Előfizetés

Soros-konzultáció - Botka igazi kérdéseket tenne fel

Publikálás dátuma
2017.09.14. 14:36
FOTÓ: Vajda József
Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének közleménye:

A Fidesz úgy döntött, hogy ismét több milliárd forintot fog kifizetni a fideszes haveroknak egy újabb álkonzultáció keretében. Felszólítjuk a kormányt, hogy az adófizetők pénzéből fizetett kérdőívre valódi, a magyar emberek problémáit érintő kérdéseket tegyen fel!

A további félelemkeltés és összeesküvés elméletek gyártása helyett inkább hazánk valódi gondjaival kellene végre foglalkozniuk. Ha valódi konzultációt akarnak, akkor a következő kérdéseket tegyék fel:

Vannak, akik szerint a magyar egészségügy világszínvonalú, nincsenek patkányok a kórházakban, nincsenek várólisták, nem hiányoznak életmentő felszerelések a kórházakból és nincs orvoshiány, ezért az egészségügy helyett inkább stadionokra költenek százmilliárdokat. Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?

Egyetért-e Ön azzal, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, annak érdekében, hogy bizonyos csoportok ne lophassák el az uniós fejlesztési pénzeket?

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország legnagyobb problémája nem a bevándorlás, hanem az, hogy eddig 600 ezer magyar vándorolt ki hazánkból és további 1,3 millió tervezi elhagyni az országot?

Felszólítjuk a kormányt, hogy ezeket a kérdéseket is tegye fel a nemzeti konzultáció keretében a magyar embereknek.

Orbán nem enged a lex CEU-ból

Publikálás dátuma
2017.09.14. 13:55
Orbán Viktor érkezik a frakcióülésre. MTI Fotó: Máthé Zoltán
"Nem aktuális" – egy kormánytag tájékoztatta így a Fidesz-frakció velencei ülése közben az ATV munkatársát arról, hogy Orbán Viktor levette a napirendről a lex CEU módosítását a "Soros-terv" ellenes konzultáció miatt. A kormányfő azután döntött így, hogy Merkel kijelentette: októberben "előveszik" Magyarországot az uniós csúcson.

Most "ezerrel" támadják a "Soros-tervet",  azaz a felülről nyitott uniós kvótát. Ebben a helyzetben Orbán Viktor nem tehet gesztust Soros György egyetemének – mondta egy kormány közeli forrás, miért vette le a napirendről az esetleges módosítást a miniszterelnök. Ez viszont csak azt jelenti, hogy "egyelőre" nincs napirenden a szabályozás módosítása, a határidők meghosszabbítása, "mert néppárti-német részről, de Brüsszelből is nagy a kormányon a nyomás.

A Sorosról szóló konzultációra pedig azért van szükség, mert Orbán Viktornak kell, hogy legyen hivatkozási alapja, ami legitimálja kérlelhetetlen kvótaellenességét. 

Onkológiai szereket vehetnek el a betegektől

D. A.
Publikálás dátuma
2017.09.14. 13:21
Illusztráció: Shutterstock
Durván az évi 70 ezer új rákbeteg felét érintheti hátrányosan az a terv, mellyel a kormányzat megváltoztatná a kezelésükhöz használt új készítmények beszerezését.

A Magyar Narancs legfrissebb száma szerint ugyanis november elsejétől a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utóda) vaklicittel választaná ki a befogadandó új gyógyszereket. Ez azt jelenti, hogy azonos hatásmechanizmusúak közül azt vásárolják meg, amelyet olcsóbbat adna a gyártója. A tervezet körbe sorolt különféle gyógyszerek egymással nem helyettesíthetők, az új szabályozás mégis egy kalap alá venné őket. A termékek döntő többségét tavaly fogadta be a finanszírozott szerek közé a NEAK. Ha a kormány rábólint a javaslatra egyebek mellett a tüdő- a prosztata, a mell-, vastagbél daganatos betegek terápiája szűkülhet.

A lapunknak nyilatkozó onkológusok szerint noha a kormányzat a gyártóknak azzal érvel a terve mellett, hogy a szakma támogatja a tervezet gyógyszer beszerzési rendszert, a gyakorlatban nem tudnak arról, hogy bárkit is megkérdeztek volna.