Előfizetés

Áder horvát kollégája beszélni akar Orbánnal

Publikálás dátuma
2017.09.10. 18:11
Kolinda Grabar-Kitarovic FOTÓ: WILLIAM WEST / AFP
Meglepte Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) a Mollal kapcsolatos horvát magatartás miatt.

"Magyarország döntése kellemetlen meglepetésként ért, nem gondoltam, hogy ez fog történni" - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő vasárnap az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában. Az államfő közölte, hogy kedden hivatalos látogatásra Magyarországra utazik, és beszélni fog Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Áder János államfővel a témáról. "A két ország között nyitott kérdés az INA-Mol-ügye, de van arra mód, hogy érett, demokratikus országokként álljunk a problémák megoldásához" - hangsúlyozta. 

Grabar-Kitarovic úgy vélte: Magyarország és Horvátország között az utóbbi néhány hónapban javult a viszony, amelyre szerinte a két ország között felállított "szögesdrót kerítés" is rányomta bélyegét. Ennek ellenére - mondta - Magyarország mindig barátja volt Horvátországnak, és bízik benne, hogy minden vitatott kérdésre megoldást találnak. 

Kolinda Grabar-Kitarovic hivatalba lépése óta többször is járt Magyarországon, Áder János magyar államfő pedig viszonozta a látogatását. A horvát elnök a migrációs válság alatt is megpróbált jó kapcsolatokat ápolni Magyarországgal, amikor történelmi mélyponton volt a két ország viszonya. 

A Jutarnji List című horvát napilap vasárnap közölt cikkében azt írta, nem kell túldramatizálni Magyarország lépését, mert ezzel a döntésével mindenekelőtt azt akarja elérni, hogy a Mol a lehető legkedvezőbb tárgyalási pozícióba kerüljön az INA visszavásárlását illetően. Az ügy nem fog rontani a két ország viszonyán - véli a lap, amely mindazonáltal nyomatékosította, hogy kellemetlen a magyar bejelentés, mert ugyanabban az időben került rá sor, amikor Szlovénia is jelezte, hogy nem támogatja Horvátország OECD-tagságát, mert az nem hajlandó végrehajtani a nemzetközi döntőbíróság szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott júniusi ítéletét. 

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken közölte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozási kérelmét a Mol magyar olajipari vállalat horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartás miatt.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szerint Hernádi Zsolt, a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, és nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért sem. Az ügyben Horvátország korábban már a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz fordult, amely 2016 decemberében a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi horvát kérelmet elutasította. Ezt követően Andrej Plenkovic horvát kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

A Fidesz és a Tesco "együtt zsákmányolja ki a munkavállalókat"

Az LMP szerint a Fidesz-KDNP és a Tesco együtt zsákmányolják ki a munkavállalókat.

Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szolidáris a Tesco-dolgozókkal, és támogatja követeléseiket, amelyek eléréséért sztrájkba léptek. Az ellenzéki párt szóvivője szerint, ami a Tescónál kialakult, országosan is igaz: hiába érik el ugyanis az átlagbérek a bruttó háromszázezer forintot, a munkavállalók több mint kétharmada, 70 százaléka nem keres bruttó kétszázezer forintot sem.

Úgy fogalmazott, hogy ezt a helyzetet tudatos kormányzati bérpolitika alakította ki: az elmúlt években szándékosa tartották alacsonyan a béreket, kiszolgáltatták a munkavállalókat, és a betelepített multikat támogatják. "Ebből elég lett, betelt a pohár, nem hiába akadtak ki a Tesco dolgozói és kezdtek egy nagyon jogos sztrájkba, amely sztrájkot az LMP támogat" - fűzte hozzá.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16-tól 24 óráig, szombaton 10-től 24 óráig hirdette meg a munkabeszüntetést. A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott Tesco-munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.

Szijjártó: "azért hülyének ne nézzenek minket!"

Publikálás dátuma
2017.09.10. 17:04
FOTÓ: AFP
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter így üzent Ukrajnának a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, miután a ukrán parlament elfogadta az oktatási törvény módosítását, amely korlátozza a kárpátaljai magyar gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségét. Mint mondta: Magyarország szívesen támogatja minden szomszédját, ugyanakkor a kormány nem fogja nézni, hogy a sok segítségért cserében bárki is tovább kurtítsa a magyar közösség jogait.

Szijjártó az interjúban megismételte, hogy sumákolást lát a kvóták körül, mert szerinte az unió jól láthatóan egy olyan állandó mechanizmust akar felépíteni a kötelező kvóták alapján történő betelepítésre, amely alapján szétoszthatják az évről évre Európába érkező bevándorlókat. Egyebek mellett erre utal szerinte, hogy Brüsszelben továbbra sem a határvédelem, hanem az a gondolat az uralkodó, hogy minél több embert kell behozni a kontinensre. A külügyminiszter tegnap szintén a "sumák" szót használva üzent vissza Heiko Maas szociáldemokrata német igazságügyi miniszternek, aki kijelentette: ha Magyarország a migrációs válságban továbbra is ragaszkodik a konfrontációhoz, akkor szükség esetén meg kell vonni Magyarországtól uniós pénzeket. Szerinte a Magyarországnak szerződések szerint járó uniós forrásokat összekötni az illegális bevándorlással sumák dolog.

A miniszter az Európai Unió tagállamainak informális külügyminiszteri találkozójáról beszámolva elmondta, Tallinnban sikerült visszaverni minden olyan kezdeményezést, amely a visegrádi országok egységének megbontására irányult, így ez a csoport továbbra is a legegységesebb és leghatékonyabb az Európai Unióban. Szijjártó ezután megismételte, hogy az Európai Bíróság a kvótaperben felháborító és felelőtlen politikai döntést hozott, amely ellentétes minden európai nemzet érdekével.

Szijjártó Péter ismételten Magyarország hátba szúrásaként értékelte az új ukrán nyelvtörvényt, amely a helyi magyar közösséget is megfosztja az anyanyelven történő tanulástól a negyedik osztályt követően. Ukrajna mindezt azután tette, hogy Magyarország a leghangosabb támogatója volt Ukrajna vízummentességének, továbbá gondoskodott 2600 ukrán gyerek magyarországi nyaraltatásáról és 600 millió forintos humanitárius akciót hajtott végre Ukrajnában - fejtette ki Szijjártó Péter, hozzátéve, Magyarország minden európai és globális fórumot fel fog használni, hogy ez a jogszabály ne léphessen hatályba. Szijjártó Péter újra reményét fejezte ki azért, hogy eredményre vezetnek a román kormány megoldási javaslatai a marosvásárhelyi magyar katolikus iskola ügyében, ellenkező esetben ugyanis Magyarország nem tudja támogatni Románia OECD-tagságát.

A miniszter a két esettel összefüggésben kijelentette, Magyarország szívesen támogatja minden szomszédját, ugyanakkor a kormány nem fogja nézni, hogy a sok segítségért cserében bárki is tovább kurtítsa a magyar közösség jogait. "Azért hülyének ne nézzenek minket!" - mondta. Szijjártó Péter jelezte továbbá, a Magyarország és Hollandia közötti diplomáciai nézeteltérést a két ország kormányfői beszélhetik meg a szeptember végi, tallinni uniós csúcson.

Szijjártó a rádióinterjú után berendelte az ukrán nagykövetet, erről bővebben itt olvashat!