Marosvásárhelyi iskolaügy - A szülői csoport üdvözli a fejleményeket

A Bolyai Farkas Gimnázium ernyője alá sorolta pénteken a Maros megyei tanfelügyelőség igazgatótanácsa a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot - közölte az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő közölte: a Római Katolikus Gimnázium diákjai abban az épületben folytatják a tanulmányaikat, amelyben eddig is tanultak, csupán az iskola adminisztratív ügyei kerülnek át a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz mindaddig, amíg lezárulnak az iskola létrehozásával kapcsolatos perek. 

Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője az MTI-nek elmondta: a kialakult helyzetben kielégítőnek találják a megoldást. Hozzátette: ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy az illetékes intézmények immár minden részletre figyelve újra létrehozzák a római katolikus iskolát, és a következő tanévtől minden a helyére kerüljön. Nem tölt el örömmel, hogy ez egyet jelent a katolikus iskola jogi státusának a megszüntetésével, de a gyerekek megvannak, a tanárok megvannak, az infrastruktúra megvan, csak éppen az iskola jogi személyisége hiányzik - részletezte. Szerinte átmeneti tanév következik az iskola diákjai számára, amely a város egyetlen magyar tannyelvű gimnáziumának az ernyője alatt telik el.

Csíky Csengele emlékeztetett rá: júniusban egyszer már ugyanezt a megoldást az önkormányzat is elfogadta, de az akkori határozatot formai hibákra hivatkozva a prefektus megtámadta, és ezáltal hatályon kívül helyezte. A szülői csoport szóvivője úgy vélte: sok tényező szerencsés együttállása vezetett el a pozitív megoldáshoz. E tényezők közé sorolta azt, hogy hétfőn kezdődik a tanév, és nem lehetett már tovább halogatni a döntést, de szerinte a szülők erős nyomása, a romániai magyar politikai pártok és szervezetek összefogása, a római katolikus egyház tüntetése és a magyar kormány határozott fellépése is segítette a megoldást.

A katolikus iskola diákjainak és tanárainak a más iskola ernyője alá történő besorolását Liviu Pop oktatási miniszter rendelte el csütörtökön. Az anyaintézmény kiválasztása azonban péntekre és a Maros megyei tanfelügyelőségre maradt. Ioan Macarie főtanfelügyelő korábban azt az álláspontját hangoztatta, hogy az iskola osztályainak egy részét a Bolyai Farkas Gimnázium alá, másik részét pedig a román tannyelvű Unirea Főgimnázium alá kell rendelni. A szülők elfogadhatatlannak tartották, hogy gyerekeik a magyar iskola ügyéhez mindvégig ellenségesen viszonyuló, perek sorozatát elindító Unirea Főgimnázium diákjai legyenek.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészségi eljárás ellehetetlenítette a tanintézet működését, és a megszűnés határára sodorta az intézményt. A Római Katolikus Gimnázium megszüntetése a Marosvásárhely legrangosabb román nyelvű iskolájának tartott Unirea Főgimnázium működését is fenyegeti. Egy szerződés értelmében ugyanis az iskola addig használhatja a római katolikus egyház egyik épületét, amíg a másik épületben a katolikus iskola működik.

Szerző

Dühöngő természet - Most Mexikóban rettegnek földrengés miatt

Publikálás dátuma
2017.09.08. 11:33
Fotó: Manuel Velasquez / Anadolu /AFP
Ahogy megírtuk, csütörtökön már tíz felett járt az Irma hurrikán halálos áldozatainak száma. A képek, videók tanúsága szerint a természeti jelenség elképesztő, a térségben eddig nem tapasztal erővel csapott le, iszonyú pusztítást hagyva maga után. Most pedig Mexikóban rengett a föld, és ott sincs kímélet. 

Richter-skála szerinti 8,1-es erősségű földrengés rázta meg Mexikó déli részét. A mexikói kormány közlése szerint legkevesebb négyen vesztették életüket, ketten Chiapas államban, ketten Tabasco államban. Guatemalában egy ember halt meg - tudósít az Euronews.

Az Amerikai Földtani Szolgálat (USGS) adatai szerint a földmozgás epicentruma a guatemalai határhoz közeli Pijijiapan városától 87 kilométerre délre volt, csaknem 70 kilométeres mélységben a Csendes-óceánban. 

A földrengés helyi idő szerint éjfél előtt pár perccel (közép-európai idő szerint péntek reggel 6:49-kor) volt, és a Pijijiapantól ezer kilométerre lévő fővárosban, Mexikóvárosban is lehetett érezni, ahol áramkimaradások voltak, és többen az utcákra futottak. Több utórengés is bekövetkezett: az első földmozgás után alig negyed órával újabb rengés volt a térségben. A Richter-skála szerint 5,7-es utórengés Paredon városától 29 kilométerre délre volt, szintén az óceánban. 

Mexikóban, Guatemalában, Salvadorban, Costa Ricában, Nicaraguában, Panamában és Hondurasban cunami-figyelmeztetést adtak ki.

Szerző

Orosz források szerint meghalt az Iszlám állam "hadügyminisztere"

Az orosz légierő Deir-ez-Zórnál végzett Gulmurod Halimovval, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet "hadügyminiszterével" - közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva az MTI.

A moszkvai bejelentés szerint az orosz harci gépek a szíriai város térségében megsemmisítették az IÁ egy harcálláspontját, egy kommunikációs központját, valamint négy befolyásos harctéri parancsnokát, köztük Halimovot. A tádzsik Halimov, aki hazája rendőrségében a különleges egységek ezredese volt, Oroszországban és az Egyesült Államokban is kapott kiképzést.

Washington "nemzetközi terroristának" minősítette, és 3 millió dollár jutalmat ajánlott fel annak, aki nyomára vezeti az amerikai hatóságokat. Halimov hat beosztottjával együtt 2015 májusában csatlakozott a terrorszervezethez, az IÁ hadügyeinek irányítását pedig az orosz védelmi minisztérium szerint azután vette át, hogy "hivatali elődjét", a georgiai csecsen Abu Omar as-Sisanit likvidálták.  Az orosz közlemény szeptemberben megjelent, meg nem nevezett sajtójelentésekre is hivatkozott, melyek szerint a 42 éves Halimovot kinevezték az IÁ-vezér, Abu Bakr al-Bagdadi utódjává.

Az elmúlt hónapokban egyébként az amerikaiak és az oroszok is bejelentést tettek Bagdadi likvidálásáról, ám ezt nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítaniuk, mi több, James Mattis amerikai védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy Bagdadi él. A moszkvai katonai tárca szerint az IÁ Deir-ez Zórnál likvidált vezetői között volt a szaúdi Abu Muhammad as-Simali (eredeti nevén: Tarad Mohamed al-Dzsabr), "Deir-ez-Zór emírje", aki a terrorszervezet pénzügyeiért, logisztikájáért és a külföldi újoncoknak a kiképzőtáborokba való eljuttatásáért volt felelős. Az orosz védelmi tárca úgy értesült, hogy több európai biztonsági szolgálat Simalit tartja a Párizsban 2015 novemberében elkövetett terrortámadások szervezőjének.

A moszkvai közlés szerint az orosz hadvezetés kedden több csatornán keresztül is úgy értesült, hogy Deir-ez-Zór egyik álcázott harcálláspontján IÁ-vezetők haditanácsot tartanak. Az objektumra két, a hjmemími orosz légitámaszpontról felszállt harci gép - egy Szu-34-es és egy Szu-35-ös - mért precíziós csapást, betonromboló bombákkal.

Az orosz hadijelentésekből egyébként kiderült, hogy Deir-ez-Zórnál összevont IÁ-erők között nagy számban voltak olyan terroristák, akik Oroszországból vagy a FÁK tagországaiból érkeztek.

Szerző
Frissítve: 2017.09.08. 12:37