Előfizetés

Juncker: mindig Európáért harcoltam

Publikálás dátuma
2017.09.13. 11:33
FOTÓ: AFP / ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC
Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker megtartotta szokásos évértékelőjét az Európai Parlamentben. A beszédet idén az tette különösen fontossá, hogy Nagy-Britannia kiválik, illetve ősszel várhatóan felpörög a francia-német együttműködés, hiszen a háttérben már készítik a reformterveket. Szabadság, egyenlőség, jogállamiság. E három fogalom köré építette évértékelő beszédét, illetve programját Juncker.

Az eredményekről

Jean-Claude Juncker először az eredményekről beszélt.  Tíz évvel a gazdasági válság kezdete után ismét szél dagasztja az EU vitorláit. Az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja - jellemezte a helyzetet. Elmondta, hogy nyolcmillió munkahely jött létre, a gazdasági növekedés két százalék fölé emelkedett és jelentősen csökkent a tagállamok államháztartási hiánya. A kereskedelemről szólva a szabadkereskedelmi egyezmények fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy  „nem vagyunk a szabadkereskedelem naiv hívei. Európának meg kell védenie az érdekeit.”

Menekültek - Európa nem lehet erőd

Az elnök emlékeztetett arra, hogy erősítették a határvédelmet, létrejött az uniós határ- és parti őrség. Az irreguláris migráció visszafogása érdekében megállapodásokat kötöttek külső országokkal, a török-uniós egyezmény például 97 százalékkal fogta vissza a migrációt. Ugyanakkor „Európa nem egy erőd és nem is lehet az”, azoknak, akiket „elfogadhatatlan okok miatt üldöznek”, menedéket kell nyújtani. Megjegyezte természetesen azt is, hogy nem minden tagállam mutatott egyformán szolidaritást.

A hatodik forgatókönyv

„Európa jövőjét nem diktálhatják felülről”, ezért is mutatott be az Európai Bizottság öt változatot az EU jövőjére. Most viszont „ideje megtenni a következő lépést”: az elnök egy hatodik forgatókönyvet vázolt.

Jean-Claude Juncker itt közvetlenebb, személyesebb hangnemre váltott és hosszú politikai pályafutására emlékeztetett. „Soha nem veszítettem el a szeretetemet Európa iránt”- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy persze „nincs szerelem csalódás nélkül”. 

Az EU több, mint egy belső piac, értékekről, a szabadságról szól. Európának az egyenlőségről kell szólnia a tagállamok között is, legyenek azok kicsik vagy nagyok.” Itt kitért a kettős élelmiszerminőség kérdésére, amit például Magyarország is kifogásol, 
amellett is kiállt, hogy Románia, Bulgária és Horvátország mielőbb legyen a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagja. Az eurót -két kivétellel-  minden tagállamnak be kell vezetnie, amihez viszont a még kint lévőknek támogatásra van szükség. A bankuniót is meg kell reformálni hozzá - mondta Juncker.

A magyar kormánynak is üzent, amikor  arról beszélt, hogy az Európai Bíróság ítéleteit tiszteletben kell tartani. Az alapjogok csorbulásával jár, amennyiben ez nem így történik. "Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes" - mondta.

Meg kell erősíteni a demokráciát

Az uniós demokrácia megerősítésére van szükség Juncker szerint, ezért támogatja Emmanuel Macron francia elnök ötletét, miszerint jövőre demokratikus konvenciókat tartsanak. Úgy véli, hogy az EU-nak valódi elnök kellene, és őt úgynevezett csúcsjelölti rendszerben kellene kiválasztani. Ez azt jelenti, hogy a pártcsaládok a parlamenti választások előtt állítanak jelöltet, majd a győztes pártcsalád embere kerül a posztra. Azt azonban Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy ő már nem indul újra a posztért.

Történelmi lehetőség előtt az EP

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2017.09.13. 07:40
Fotó: AFP/Frederick Florin

Mind gyakrabban merül fel a kérdés: mi legyen azzal a 73 képviselői hellyel, ami a britek távozása után felszabadul az Európai Parlamentben? Ezt viszonylag hamar el kell dönteni, mert közelednek a 2019-es EP-választások, és a tagállamoknak időben tudniuk kell, hány főt küldhetnek a képviselőtestületbe. A parlament tagjai „történelmi lehetőségnek” tekintik, hogy a Brexit nyomán valamelyest átalakíthatják a törvényhozás összetételét, bár sokan bizonytalanok: mi lesz, ha a szigetország meggondolja magát, és mégis bent marad az EU-ban?

Az EP alkotmányügyi bizottságában készülő jelentés ezért óvatosan fogalmaz, és arra inti a képviselőtestületet, hogy ne hamarkodja el a reformtervet. A jelentés szerzői mindazonáltal az EP létszámát a jelenlegi 751-ről 700-ra csökkentenék. Szorgalmazzák a nemzeti delegációk közötti aránytalanságok kiigazítását, méghozzá úgy, hogy egyetlen tagállam se veszítsen képviselőt. Előterjesztésük alapján Magyarország nem jutna újabb helyekhez, míg például Ausztria vagy Szlovákia minimálisan növelné a mandátumai számát. A legforradalmibb – és egyben legvitatottabb – változás egy közös európai lista lenne, amelyről 20-25 képviselő kerülhetne be a parlamentbe. A jelentéstervezet nem zárja ki, de korainak tartja egy nemzetek fölötti lista összeállítását. A hétfő esti szakbizottsági vitában a hozzászólók túlnyomó többsége ugyanakkor lelkesen támogatta az ötletet.

A javaslattól hosszú út vezet az EP Brexit utáni összetételének a megváltoztatásához, amelyet a választások előtt még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

Egyenek kengurut!

Publikálás dátuma
2017.09.13. 07:40
Fotó: Shutterstock

Egyre nagyobb problémát jelent a kenguruk elszaporodása Ausztráliában, ezért a hatóságok az állatok megevését népszerűsítő felhívást tettek közzé. Húsa - bár minősége kiváló - nem túl kelendő, ugyanis a kenguru Ausztrália nemzeti állata, fogyasztóik a megbélyegzéstől félnek.