesz két nagy ellensége az átláthatóság és a számonkérhetőség, de Magyarországon senki sem állhat a törvények felett. Orbán Viktornak nyilvánosságra kell hoznia, hogy ki és mennyivel támogatja a csapatát!

2018-ban a Botka-kormány átalakítja a sportfinanszírozás rendszerét úgy, hogy az valójában a sportot és sportolókat szolgálja.