Előfizetés

Lopásra vették rá négyéves gyereküket

 Két év fegyházbüntetésre ítélt kiskorú veszélyeztetése miatt és lopás közvetett tetteseként a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken egy férfit, aki élettársával közösen lopásra vette rá négyéves gyermeküket.

A büntetett előéletű nő és többszörös, különös visszaesőnek számító élettársa közös gyermekével együtt volt tavaly júniusban a nagykanizsai strandon. Kifigyelték, hogy egy fiatal lány őrizetlenül hagyta a hátizsákját, amelyben benne voltak az igazolványai, a készpénze és a mobiltelefonja, majd rábírták a négyéves gyereket, hogy vegye el a hátizsákot és a női öltöző felé távozó anyjának adja át.

Az első fokon eljáró Nagykanizsai Járásbíróság áprilisban jogerősen 60 nap elzárással büntette a 26 éves nőt kiskorú veszélyeztetése és közvetett társtettesként elkövetett lopás miatt. A nő jelenleg büntetését tölti, amelyből 10 nap múlva szabadul.

Az asszony 28 éves élettársát mint többszörös és különös visszaesőt az elsőfokú bíróság két év börtönbüntetéssel sújtotta, ugyancsak kiskorú veszélyeztetése és közvetett társtettesként elkövetett lopás miatt. Esetében az ügyészség fellebbezett, így került az ügye a Zalaegerszegi Törvényszék elé.

A jelenleg is börtönbüntetését töltő, a tárgyalásra is bilincsben, vezetőszáron érkező férfi esetében a bíróság annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy a minősítés szerint nem társtettesként, hanem közvetett tettesként követte el a vádlott a bűncselekményt, az ügye pedig kétrendbeli lopásnak számít, mert az eltulajdonított hátizsákban két lány igazolványai voltak. A törvényszék annyiban is módosította az ítéletet, hogy a kétéves büntetést a férfinak nem börtönben, hanem fegyházban kell letöltenie, mivel többszörös és különös visszaesőnek számít.

A másodfokú ítélet még nem jogerős, mert a vádlott és védője elfogadta ugyan, de az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Körúti robbantás - Életfogytiglant is kaphat P. László

Publikálás dátuma
2017.09.15. 11:48
Helyszínelés a robbantás után. FOTÓ: Molnár Ádám
Irdatlan mennyiségű nyomozati iratot kell az ügyészeknek be­szkennelve átadniuk a Teréz körúti robbantás ügyében a védelemnek. A nyomozás befejeződött, a vád előkészítésére harminc nap van. P. Lászlót – többek között – továbbra is emberölés kísérletével, valamint terrorcselekmény előkészületével gyanúsítják - írja a Magyar Idők.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője a lapnak elmondta: az ügy a vádelő­készítés szakába érkezett. P. Lászlót a KNYF előre kitervelten, aljas célból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével, valamint terrorcselekmény előkészületével gyanúsítja, és várhatóan ezzel fogja megvádolni is. A gyanúsított tettéért halmazati büntetésül akár életfogytiglant is kaphat.

A nyomozó ügyészek szerint P. László volt az, aki 2016. szeptember 24-én, szombaton késő este házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezetet robbantott a budapesti Teréz körúton. A merénylet másnapján álnéven elektronikus levelet küldött az elfogásakor lefoglalt laptopjáról a Belügyminisztériumnak, pontosan leírva, hogy milyen pokolgéppel robbantott. A laptop merevlemezén találták meg a nyomozás során azt a másik, el nem küldött elektronikus levelet, amelyben P. László egymillió eurót akart követelni a minisztériumtól, hogy ne kövessen el további merényleteket.

A gyanúsított tulajdonában lévő présházban a házkutatás során jelentős mennyiségű házilag készített robbanóanyagot és pokolgépek készítésére alkalmas elektronikai eszközöket találtak a tűzszerészek. Ezek a bizonyítékok alapozták meg a terrorizmus előkészületének alapos gyanúját.

A gyanúsított az elmeorvosok szerint büntethető.

Halálos karambol - Árokba borult egy autó az M5-ösön (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.09.15. 11:35
FOTÓ: police.hu

Hajnali 5 óra előtt eddig tisztázatlan körülmények között két kocsi ütközött össze az M5-ös autópálya 19. kilométerszelvényénél a főváros irányába vezető oldalon. A baleset következtében az egyik autó az árokba borult és egy személy életét vesztette - írja a police.hu.

FOTÓ: police.hu

FOTÓ: police.hu