Előfizetés

Egyre kínosabb - John Le Carré megsemmisítő ítélete Magyarországról

Publikálás dátuma
2017.09.08. 14:47
John le Carré ( vagyis: David John Moore Cornwell ) Gary Oldman színésszel "Tinker Sailor Soldier Spy" című film t premierjén 2
Igen lesújtó véleménye van Nagy-Britannia egyik legnagyobb élő írójának, a kémregény-irodalom egyik legismertebb alakjának a világ mai viszonyairól, Magyarország és Lengyelország sorozatos jogsértéseiről. 

Egyik nyilvános fellépése során, amelyet a london Royal Festival Hallban, az Orvosok Határok Nélkül szervezet megsegítésére rendeztek, úgy vélte, mérgezőek a hasonlóságok Donald Trump és a fasizmus 1930-as felemelkedése között. Valami nagyon súlyos dolog történik. Rá kell döbbennünk erre – figyelmeztetett. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban egyre erőteljesebb megnyilvánulásai vannak a fajgyűlöletnek, a könyvégetések egyfajta megnyilvánulásának lehetünk tanúi. Trump álhírnek nevezi a valós információkat, a jog is számára csak álhír, „már minden álhír lett".

Úgy vélem, hasonló történt a harmincas években Spanyolországban, Japánban, és természetesen Németországban. A mai jelek, mint mondta, egyértelműen hasonlítanak a fasizmus térhódításához. A fasizmus egyre nyíltabbá válik Magyarországon és Lengyelországban. Komoly bátorítást is kap – mondta.

A Mianmarból menekülő rohingyákat illetően kifejtette, hogy már a Nobel-békedíjas Aun Szan Szú Kji is álhírekről beszél. Ezek a demagóg magatartás formái. Mérgezőeknek tartom őket – közölte.

Le Carré a londoni rendezvényen egy új könyvét mutatta be.

lásd még: "A jelenetet akkor írtam, amikor bevezették a határzárat" - Üdvözlet Orbán Viktornak

A sátán kutyája Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2017.09.08. 11:15

 Balázs Attila fotóján (MTI) a Sherlock Holmes szerepét alakító Horváth Sebestyén Sándor, a Doctor Watson szerepét alakító Illyés Ákos, valamint Puskás Tivadar és Kuthy Patrícia látható a komédia próbáján a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban 2017. szeptember 7-én. 

Dr. Mortimer, egy barátságos, ifjú orvos különös haláleset ügyében keresi fel a Baker Street 221/b számú ház lakóját, Sherlock Holmes-t. A nemrégiben elhunyt Sir Charles Baskervilles végrendeletének gondozójaként egy furcsa, régi papirosra lelt. Az írás szerint Baskerville lakóit immár kétszáz éve átok sújtja: azóta, hogy a kastély hajdani urát Hugo De Baskerville-t egy sátáni külsejű kutya szétmarcangolta a birtok közeli lápban...

Sir Arthur Conan Doyle művének komédia "átiratát", Ken Ludwig Sherlock Holmes - A sátán kutyája címmel  a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tűzte műsorára, Szente Vajk rendezésében.  A darabot szeptember 9-én mutatják be, a negyven szerepet öt színész játssza el. 

A Sherlock Holmes szerepét alakító Horváth Sebestyén Sándor és a Doctor Watson szerepét alakító Illyés Ákos 

"A jelenetet akkor írtam, amikor bevezették a határzárat" - Üdvözlet Orbán Viktornak

Publikálás dátuma
2017.09.08. 09:23
Forrás: Aki Kaurismäki/Facebook
A Berlinalén a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve díjat kapta a finn rendező az A remény másik oldala c. filmjéért, amelynek főszereplője egy szír menekült fiatalember. Khaled egy szénszállító hajó rakománya közé bújva érkezik Helsinkibe. Kérelmét elutasítják, de az országban marad, és egy napon Wikström éttermének hátsó udvarában bukkan fel. A férfi munkát ad neki, majd egy amolyan kaurismäkis, csendes, látható érzelmektől mentes, de mégis melegséget, biztonságot adó barátság alakul ki az étterem dolgozói – a tulajdonos, a pincérnő, a szakács, és nem utolós sorban egy kutya – és a fiatal menekült között. 

Ezt a jelenetet akkor írtam, amikor Magyarország épp bevezette a határzárat. Mi itt Európában mindannyian szégyellhetjük magunkat. Amikor ezt mondom, természetesen magamat is beleértem. A filmben Finnország egy kegyetlen helyként jelenik meg. Finnországot sokkolta, amikor egyszerre 30 ezer menekült érkezett, de kellemes meglepetésként ért, hogy az emberek rendesen viselkedtek. Ők jól vizsgáztak, csak a kormány nem bírt rendesen viselkedni. Törvényeket hoztak, hogy kidobhassák a menekülteket. Orbán Viktorhoz még nem hasonlítanám őket, de azért nem jártak messze tőle. Adja át szívélyes üdvözletemet Orbán Viktornak - a neves, egészen egyedei filmvilágot teremtő, interjút rendkívül ritkán adó finn rendező egyebek mellett ezt mondta Köves Gábornak még a Berlinálén. A beszélgetés teljes terjedelmében a csütörtökön megjelent Magyar Narancsban olvasható. 

Ki Aki?

Aki Kaurismäki a finnországi Orimattilában született 1957-ben. A filmek világa még gyerekkorában, szülőfalujában ejtette rabul még a '60-as évek elején. A Wikipédia szerint egy interjúban így emlékezett vissza az első élményre: Nem sokra emlékszem a filmből, csak arra, hogy arab kinézetű fickók üldözték Trazant.

Dolgozott postásként, mosogatóként és filmkritikusként, majd miután elvégezte a tamperei egyetem médiaszakát, - szintén filmes - bátyjával, Mika Kaurismäkival megalapította saját filmkészítő és -forgalmazó cégét, a Villealfát. A filmjeit átitató, a nagy érzelmeket szikár, szinte pantomimszerű színészi játékkal ellenpontozó, következetesen humanista alapvetés miatt, a számos szakmai díj mellett különböző társadalmi szervezetek is kitüntették, mások mellett az Amnesty International. 2008-ban a finn művészeti akadémia tagjának választották.

A Magyar Narancs friss számában megjelent interjúban Aki Kaurismäki kérdésre válaszolva beszél arról is, hogy nem érdeklik különösebben a díjak, az Oscar például ezúttal sem jöhet szóba, annál is kevésbé, mert már azt sem engedem meg, hogy Finnország az én filmemet jelölje. Van már nekem épp elég díjam, nem érdekelnek ezek a dolgok. Én vagyok az egyetlen ember a filmtörténetben, aki zsinórban háromszor visszautasította a jelölést.

És hogy ehhez a különös attitűdhöz, ahogy a népével szembeni kritikus hangvételhez is, mit szólnak a finnek? 

Minden kis ország szeretne valami győzelmet, legyen az foci, film vagy magasugrás. Utálni nem utálnak érte, inkább csak nem értenek. De ez rendben van így, mert sokszor én sem értem magamat. Ez így igazságos, ahogy azt Barbara Stanwyck mondta egy filmjében.