Bölénylottót vegyenek!

Publikálás dátuma
2017.09.12. 10:35
A Yellowstone parkban békében élhetnek. FOTÓ: MLADEN ANTONOV / AFP
Önkénteseket keres az amerikai Grand Canyon nemzeti park a bölényállomány ritkítására.

A déli Arizona államban kanyargó Grand Canyon (Nagy Szurdok) nemzeti parkban túlzottan elszaporodtak a bölények, és ez részben az állatállomány korcsosulásához, részben pedig a nemzeti park természeti erőforrásainak kimerüléséhez vezet. Ezért a nemzeti parkok szövetségi hivatala - amely a belügyminisztériumhoz tartozik - úgy döntött, hogy önkéntes vadászokra bízza az állomány ritkítását.

A szerencsés vadászok személyét lottósorsolással választják ki. Munkájuk hosszadalmas lesz, hiszen három-öt év alatt kell 600-ról 200-ra csökkenteniük a kanyon körüli erdőkben barangoló bölényeket.

Az 59 nemzeti parkot működtető Amerikai Nemzeti Park Szolgálat a napokban adta meg az engedélyt a bölényvadászatra, ám a Grand Canyon park vezetői egyelőre még csak a részletek kidolgozásánál tartanak. Eddig már konzultáltak a coloradói, a dakotai, és a wyomingi nemzeti parkok illetékeseivel, megkérdezve őket egy másik faj, a jávorszarvas-állomány egészséges megőrzéséről és vadásztatásuk módjairól.

A Grand Canyon bölényeinek őseit még az 1900-as évek elején, Arizona északi vidékein honosították meg. Akkor azon a tájon még farmergazdálkodás folyt, és a bölényeket a szarvasmarhákkal keresztezték. A mai kószáló bölények e keresztezett fajta utódai. Valamennyi állat Arizona állam tulajdonát képezi, és évente 122 állatot lehet kilőni.

A bölények azonban az elmúlt évtizedekben a Grand Canyon területére költöztek, ahol viszont tilos a vadászat. Ezért elszaporodtak, és ha az állományt nem ritkítják, akkor tíz éven belül csaknem kétezerre növekszik a számuk.

A bölényvadászat kutyák nélkül, gyalogosan és nem szekérről, lóról vagy lesállásról történik. Az állatok alkonyatkor és hajnalban mennek ki a tisztásokra.

Szerző

Tigrist honosítanak Kazahsztánban

Publikálás dátuma
2017.09.11. 07:18

Csaknem 70 évvel kiirtása után újra meghonosítják a vadon élő szibériai tigrist Kazahsztánban. A WWF 10 millió dollárral segíti a visszatelepítést a közép-ázsiai országba, amely a világon elsőként hajt végre ilyen projektet.

Szerző

Már lehet szavazni az év fájára

Publikálás dátuma
2017.09.08. 07:18

Tizenhárom fát juttatott az Év Fája verseny döntőjébe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije, már szavazni is lehet rájuk az evfaja.okotars.hu weboldalon, egészen október 15-ig. Az idén nyolcadik alkalommal szervezett vetélkedő olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében. A végeredményt november első felében teszik közzé. A 2017-es magyarországi Év Fája a 2018 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen háromszor elsőként végzett a bátaszéki molyhos tölgy.

Szerző