900 millióért árulják Makovecz híres alkotását

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért (918 millió forintért) a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját.

Az árverést lebonyolító sevillai kereskedelmi bíróság a hónap végéig várja az ajánlatokat az épületre, amelynek a tulajdonosa, a Zent vállalatcsoport végelszámolása zajlik.

A pavilont két hitel is terheli, a kikiáltási ár a hitelérték 40 százaléka.

Az 1992-es világkiállítás egyik fő látványosságának számító ingatlan sorsa tíz évvel ezelőtt vett szomorú fordulatot. Az addig benne működő múzeumot a tulajdonos bezárta, amelyet azután a jelzálogpiaci válság csődbe vitt.
Az elhagyatott épület állaga gyors romlásnak indult, az érzékeny faszerkezetben és a palatetőben komoly károkat okozott a nyári forró andalúz napsütés.

Az ingatlant felvették ugyan az andalúz történelmi örökségek listájára, amely garanciát jelent arra, hogy nem bontják le, de a felügyelettel megbízott helyi kormányzat nem foglalkozik a felújításával. Tavaly rácsokat kellett felszereltetniük, mert vandálok törtek be az épületbe.

Szerző

Imával és zarándoklattal küzdenek a szegedi nyugdíjasok Vona Gábor ellen

Publikálás dátuma
2017.09.13. 19:09
Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Nyugdíjasok Országos Szövetségének Ki mit ígér a nyugdíjasoknak? címmel megrendezett pártelnöki fó
A szegedi nyugdíjasok egy csoportja „zarándoklatot” hirdettek Vona Gábor és a „balliberális ellenzék” módszerei ellen – írta meg a szegedma.hu.

A civil szerveződéshez csatlakozott Nógrádi Tibor a Fidesz szegedi alapszervezetének az elnöke is.

A Dobák Lászlóné által meghirdetett Mária-napi zarándoklat a Szent Rókus templomkertből indult. Itt a főszervező beszédet mondott: kifejtette, hogy „a megbocsájtás és az ítélkezés az Isten dolga, viszont ők nem felejtenek.”

A menet egyik idős résztvevője, egy bevásárlókocsit is magával hozott, amelyben egy nemzeti színű koszorú volt. A bevásárlókocsit és a koszorút imádságok és éneklés után elhelyezték a Szűzanya szobránál az egybegyűltek. Kimondták, a „szeretet koszorúja a rágalom és gyűlölködés elleni szimbolikus fellépést szolgálja”.

A portál emlékeztet rá, hogy a Jobbik vezetője, Vona Gábor nemrég egy Facebook-posztjában az utcafórumán megjelenő nyugdíjasokról, hogy ők azok, „akiknek a szemükben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt, miközben húzták a kis bevásárló kocsijukat és a TV2-s hazugságokat ismétlik”. (A teljes szövegben Vona Gábor mellesleg tisztelettel nyilatkozott az idős korosztályról. Ugyanakkor arra reagált, hogy szerinte míg máshol a fiatalok, nálunk a kormány propagandája miatt éppen az idősek radikalizálódnak.)

Az ötvenfős csoport ezután átvonult a Széchenyi téren található Szent István és Gizella szoborhoz, majd a Dóm téren a Magyar Pieta szobránál fejezte be útját – írta a helyi portál.

Szerző

Könyékig turkál a NER-elit a paksi kasszában

Publikálás dátuma
2017.09.13. 18:34
Fotó: Molnár Ádám

Egy múlt heti paksi lakossági fórumon a kormány illetékesei néhány millió forintra becsülték a tervezett atomerőmű-bővítés reklámozására fordított összeget, a Közérdekvédelmi Központ viszont – a megszerzett szerződések alapján – egymilliárd forintos kommunikációs költést talált. A szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumok a paksi beruházással kapcsolatos összes előzetes korrupciós aggályt alátámasztják.

A Közérdekvédelmi Központot (KK) Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, Juhász Péter, az Együtt Elnöke, a korábban az LMP-ben politizáló Vágó Gábor és néhány gyakorló antikorrupciós szakember közreműködésével jött létre, egyfajta korrupcióellenes ügyészségként válaszul arra, hogy az Orbán-kormány kimaradt az EU-támogatások felhasználását ellenőrző Európai Ügyészség létrehozásából, és a magyar ügyészség sem mutat túl nagy érdeklődést az uniós pénzekhez kapcsolódó korrupció iránt.

A KK most az MVM Paks II. Zrt. 2014 és 2016 között kötött beszállítói szerződéseit hozta nyilvánosságra. A papírokhoz Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a központ egyik alapítója több éves adatigénylési procedúra árán jutott hozzá – a vállalat honlapján a több száz dokumentumból mindössze három elérhető.

Nem véletlen, hogy a cég illetve a kormány titkolni igyekszik a szerződéseket, azokból ugyanis pontosan az a felelőtlen és politikailag erősen motivált közpénzköltési gyakorlat rajzolódik ki, ami miatt a hazai közvélemény döntő többsége ellenzi az átláthatatlan bővítési beruházást. Megjegyzendő, hogy továbbra is csak a kevésbé fontos beszerzési és szolgáltatási szerződésekhez lehet hozzáférni, a kormány továbbra is adós a lényeggel, vagyis az MVM Paks II. Zrt. és az orosz fővállalkozó által kötött úgynevezett EPC-szerződéssel (ami az erőmű tervezésének részleteit és a beruházás következő tíz évének feladatait tartalmazza), valamint az üzemeltetési-karbantartási szerződéssel is (annak ellenére, hogy ebben az ügyben már titokfelügyeleti eljárás folyik a kormány ellen, a teljes titkosítás az adatvédelmi hatóság és az ombudsman szerint is törvénytelen).

ATOMKAMION - Az üzemeltető is szép summát kapott FORRÁS: MVMPAKS2.HU

ATOMKAMION - Az üzemeltető is szép summát kapott FORRÁS: MVMPAKS2.HU

A megszerzett szerződések tanúság aszerint az MVM Paks II. Zrt. jelentős összeget, közel 1 milliárd forintot szánt a két új atomerőmű blokk építésének kommunikációjára, illetve a bővítés társadalmi elfogadottságának monitoringjára a 2014 és 2016 közötti időszakban. A KK által készített összesítés szerint a pénz döntő része többnyire kormánybarát cégeknek jutott. Érdekesség, hogy a csomag legnagyobb kommunikációs szerződését Simicska Lajos érdekeltsége, az I.M.G. Inter Media Group Kft. kötötte alig egy évvel a G-nap előtt – fontos rögzíteni, hogy a keretszerződést a megrendelő pontosan akkor mondta föl, amikor Orbán Viktor összeveszett Simicska Lajossal (ami önmagában is jelzi, hogy a paksi kasszát politikai kifizetőhelyként kezelik, politikai szívességek honorálására használják). Nagy nyertesei voltak az eddigi bővítési előkészületeknek Széles Gábor médiaérdekeltségei is, illetve több, a kormánnyal hagyományosan együttműködő médiaügynökség. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvéleménykutatási megbízást kapott, a Mészáros Lőrinc közelében landolt (korábban a Népszabadságot is tulajdonló) Mediaworks pedig rengeteg hirdetést, ugyanúgy, mint a demokratás Bencsik András érdekeltségei.

A nagy nyertesek közé tartozik a bővítést népszerűsítő „atomkamion” üzemeltetője, az Euroshow Kft., amely 2014-2015-ben összesen 120 millió forint értékben szerződött arra, hogy a nyári fesztiválokon népszerűsíti az amúgy kevéssé kedvelt bővítési beruházást, és 2017-2018-ban is folytathatja az országjárást 299 millió forintért.

Az eddig megszerzett szerződéseket a KK a honlapján kereshető formában is közzétette. Jávor Benedek egyúttal pert indított a továbbra is titokban tartott dokumentumok nyilvánosságáért. Az EP-képviselő szerint a további titkolózásnak nincs jogalapja, mivel a Jávor bejelentése nyomán vizsgálatot indító adatvédelmi hatóság közbelépése után a kormány kénytelen volt megszüntetni a szerződések titkos minősítését. Most arra hivatkozva nem adják ki az adatokat, hogy ebben állapodtak meg az oroszokkal. Csakhogy – ahogyan erre Jávor felhívta lapunk figyelmét – az atomerőmű-bővítésről szóló orosz-magyar megállapodásban az szerepel, hogy az adatkezelési ügyekben az érintett országok jogszabályai az irányadóak. Vagyis ami a jog szerint nem számít titkosnak, azt a kormány az atomegyezményre hivatkozva sem kezelheti titokként.

Szerző