Előfizetés

Akkor most van Soros-terv, vagy nincs? Megszólal a szóvivő

Publikálás dátuma
2017.09.14. 23:00
Fotó: Tóth Gergő

A címben szereplő kérdést tettük fel a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations - OSF) budapesti szóvivőjének. Csontos Csaba szerint mindaz, amit most a kormányoldal "nyomat", egyszerű figyelemelterelés. "Soros György démonizálása, vagy az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítvány elleni támadás alkalmas lehet arra, hogy az ország valódi problémái helyett, mint az oktatás, az egészségügy, a szegénység, a korrupció, valami másról beszéljünk" - mondja, a visszautasítja azokat a fideszes vádakat, amelyek szerint Soros irányítaná az Európai Unió legfőbb döntéshozó, vagy bármely más politikai testületeit.

Csontos Csaba a Népszavának adott interjúban arra is kitér: egyfelől van Soros György, akinek magánszemélyként és közszereplőként lehet markáns véleménye a menekültválságról, amely Európát is sújtja. De "külön entitásként van egy alapítvány, az OSF, amelyet ő hozott létre, de amelynek operatív működtetésében már régen nem vesz részt". Ráadásul Soros véleménye a menekültválságról teljesen más, mint amit a magyar belpolitikában neki tulajdonítanak - állítja az OSF szóvivője, és egyértelművé teszi: nem igaz azonban az az állítás, hogy az OSF bármilyen módon érdekelt lenne a menekültáramlás nyomán Európára nehezedő nyomás növelésében.

"Mi nem utaztatunk menekülteket, migránsokat, nem fokozzuk a bevándorlást Európába, a menekülők mozgásában semmiféle segítséget nem nyújtunk. Olyan civil szervezeteket sem támogatunk, amelyeket ezzel hírbe hoztak, ahogyan a tengeri mentőakciókat, vagy más hasonló projekteket végző NGO-kat sem segítjük. Ez mind hazugság. Mi csakis azt támogatjuk, hogy csökkenjen az európai társadalomra nehezedő nyomás" - állítja, s azt is részletesen kifejti, milyen tevékenységeket támogatnak e cél megvalósításához.

Az interjúban Csontos Csaba arról is beszélt, hogy Soros György, vagy a Nyílt Társadalom Alapítvány vágyik-e politikai szerepre, s ha igen, milyenre, vagy hogy éppenséggel mit terveznek, hogyan készülnek a kormányoldal által emlegetett "forró őszre", illetve a szóvivő azt is elárulja, mit gondol, megérte-e az egykori rendszerváltó fideszesek támogatása Soros Györgynek.

Részletek a pénteki Népszavában.

Riasztást adtak ki a viharos szél miatt

Publikálás dátuma
2017.09.14. 22:40
Illusztráció: Shutterstock
A viharos szél veszélye miatt adott ki riasztásokat több megyében és a fővárosban az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este.

A veszélyjelzésük szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye több járására másodfokú riasztást is kiadták. Ezekben a megyékben a következő órákban akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre is számítani lehet. Budapesten és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az éjszaka folyamán egy hidegfront halad át az országon északnyugat-délkeleti irányban, hatására a szél északnyugatira fordul és egyre nagyobb területen fordulhatnak elő viharos széllökések. Az éjszaka második felétől gyorsan csillapodik a légmozgás, pénteken veszélyes időjárási esemény már nem is várható - tették hozzá.

Új passzív ház Angyalföldön - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.09.14. 21:28

Bokrétaünnepet tartottak ma délelőtt a XIII. kerületi Kartács utca 14. szám alatti épülő lakóháznál. Az építők „bokrétafát” tűznek ki ilyenkor az épület legmagasabb pontjára – jelezve ezzel: a ház tartószerkezete teljesen elkészült, nincs tovább fölfelé.  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: TÓTH GERGŐ/NÉPSZAVA

Az új lakóépület 23 bérlakása száz százalékban önkormányzati tulajdonú. Dr. Tóth József polgármester a bokrétaünnepen elmondta: a kiemelkedő beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, költsége mintegy 780 millió forint. A XIII. kerületi Önkormányzat 2002 óta 11 helyszínen 590 lakást épített. 

Dr. Tóth József köszöntőbeszédében kiemelte: „A nemzetközileg is elismert 100 lakásos passzívház felépítésével kedvező tapasztalatokat szereztünk. Elhatároztuk – követve a jó példát –, hogy a többi bérlakásunkat is a környezettudatos technológiával építjük. Az önkormányzat bérlakás-építési programjával hozzájárul a városrehabilitációhoz, egyben multiplikátor szerepet is betölt, mert fejlődik az önkormányzati beruházások környezete fejlesztésre ösztönözve a magánbefektetőket.”

Az épület, amelynek kivitelezése 2018 elejére befejeződik, megfelel a passzív ház kritériumainak. Fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel működik, a melegvíz ellátása pedig központi kondenzációs gázkazánnal, amely indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A lakásoknak egyedi szellőző berendezésük lesz; a friss levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban.

Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar minősített, 100 lakásos passzívházat. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el ezt a beruházást. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt a kelet-európai lakáspiacon is.