Előfizetés

A fotós nyerte meg a "majomszelfipert"

Publikálás dátuma
2017.09.12. 17:35
A majomszelfik bejárták a világot Forrás: Wikipédia
Megnyerte a brit fotós a két éve húzódó szerzői jogi pert a majomszelfi ügyében: egy amerikai bíróság a fotósnak adott igazat, aki viszont önként lemondott a fotóval kapcsolatos jövőbeni bevételei negyedéről a fényképezőgépével véletlenül magát lefotózó makákó javára.

David Slatert a PETA nemzetközi állatvédő szervezet perelte be, mondván, hogy a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár - idézte fel az esetet a BBC News keddi beszámolója. A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, Slater azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik "a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről".

A brit fotós 2011-ben készített fotósorozatot Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt, ami úgy született, hogy a majom az őserdőben felkapta egy gépét és véletlenül készített magáról pár szelfit, amelyek nagy sikert arattak világszerte. A vigyorgó majmot ábrázoló felvételek az elmúlt években bejárták a világot. 

David Slater a világhírű fotóval Forrás: Facebook/Wildlife Photographer David J Slater - DJS Photography

David Slater a világhírű fotóval Forrás: Facebook/Wildlife Photographer David J Slater - DJS Photography

A PETA a perben megpróbálta elérni az állatok alapvető jogainak kiszélesítését. Slater viszont hangsúlyozta, hogy túl sok energiája ment el a pereskedésre, holott ő maga is állatvédő, és képeivel segített az Indonéziában élő állatoknak. A Naruto vs. David Slater-ügyben egyébként a szelfiző majom azonosítása is vita tárgyává vált, mivel a PETA a Naruto nevű nőstényként hivatkozott a fényképező állatra, míg Slater azt állította, hogy a képet egy hím készítette.

Hobo könyve és estje

Publikálás dátuma
2017.09.12. 07:49
Földes László FOTÓ: Népszava

Földes László (Hobo) Hobo Ludens című új kötetének könyvbemutatóval egybekötött közönségtalálkozójára szeptember 18-án, 18 órakor lesz a Déri Múzeum Dísztermében. A kötetről Hobóval a múzeum igazgatója, Angi János beszélget. A díszteremben tartott találkozót követően Hobo új könyvét dedikálja majd a résztvevőknek. Az előadó hamarosan – szeptember 28-án, 19 órától – Lassú vonat címmel Bob Dylan-esttel is várja rajongóit a múzeum meghívására.

Rengeteg pénzt hozott a horrorbohóc

Publikálás dátuma
2017.09.12. 07:48

A Stephen King Az című regényéből készült film az USA-ban 117 millió, világszinten pedig 179 millió dolláros bevételt hozott a nyitóhétvégén - írja a Reuters. Ezzel az eredménnyel a film az USA-ban a harmadik helyen áll idén. A gyerekeket terrorizáló horrorbohócnál csak A szépség és a szörnyeteg, valamint A galaxis őrzői vol. 2. hozott több pénzt az első hétvégén. A nézők és a kritikusok között is népszerű film egyébként 35 millió dollárból készült.

Kapcsolódó
Lufikkal reklámozták a horrorbohócot