Könyékig turkál a NER-elit a paksi kasszában

Publikálás dátuma
2017.09.13 18:34
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /

Egy múlt heti paksi lakossági fórumon a kormány illetékesei néhány millió forintra becsülték a tervezett atomerőmű-bővítés reklámozására fordított összeget, a Közérdekvédelmi Központ viszont – a megszerzett szerződések alapján – egymilliárd forintos kommunikációs költést talált. A szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumok a paksi beruházással kapcsolatos összes előzetes korrupciós aggályt alátámasztják.

A Közérdekvédelmi Központot (KK) Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, Juhász Péter, az Együtt Elnöke, a korábban az LMP-ben politizáló Vágó Gábor és néhány gyakorló antikorrupciós szakember közreműködésével jött létre, egyfajta korrupcióellenes ügyészségként válaszul arra, hogy az Orbán-kormány kimaradt az EU-támogatások felhasználását ellenőrző Európai Ügyészség létrehozásából, és a magyar ügyészség sem mutat túl nagy érdeklődést az uniós pénzekhez kapcsolódó korrupció iránt.

A KK most az MVM Paks II. Zrt. 2014 és 2016 között kötött beszállítói szerződéseit hozta nyilvánosságra. A papírokhoz Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a központ egyik alapítója több éves adatigénylési procedúra árán jutott hozzá – a vállalat honlapján a több száz dokumentumból mindössze három elérhető.

Nem véletlen, hogy a cég illetve a kormány titkolni igyekszik a szerződéseket, azokból ugyanis pontosan az a felelőtlen és politikailag erősen motivált közpénzköltési gyakorlat rajzolódik ki, ami miatt a hazai közvélemény döntő többsége ellenzi az átláthatatlan bővítési beruházást. Megjegyzendő, hogy továbbra is csak a kevésbé fontos beszerzési és szolgáltatási szerződésekhez lehet hozzáférni, a kormány továbbra is adós a lényeggel, vagyis az MVM Paks II. Zrt. és az orosz fővállalkozó által kötött úgynevezett EPC-szerződéssel (ami az erőmű tervezésének részleteit és a beruházás következő tíz évének feladatait tartalmazza), valamint az üzemeltetési-karbantartási szerződéssel is (annak ellenére, hogy ebben az ügyben már titokfelügyeleti eljárás folyik a kormány ellen, a teljes titkosítás az adatvédelmi hatóság és az ombudsman szerint is törvénytelen).

ATOMKAMION - Az üzemeltető is szép summát kapott FORRÁS: MVMPAKS2.HU

ATOMKAMION - Az üzemeltető is szép summát kapott FORRÁS: MVMPAKS2.HU

A megszerzett szerződések tanúság aszerint az MVM Paks II. Zrt. jelentős összeget, közel 1 milliárd forintot szánt a két új atomerőmű blokk építésének kommunikációjára, illetve a bővítés társadalmi elfogadottságának monitoringjára a 2014 és 2016 közötti időszakban. A KK által készített összesítés szerint a pénz döntő része többnyire kormánybarát cégeknek jutott. Érdekesség, hogy a csomag legnagyobb kommunikációs szerződését Simicska Lajos érdekeltsége, az I.M.G. Inter Media Group Kft. kötötte alig egy évvel a G-nap előtt – fontos rögzíteni, hogy a keretszerződést a megrendelő pontosan akkor mondta föl, amikor Orbán Viktor összeveszett Simicska Lajossal (ami önmagában is jelzi, hogy a paksi kasszát politikai kifizetőhelyként kezelik, politikai szívességek honorálására használják). Nagy nyertesei voltak az eddigi bővítési előkészületeknek Széles Gábor médiaérdekeltségei is, illetve több, a kormánnyal hagyományosan együttműködő médiaügynökség. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvéleménykutatási megbízást kapott, a Mészáros Lőrinc közelében landolt (korábban a Népszabadságot is tulajdonló) Mediaworks pedig rengeteg hirdetést, ugyanúgy, mint a demokratás Bencsik András érdekeltségei.

A nagy nyertesek közé tartozik a bővítést népszerűsítő „atomkamion” üzemeltetője, az Euroshow Kft., amely 2014-2015-ben összesen 120 millió forint értékben szerződött arra, hogy a nyári fesztiválokon népszerűsíti az amúgy kevéssé kedvelt bővítési beruházást, és 2017-2018-ban is folytathatja az országjárást 299 millió forintért.

Az eddig megszerzett szerződéseket a KK a honlapján kereshető formában is közzétette. Jávor Benedek egyúttal pert indított a továbbra is titokban tartott dokumentumok nyilvánosságáért. Az EP-képviselő szerint a további titkolózásnak nincs jogalapja, mivel a Jávor bejelentése nyomán vizsgálatot indító adatvédelmi hatóság közbelépése után a kormány kénytelen volt megszüntetni a szerződések titkos minősítését. Most arra hivatkozva nem adják ki az adatokat, hogy ebben állapodtak meg az oroszokkal. Csakhogy – ahogyan erre Jávor felhívta lapunk figyelmét – az atomerőmű-bővítésről szóló orosz-magyar megállapodásban az szerepel, hogy az adatkezelési ügyekben az érintett országok jogszabályai az irányadóak. Vagyis ami a jog szerint nem számít titkosnak, azt a kormány az atomegyezményre hivatkozva sem kezelheti titokként.

Szerző
2017.09.13 18:34

Az egész országot hó boríthatja szerda reggelre

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Csütörtökön is havazni fog, de még jövő héten is folytatódni fog a "télies" időjárás.
Országos havazás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Eleinte csak délen és keleten havazhat, ám szerdára virradóra dél, délnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik, amely reggelre eléri az északi országrészt is. Egy mediterrán ciklon melegfrontja az éjszaka érkezik meg az ország fölé országos havazást hozva. A hóesés fokozatosan terjed észak felé, legkésőbb az Északi-középhegység térségét érheti el.
Szerda délelőttre várhatóan az egész országot hó borítja be.
A legtöbb friss hó a déli megyékben valószínű. Napközben a legtovább az ország északi, északnyugati felén havazhat. A déli határvidéken összességében 15 centiméter hó is hullhat. Délelőtt dél felől fokozatosan megszűnik a csapadék.
A havazás miatt szerdára Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A minimumhőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok között valószínű. A csúcshőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul, ezért délen olvadni fog.
Csütörtökön napközben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. A déli óráktól egyre többfelé várható csapadék: elsősorban nyugaton valószínű hó, másutt havas eső, eső, néhol ónos eső is hullhat. Helyenként megerősödhet a szél is. A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5 fok között alakul. A hétvégén és a jövő héten is hasonlóan "télies" idő várható. Többnyire az ilyenkor szokásosnál is hidegebb lesz, és több alkalommal fordul elő csapadék, a Dunántúlon nagyrészt hó.
2019.01.22 18:40

Újabb köztévés felvétel szivároghatott ki: így vonszolták Hadházyt az MTVA-s biztonságiak

Publikálás dátuma
2019.01.22 18:09
Hadházy Ákos az MTVA Kunigunda utcai székházánál
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Ez a harmadik szivárogtatás lehet az utóbbi időben: előbb Varju László bántalmazásáról, majd a nyilatkozó ifj. Lomnici Zoltán utasítgatásáról jelentek meg belsős képsorok.
Egy nappal azután, hogy a Főügyészség megállapította, az ellenzéki országgyűlési képviselőket az MTVA székházában bántalmazó biztonságiak jogszerűen jártak el, egy eddig nem látott felvétel került nyilvánosságra arról, ahogy Hadházy Ákost kivonszolják az épületből. A felvételt a hvg.hu tette közzé, és mint írják,
az új felvételen látszik, amint hat őr rángatja és cipeli Hadházyt, többüknél lőfegyver és gumibot van.
A képek alapján a felvételt az MTVA-hoz tartozó operatőr készíthette, mivel bárki is tartja a kamerát, a biztonságiak egyáltalán nem foglalkoznak vele, jelenlétét természetesnek veszik. Árulkodó továbbá a minőség is, az pedig tény, hogy két köztévés kamera is vette az eseményeket (látszik ez például Szél Bernadett felvételén, 49:30 körül). Ha valóban köztévés a forrás, akkor
az utóbbi időben ez lehet a harmadik kiszivárgott MTVA-s felvétel.
Előbb arról jelent meg a köztévé saját felvétele, amint fél tucatnyi biztonsági őr vonszolja a földön Varju Lászlót, miközben végtagjait facsarja. Majd olyan képsorok látták meg a napvilágot, melyek alapján ifj. Lomnici Zoltánnak felsőbb utasítás nyomán adták szájába a válaszokat az M1 Híradóba szánt interjúban.
2019.01.22 18:09
Frissítve: 2019.01.22 18:20