Előfizetés

Szárnyalnak a tőzsdék, esik az arany ára

Publikálás dátuma
2017.09.11. 14:26
Illusztráció. Fotó: Shutterstock
A hurrikánveszély és az észak-koreai feszültségek csökkenésével a világ tőzsdéi is magukhoz tértek, Európában egy százalék körüli pluszban állnak a vezető tőzsdék, a tengerentúlon is jelentős emelkedésre számíthatunk - írja a portfolio.hu.

Szinte megállíthatlannak tűnnek a tőzsdék Európában, a DAX és a CAC 40 1,1 százalékot, míg a brit FTSE 100 0,6 százalékot erősödött. Szektorszinten a Münchener Rück vezetésével a pénzügyi vállalatok mutatják a legnagyobb emelkedést. 

A viharfelhők oszlásával a befektetők a kockázatosabb eszközök felé fordulnak, a részvénypiacok kivétel nélkül emelkednek, ennek vesztesei pedig éppen azok a menekülőtermékek, melyek az elmúlt időszakban profitáltak a rossz hangulatból. Az arany 0,7 százalékot, míg a japán jen szintén 0,7 százalékot esett a dollárral szemben.

Szabálytalan MNB-alapítványok

Publikálás dátuma
2017.09.11. 07:26
FOTÓ: Népszava
Minden tizedik szerződés szabálytalan volt a jegybank alapítványainál, amelyek az elmarasztaló ítéletek nyomán eddig 86 millió forint bírságot fizettek – írta a hvg.hu.

A Fővárosi Főügyészség és az Állami Számvevőszék több mint száz vizsgálatot kezdeményezett a versenyeztetés nélküli beszerzések miatt, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig több tucat esetben állapított meg jogsértést. A legtöbb szabálytalanságot az ingatlanügyleteknél tárták fel, például a budai Várban lévő Ybl-villa felújításának kilenc szerződését vizsgálták, és hétnél találtak jogsértést. Az MNB-alapítványok egyébként eddig 90 milliárd forintos program keretében 18 épületet vásároltak meg és újítanak fel. A jegybanki alapítványok közleményükben úgy reagáltak: saját maguk kezdeményeztek önvizsgálatot a hatóságnál, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette az alapítványi költések titkosítására vonatkozó törvényt. A bírságokról szóló hírt ugyan nem cáfolják, de azt hangoztatják, hogy most már minden beszerzésre tendert írnak ki, és úgy vélik, a taláros testület tavaly márciusi döntése előtt is a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Többen vették igénybe a családi adókedvezményt

A személyi jövedelemadó-bevallások adatai szerint minden negyedik magánszemély csökkentette adóját Tavaly mintegy 212 milliárd forintot hagyott a kormány a családoknál, 17 milliárddal többet, mint 2015-ben. Nemcsak az összeg, hanem az igénybevevők száma is - több mint 27 ezerrel - nőtt - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.a családi kedvezménnyel. 

Tavaly mintegy 212 milliárd forintot hagyott a kormány a családoknál, 17 milliárddal többet, mint 2015-ben. Nemcsak az összeg, hanem az igénybe vevők száma is - több mint 27 ezerrel - nőtt - közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.