Ügyészség: rendben van a CÖF félmilliárdja

Publikálás dátuma
2017.09.12. 14:08
A CÖF "vezérkara". (b-j) Fricz Tamás, Bayer Zsolt, Csizmadia László, Széles Gábor, Bencsik András, Stefka István. Fotó: Népszava
Nem merült fel bűncselekmény gyanúja az ügyészség szerint annak kapcsán, hogy a többségében állami tulajdonban álló Magyar Villamos Művek (MVM) több mint 500 millió forinttal támogatta a kormánypropagandát népszerűsítő Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítványát – tudta meg a Magyar Nemzet a Fővárosi Főügyészségtől. 

Az ügyben – mások mellett – az MSZP-s Nyakó István tett feljelentést különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és ugyancsak különösen jelentős értékre elkövetett orgazdaság miatt. A szocialista politikus beadványában arra hivatkozott, hogy az MVM által nyújtott támogatás „egyértelmű pénzosztás a politika részéről a hozzá hű szervezet és annak alapítványa részére”. Ezt többek között azzal is igyekezett alátámasztani, hogy a villamos művek 2016-ban nagyjából 1,1 milliárd forintot költhetett támogatásokra, ennek az összegnek lényegében a felét a CÖF alapítványa „vitte el”. Ráadásul egy „nyíltan pártpolitikus álcivil szervezetről” van szó, miközben az MVM a saját honlapján azt állítja magáról, hogy a kultúrát, a sportot, az oktatási tevékenységet vagy éppen a környezetvédelmet szponzorálja.

A Fővárosi Főügyészség azonban – mint azt lapunkkal közölte – a feljelentések áttanulmányozása után úgy látta, azok nem tartalmaznak konkrét adatot a vagyonkezelői kötelezettség megszegésére. Így pedig nem is merül fel szerinte bűncselekmény gyanúja, vagyis nem indult nyomozás sem.

Szerző

Lesújtó, miben végeztünk az élen az EU-ban

Publikálás dátuma
2017.09.12. 07:16

Továbbra is elkeserítőek a magyarországi öngyilkosságokra vonatkozó adatok: az Európai Unión belül hazánkban a második legmagasabb az öngyilkosságot elkövető emberek aránya az Eurostat legutóbbi jelentése szerint. Az első helyen Litvánia áll, az országban 100 ezer lakosra 32 öngyilkosság jutott. Magyarországon - holtversenyben Lettországgal és Szlovéniával - ez a szám 19-et tett ki. Az uniós átlag 11.

Az egyik legnagyobb kihívást az időskori öngyilkosság jelenti, de a fiatalabb korosztály is érintett: a statisztikák szerint hazánkban a 10-14 éves korosztályban évente 25-30 gyerek vet véget önkezűleg az életének. Az öngyilkosság az egész világon kiemelt egészségügyi probléma, a WHO adatai szerint évente 877 ezer ember menekül öngyilkosságba. A háttérben rendszerint valamilyen kezeletlen pszichiátriai zavar (depresszió, személyiségzavar, szerfüggőség) húzódik.

"Adj egy percet az életért" - idén ezt választották az Öngyilkosság Megelőzés Világnapjának (szeptember 10.) mottójává. A szakemberek figyelemfelhívó rendezvényeken mutattak rá a megelőzés fontosságára, szempontjaira, az öngyilkossággal kapcsolatos előítéletek veszélyeire. A Lélekben Otthon Alapítvány díjat is oszt olyan civileknek, akik sokat tettek a tragédiák megelőzéséért.

- Az idei kitüntetettek - Incze Zsóka és Molnár Szilvia - több szervezettel együttműködve az internetes segítségnyújtásban vállaltak kiemelkedő szerepet - nyilatkozta lapunknak Oriold Károly, az alapítvány vezetője. Hozzátette: hazánkban a civilek látják el valamennyi feladatot, állami szintű megelőzési munka nincs. - Hazai és nemzetközi szervezetekkel karöltve már évekkel ezelőtt kidolgoztunk egy akciótervet, amire a kormány azóta sem reagált - mondta.

Szerző

Legionella bujkálhat a légkondiban

Első alkalommal kerültek napvilágra olyan adatok Magyarországon, amelyekből következtetni lehet a Legionella baktérium okozta veszélyekre - közölte a laboratorium.hu. A tudományos portál szerint hazánkban is több halálos áldozatot szedett már. A Legionella egy mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló baktérium, a langyos, meleg vízben hamar elszaporodik. Ha a szervezetbe kerül, komoly következményei lehetnek, súlyosabb esetben tüdőgyulladás, ami tudatzavarral, hasmenéssel társul.

Minden épített vízrendszer, elsősorban a hűtőtornyokkal rendelkező ipari létesítmények (illetve irodaházak, kórházak) hideg- és melegvíz-rendszereiben, légkondicionáló berendezéseknél, központi hűtőknél jelenthet kockázatot.

A WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium 2016-ban csaknem kétezer Legionella-mérést végzett el; a hűtőtornyokból származó 741 minta esetében 81-nél mutatták ki a baktériumot, ezek közül 44 haladta meg a figyelmeztetési szintet. Az ivóvíz esetében 1048 vizsgált mintából 126 haladta meg.

A Legionella rendszeres vizsgálata 2016 februárjától kötelező, azonban sok esetben nem veszik elég komolyan ennek a területnek az ellenőrzését.

Szerző