Juncker: mindig Európáért harcoltam

Publikálás dátuma
2017.09.13 11:33
FOTÓ: AFP / ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC
Fotó: /
Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker megtartotta szokásos évértékelőjét az Európai Parlamentben. A beszédet idén az tette különösen fontossá, hogy Nagy-Britannia kiválik, illetve ősszel várhatóan felpörög a francia-német együttműködés, hiszen a háttérben már készítik a reformterveket. Szabadság, egyenlőség, jogállamiság. E három fogalom köré építette évértékelő beszédét, illetve programját Juncker.

Az eredményekről

Jean-Claude Juncker először az eredményekről beszélt.  Tíz évvel a gazdasági válság kezdete után ismét szél dagasztja az EU vitorláit. Az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja - jellemezte a helyzetet. Elmondta, hogy nyolcmillió munkahely jött létre, a gazdasági növekedés két százalék fölé emelkedett és jelentősen csökkent a tagállamok államháztartási hiánya. A kereskedelemről szólva a szabadkereskedelmi egyezmények fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy  „nem vagyunk a szabadkereskedelem naiv hívei. Európának meg kell védenie az érdekeit.”

Menekültek - Európa nem lehet erőd

Az elnök emlékeztetett arra, hogy erősítették a határvédelmet, létrejött az uniós határ- és parti őrség. Az irreguláris migráció visszafogása érdekében megállapodásokat kötöttek külső országokkal, a török-uniós egyezmény például 97 százalékkal fogta vissza a migrációt. Ugyanakkor „Európa nem egy erőd és nem is lehet az”, azoknak, akiket „elfogadhatatlan okok miatt üldöznek”, menedéket kell nyújtani. Megjegyezte természetesen azt is, hogy nem minden tagállam mutatott egyformán szolidaritást.

A hatodik forgatókönyv

„Európa jövőjét nem diktálhatják felülről”, ezért is mutatott be az Európai Bizottság öt változatot az EU jövőjére. Most viszont „ideje megtenni a következő lépést”: az elnök egy hatodik forgatókönyvet vázolt.

Jean-Claude Juncker itt közvetlenebb, személyesebb hangnemre váltott és hosszú politikai pályafutására emlékeztetett. „Soha nem veszítettem el a szeretetemet Európa iránt”- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy persze „nincs szerelem csalódás nélkül”. 

Az EU több, mint egy belső piac, értékekről, a szabadságról szól. Európának az egyenlőségről kell szólnia a tagállamok között is, legyenek azok kicsik vagy nagyok.” Itt kitért a kettős élelmiszerminőség kérdésére, amit például Magyarország is kifogásol, 
amellett is kiállt, hogy Románia, Bulgária és Horvátország mielőbb legyen a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet tagja. Az eurót -két kivétellel-  minden tagállamnak be kell vezetnie, amihez viszont a még kint lévőknek támogatásra van szükség. A bankuniót is meg kell reformálni hozzá - mondta Juncker.

A magyar kormánynak is üzent, amikor  arról beszélt, hogy az Európai Bíróság ítéleteit tiszteletben kell tartani. Az alapjogok csorbulásával jár, amennyiben ez nem így történik. "Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes" - mondta.

Meg kell erősíteni a demokráciát

Az uniós demokrácia megerősítésére van szükség Juncker szerint, ezért támogatja Emmanuel Macron francia elnök ötletét, miszerint jövőre demokratikus konvenciókat tartsanak. Úgy véli, hogy az EU-nak valódi elnök kellene, és őt úgynevezett csúcsjelölti rendszerben kellene kiválasztani. Ez azt jelenti, hogy a pártcsaládok a parlamenti választások előtt állítanak jelöltet, majd a győztes pártcsalád embere kerül a posztra. Azt azonban Jean-Claude Juncker kijelentette, hogy ő már nem indul újra a posztért.

Szerző
2017.09.13 11:33

Folytatódtak a hamis bombariadók: Putyinnak adta ki magát az üzenetek feladója

Publikálás dátuma
2019.02.17 17:54
Illusztráció
Fotó: AFP/ SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY
Moszkvában két bevásárlóközpontot, Szentpéterváron pedig egy színházat kellett kiüríteni.
Folytatódott a hétvégén a hamis bombariadók sorozata Moszkvában és Szentpéterváron: Oroszország fővárosában vasárnap két bevásárlóközpontot, az „északi fővárosban” pedig a Mariinszkij színházat kellett kiüríteni, de robbanószerkezetet nem találtak. Szombaton mindkét nagyvárosban üzletközpontokkal kapcsolatban érkeztek alaptalannak bizonyult fenyegetések. A Fontanka című szentpétervári hírportál és az RBK gazdasági napilap egybehangzó értesülése szerint a postán befutott üzenetek feladója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek adta ki magát. Korábban, a hét folyamán Moszkvában hasonló ok miatt irodákat, szerkesztőségeket és börtönöket kellett kiüríteni. Február 5-én a fővárosban és környékén több mint 30 ezer embert evakuáltak a hatóságok közintézményekből. Tavalyelőtt Oroszország-szerte több millió embert kellett kimenekíteni nyilvános helyekről hasonló, robbantásos merényletre figyelmeztető, külföldről érkezett telefonhívások miatt. A riasztások akkor is hamisnak bizonyultak. A fenyegetések idén januárban újrakezdődtek.
Szerző
2019.02.17 17:54

Benjámin Netanjahu megvált a külügyi tárcától

Publikálás dátuma
2019.02.17 17:38
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: AFP/ SEBASTIAN SCHEINER / POOL
Az izraeli miniszterelnök megbízott külügyminisztert nevezett ki.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbízott külügyminiszterré nevezte ki Jiszráel Kac közlekedési és hírszerzési minisztert – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Eddig Netanjahu töltötte be a külügyminiszteri tisztséget is. A kormányfő négy év után, ötvenkét nappal az április 9-én esedékes parlamenti választások előtt a legfelsőbb bíróság határozatának engedve vált meg a külügyminiszteri tárcától. A lépést a közélet tisztaságáért harcoló egyik civil szervezet legfelsőbb bírósághoz benyújtott keresete kényszerítette ki, amelyben kétségbe vonták, hogy Netanjahu egy időben el tudja látni a védelmi, az egészségügyi, a külügyminiszteri és a miniszterelnöki feladatokat is. A védelmi tárca csak tavaly novemberben került a kormányfőhöz, amikor Avigdor Liberman addigi védelmi miniszter lemondott, tiltakozásul amiatt, hogy az izraeli hadsereg szerinte túl enyhén lépett fel a Gázai övezet határvidékén zavargó palesztinokkal szemben. Jiszráel Kac a Likud párt február eleji előválasztásán a párt listáján Netanjahu és Juli Edelstein kneszet elnök után az előkelő harmadik helyet szerezte meg, és ezzel a tagság körében ő bizonyult legnépszerűbbnek a Likud jelenlegi miniszterei közül.
Szerző
2019.02.17 17:38