Előfizetés

Új amerikai opera Semmelweisről

Retkes Attila
Publikálás dátuma
2017.09.09. 07:47
Semmelweis Ignác (1818–1865)
Kortárs Raymond J. Lustig zeneszerző és Matthew Doherty librettista vadonatúj operája, a Semmelweis ősbemutatója szeptember 11-én, hétfőn este lesz New York-ban, a National Arts Clubban. A tervek szerint 2018-ban Magyarországon is előadják a művet.

Raymond Lustig, a világhírű Juilliard Schoolon tanító, sokszoros díjnyertes zeneszerző a Népszavának elmondta: évek óta foglalkoztatja a korszakos jelentőségű, tragikus sorsú magyar szülész-nőgyógyász, Semmelweis Ignác (1818–1865) története. „Bár felfedezte egy pusztító kór gyógymódját, az egyszerű megoldásról nem sikerült meggyőznie a világot és egy elmegyógyintézetben halt meg egyedül.

Semmelweis Ignác (1818–1865)

Semmelweis Ignác (1818–1865)

A történet tanulsága – az igazság félreértelmezésének következményeiről – most még időszerűbb, mint valaha. Művem a zavarodott elme szürreális és fenségesen szép feltérképezése, ahogy a férfit a meg nem mentett anyák, valamint bábák, ápolónők és saját feleségének hangja kísérti. Azok a vizestálak, amelyekben a tanítványai nem voltak hajlandóak megmosni a kezüket, ugyancsak dalra fakadnak. Hamarosan a tálak már együtt zenélnek a holt anyákért megkongatott harangokkal. Úgy döntöttünk, hogy nem naturálisan mutatjuk be a történet sötét mélységeit, hanem az emlékek fájdalmasan szép vonalát és a megrendítő szimbólumokat keressük. A zene teljes skálája a légies barokk polifóniától a rusztikus-falusias álmodozáson keresztül a popos kifejezésmódokig terjed. Tekinthetjük operának, de valójában inkább egy szabálytalan dalciklus.” Az ősbemutatón, egy alig-alig szcenírozott, mintegy 85 perces előadáson Ryan McAdamz vezényli majd a nyolctagú női kórusból, három énekes szólistából és négy hangszeresből (hegedű, harmonika, nagybőgő, billentyűsök) álló társulatot.

Lustig alkotótársai közül a szövegíró, Matthew Doherty jelenleg Szaúd-Arábiában él; avantgárd körökben jegyzett költő és slammer. Az előadás zenei vezetője, karmestere a szlovén Karmina Silec lesz, míg a rendező a holland Erwin Maas. A darabját „indie-operának” tituláló Raymond Lustig nem tekinti lezártnak művét. Jövőre, Semmelweis születésének bicentenáriumán szeretne teljes értékű színpadi verziót létrehozni, s azt Európában, lehetőleg Magyarországon is bemutatni. Úgy látja „a közelgő születési évforduló fontos alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjunk az intuíció rejtélyén, kollektív bölcsességünkön, a zsenialitás és az őrület határain, az emberi fejlődés kacskaringósságán.” A produkció létrejöttét két magánalapítvány, az American Opera Projects és a Composers and the Voice segítette; európai koprodukciós partnerük az osztrák Musiktheater Wien.

Kerényi szerint Nyirő az egyik legfontosabb magyar író

H. K.
Publikálás dátuma
2017.09.09. 07:46
Forrás: Facebook
Nyirő József kétségtelenül a legrosszabb politikai táborba, a nyilasok közé keveredett, de Kerényi Imre szerint ettől függetlenül "az egyik legfontosabb magyar író marad" - mondta a miniszterelnöki megbízott pénteken a Parlamentben, amikor bejelentette, hogy tizennégy új kötettel, köztük Wass Albert, Nyirő József, Jókai Anna, Csoóri Sándor és Bayer Zsolt műveivel bővül a Nemzeti Könyvtár.

"A Nemzeti Könyvtár hitvallása, hogy aki író, azt íróként ítéljük meg és ne politikusként" - hangsúlyozta Kerényi Imre az MTI híre szerint. 

A Nemzeti Könyvtár idei köteteivel kapcsolatban augusztusban robbant a közélet, ekkor nyilatkozta Kerényi Imre egy interjúban, hogy Bayer Zsolt kötetét is megjelenteti az Orbán Viktor ötletére 2012-ben létrejött sorozatban. A Parlamentben az is kiderült, hogy Bayer Zsolt 1100 év Európa közepén című munkája is, amelyet Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója ajánlotta a sorozatba.

A Nemzeti Könyvtár a könyvszakma éves teljes támogatásának felét kapja, idén ősszel több mint 180, jövő tavasszal több mint 160 millió forintot használhatnak fel az egységáras, 2500 Ft-os, reprezentatívnak gondolt könyvek kiadására. 

Koltay Gábor filmrendező ajánlására megjelentetik Wass Albert A funtineli boszorkány című háromkötetes regényét. A miniszterelnöki megbízott szerint a multikulturalizmus erdélyi találmány, és Wass Albert művének a főszereplője maga "a multikulturális Erdély".

Az újdonságok között helyet kaptak Gyurkovics Tibor, Somogyváry Gyula, Karácsony Benő, Hankiss János művei, valamint egy Ady Endre verseit, Malonyay Dezső Munkácsy Mihály életrajzát és egy Petőfi Sándor és Arany János levelezését felölelő kötet is.

„Alacsony a nyugdíjam és lusta vagyok”

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2017.09.09. 07:45
FOTÓK: MTI/VAJDA JÁNOS
Jiří Menzel cseh filmrendező, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa Nike szabadidőruhában, néhány egyszerű magyar kifejezést elsütve, a közönséget hosszan videózva érkezett a Magda Vasaryová szlovák színésznővel, a filmes mustra Európa-díjasával közösen tartott sajtótájékoztatóra. A hetvenkilenc éves alkotó, akinek a Szigorúan ellenőrzött vonatok című Hrabal-könyvből készült filmje 1968-ban Oscar-díjat kapott, sajátos ironikus humorával fűszerezve válaszolt lapunk kérdéseire. 

„Minden filmemet megrendelésre készítettem, ajánlottak egy témát, és ha elfogadtam, leforgattam. Attól fogva, hogy megszűnt a munkaviszonyom a prágai Barrandov filmgyárral, nem vagyok alkalmazottjuk, de ez nem az én károm, hanem az övék. Mindenesetre továbbra sem állok el a lehetőségek elől, bár azt hiszem, a fiataloknak muzeális alaknak hatok, sőt lusta is vagyok” – mondta Menzel arra felelve, miért nem forgatott filmet a Don Juanok című, négy évvel ezelőtt bemutatott alkotása óta. 

„Boldog vagyok, hogy élek” – kezdte, majd hozzátette, szép gyerekei vannak, sikereket ért el a szakmában, viszont alacsony a nyugdíja. „Mi hiányozna még?” – zárta válaszát cinkos mosollya. Megkérdeztük tőle azt is, megtudná-e győzni kollégáját és barátját, Szabó István filmrendezőt arról, hogy szintén Oscar-díjas magyar pályatársa újabb filmet készítsen. „Én is kérem, hogy forgasson, mindent megteszek ez ügyben. Egy filmrendezőnek mindig pénzre van szüksége, nem vagyunk hatalmasak, de István nagyon erős ember, én legalább ilyennek érzem, szóval képes arra, hogy megvalósítsa a céljait” – közölte. Hozzátette, hogy még akkor is szeretné, ha Szabó forgatna egy újabb filmet, ha esetleg nem kapna benne szerepet, utalt ezzel arra, hogy előszeretettel vállal kollégái munkáiban epizódszerepet. 

A veterán filmes arról is beszélt, mindig lesznek fiatalabbak és erősebbek, akik felülmúlják a nagy elődöket, de azt is mondta, a politikusokat nulláknak tartja. A Saul fia című Oscar-díjas magyar filmet azzal méltatta, hogy ez hosszú idő óta olyan alkotás volt, amelyen nem aludt el. Ugyanakkor minden tisztelete mellett nincsen ereje még egyszer megnézni, hiszen a film megtekintése után nem tudott aludni, annyira felkavarták a látottak.