Erzsébet királyné közelről

Publikálás dátuma
2017.09.10 17:31

Fotó: /
Gazdag képi illusztrációval jelent meg Falk Miksa újságíró Erzsébet királynéról szóló visszaemlékezése. A szerző jellemzően a túlcsorduló szeretet hangján szól Sissiről.

Tagadhatatlan, hogy Erzsébet királyné, osztrák császárné – Sissi a magyarok kedvenc történelmi alakja. Legendája halála után 119 évvel is ugyanúgy elvarázsol. Életéről számtalan kitűnő kötet látott napvilágot. Mégis, Falk Miksa munkája Erzsébet királynéról - melyet a Szépmíves Kiadó tavaly év végén adott ki Mohammed Nur tervei alapján - az újdonság erejével hat. Ezt bizonyítja, a kötet a nyár legvégén második, változatlan utánnyomásban újra ellepte a könyvesboltokat.

Falk Miksa, a 19. század kedvelt újságírója, később politikusa - mint az emlékkötet első fejezetéül szolgáló, 1887-es hírlapcikkében írja - felkérésre számol be Erzsébet királynéról szerzett emlékeiről. A szerző vállaltan grafomán, és hangsúlyozza, írásait nem irodalmi értéknek szánja. Kortörténeti leletnek viszont annál inkább illenek a gördülékeny stílusban lejegyzett megemlékezések. Részletesen beszámol arról, hogy 1866 ősze és 1867 tavasza, vagyis magyar uralkodóvá koronázást megelőző időszakban miként tanította magyarra a „királyné őfelségét.” A harmincas évei vége felé járó férfiú a megbízatás idején a bécsi első takarékpénztár titkára volt, és a kispolgári attitűdöt a Habsburg-ház különböző kastélyaiban is megőrizte. Kevesebb, mint száz írott oldalnyi visszaemlékezései talán emiatt csöpögnek a túláradó hódolattól (Diderot gondolatát követte abban, miképpen ildomos hölgyekről írni), a „magas állású nő” szépsége, karcsú alakja, halk és finom modora rendre említésre kerül. A beszámoló néhol már annyira túlzó, hogy egyes – Mátyás király anekdotáihoz hasonlatos – fabulák valóságtartalmát maga is megkérdőjelezi, ugyanakkor ezzel jól lefesti azt a szeretetet, amelyet Sissi kapott a magyaroktól.

Falk különböző években írt visszaemlékezései tehát nem szűkölködnek az eposzi jelzőkben, még akkor sem, ha a császárról (akiről egyébként legkevesebbszer) esik szó. (Az ő pontos megítéléséhez érdemes elolvasni Gerő András tavaly, bővített kiadásban megjelent Ferenc József és a magyarok című munkáját.) Az újságszerző nem kevésszer írja felül a történelmi valóságot, erre jó példa az, amikor azt próbálja bizonygatni: a királyné nem volt kedélybeteg. Az utókor viszont pontosan tudja, a depresszió nemhogy jellemezte életét, hanem egy ponton – a sorozatos családi tragédiák hatására – elhatalmasodott rajta. Ugyanakkor a szerző személyes élményei által hitelesítve egy olyan művelt koronás ,,tanítvány" képét rajzolja ki, aki a ceremoniális közeg szabadelvűjeként gyakran tesz jót a magyaroknak, s aki elzárt fiókjában betiltott műveket és röpiratokat őriz.

A könyvhöz, amely különösen érdekes lehet a királyné szeptember 10-i halála évfordulója idején, nagyszámú festmény- és fotómelléklet tartozik. Ez kiegészíti és árnyalja a leírtakat, de akárcsak bizonyos korabeli szavak (plajbász, árestom) esetében a lábjegyzék, itt a kápalírások hiányoznak fájóan.

2017.09.10 17:31

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00