Barokk slágertől a kortárs tükörig

Publikálás dátuma
2017.09.13 07:47
Forrás: BFZ
Fotó: /
Fischer Iván és a Budapesti Fesztivál Zenekar zenészei keresik a műfaji határokat.

„Verditől a Falstaffot vagy a Don Carlost játszani” válaszolta Fehérvári Zsolt nagybőgős, a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusa, arra, hogy mi a vágya – derült ki a zenekar évadnyitó, zenekari tagok részvételével zajló sajtóbeszélgetésén. A feleletnek az ad hangsúlyt, hogy a Fischer Iván vezette együttes először ad elő Verdi operát ebben az évadban akkor, amikor a Falstaffot mutatja majd be tavasszal. És nemcsak itthon, hanem a vicenzai, az antik színház szabályainak tökéletesen megfelelő, Andrea Palladio tervezte Teatro Olimpico-ban is.

A zenekar számára nagyon ismerősek a világ leghíresebb pódiumai, nemrég Edinburghban, majd New Yorkban mutatták be óriási sikerrel Mozart Don Giovanni című operájának különleges színpadi változatát, amelyről a New York Timesban „Végre egy jó Mozart-rendezés” címmel jelent meg lelkes kritika. A különleges rendezéssel szcenírozott operát, amelyben a zenekar néhány muzsikusa a színpadon játszik, és az eleven díszletet színészek adják, szeptember 21-én, 23-án és 24-én a Müpában láthatja a budapesti közönség.

Részlet a New York-i szcenírozott Don Giovanni előadásból. Fotó: BFZ/Pető Zsuzsa

Részlet a New York-i szcenírozott Don Giovanni előadásból. Fotó: BFZ/Pető Zsuzsa

„Egyszerűen rossz a hozzáállás a kortárs zenéhez” - vetette fel Polónyi Ágnes, a zenekar hárfaművésze a szintén a Müpában az ebben a hónapban zajló Európai Hidak fesztiválon komoly szerepet kapó kortárs zenétől való idegenkedéssel kapcsolatban, amelyet Ács Ákos klarinétművész sem ért. „A kortárs muzsika nagyon őszinte zene, amely az időtlenséget tudja produkálni és tükröt tart a jelennek” - folytatta Polónyi Ágnes.

Az Európai Hidak programjában szerepel a zenekar Barokk Együttesének koncertje is. A BFZ-n belül nagyjából hét évvel ezelőtt jött létre a régizenét játszó csapat, többi között Lesták Bedő Eszter, hegedűművész ötletéből kiindulva. Ma már egyre több művész csatlakozik a korhű hangszereken játszott produkciókhoz. Október 19-én az igazi barokk sláger, Bach „Air” tétele is hallható lesz a előadásukban.

Női karmester
Bár arról van tapasztalata a BFZ-nek, hogy milyen női koncertmester vezetésével játszani, és az is előfordult, hogy Iván Tímea hegedűszólam-vezető irányította a zenekart a próbákon, női karmesterrel ritkán dolgozhatnak együtt. Most azonban ők is és a közönség is megismerheti ezt az élményt, október 4-én és 5-én Marin Alsop vezényletével lépnek fel a Müpában.
Az pedig az évad őszi felének különleges koncertjének ígérkezik, amikor az orosz zene egyik legavatottabb tolmácsolója, Dmitrij Kitajenko Sosztakovics, Rachmanyinov, és Csajkovszkij egy-egy művét vezényli a Budapesti Fesztivál Zenekar november 9-i és 10-i hangversenyén.

2017.09.13 07:47

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00