Végy egy sebzett kóbor macskát... - Állatkínzás Semjén lapjában?

Publikálás dátuma
2017.09.15. 14:57
Forrás: Nimród
Érdekes cikk jelent meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet (elnök: Semjén Zsolt) hivatalos lapja, a Nimród ez évi 9. számában. Az írásra -amely azzal foglalkozik, hogyan lehet megtanítani a fiatal kutyát a vadászatra- egy olvasó hívta fel az Index figyelmét. Hogy a leírtak minek minősülnek, az persze megítélés kérdése, de a laikusnak leginkább állatkínzásra hasonlít.

 

Forrás: Nimród

Forrás: Nimród

A Párbeszéd felháborítónak tartja, hogy van olyan lap, amelyik nyíltan állatkínzásra buzdítja olvasóit, ezért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen állatkínzásra való felbujtás miatt. A párt a Médiahatósághoz fordul, hiszen a hatályos médiatörvény szerint a sajtószabadság gyakorlása nem jelenthet bűncselekményre való felhívást. Márpedig az állatkínzás bűncselekmény, ezt szerencsére még a Semjén által támogatott vadászlobbinak sem sikerült megváltoztatnia.

Szerző
Frissítve: 2017.09.15. 19:03

Botka új szövetséget jelent be

Publikálás dátuma
2017.09.15. 10:57
Folytatják az országjárást. FOTÓ: Tóth Gergő

Rákospalotán, a főváros XV. kerületében való indulást ajánlja Botka László Gyurcsány Ferencnek – ez derült ki az MSZP hajdúszoboszlói frakcióülésén, ahol a résztvevők elmondása szerint a zárt ajtók mögött nyugodt, "udvarias" megbeszélés folyt a programról és a szövetségi politikáról is. Annak ellenére is feszültségmentes volt a légkör, hogy az MSZP-ben még mindig sokan gondolják úgy, hogy a DK-val is meg kell egyezni - tudta meg az atv.hu.

Szombaton, az MSZP politikai szezonnyitóján Botka László felsorakoztatja az "új szövetséget", az MSZP-vel a centrumban; megnyerte például Fodor Gábor Magyar Liberális Pártját, illetve a volt SZDSZ-es Szent-Iványi Istvánt is, aki a külpolitikáért felel majd. Karácsony Gergely, zuglói polgármester, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a kultúra felelőse lesz – tudatta Hajdúszoboszlón Botka László, a szocialistákkal szövetkező Büttl Ferenc közgazdász szintén Párbeszéd-tag, az igazságosabb gazdaságpolitika szakértője. Komáromi Zoltán, az Együtt választmányi elnöke, egészségpolitikus is ott volt a frakcióülésen, előadást is tartott, Andor László, egykori uniós biztos pedig az EU szociális pilléréről beszélt.

Már mint szövetséges, lesz ott az MSZP választmányi ülésén holnap Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. egyik alapítója is. Az ő neve fémjelzi az Élőlánc Magyarországért ökopártot, területe a fenntarthatóság lesz (agrárium, környezetvédelem) – ezt mondta Botka László a frakcióülésen, "első fecskéknek" nevezve a köré csoportosuló szövetségeseket. Az LMP-s vezetők bizonyosan nem lesznek ott a holnapi MSZP-választmányi ülésen, kérdéses, hogy Juhász Péter Együtt-elnök kapott-e meghívást – vagy Szigetvári Viktor – és elmenne-e.

Szerző

Jegybankosok olimpiája - Matolcsy nem indult

Publikálás dátuma
2017.09.15. 10:23
Matolcsy György, ezúttal a háttérben. FOTÓ: Népszava
Majdnem akkora MNB-delegáció vett volna részt idén májusban a jegybankosok olimpiáján, mint ahány magyar sportoló versenyzett tavaly a riói olimpián. Sőt, úgy volt, hogy chartergéppel utaznak ki Franciaországba - írja 24.hu.

Amíg tavasszal többször is tízezrek tüntettek a CEU-ellenes törvény miatt Budapesten, az egyetemtől pár száz méterre fekvő Magyar Nemzeti Bankban (MNB) mással voltak elfoglalva: chartergép bérlésén ügyködtek 120 embernek, hogy a jegybanki dolgozók közül egy ekkora kontingens elrepülhessen Franciaországba, a jegybankosok olimpiájára. Ezen a versenyen az európai országok központi bankjai mellett egy-két, a jegybankok feletti, vagy azok szabályozását végző nemzetközi intézmény (mint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Fizetések Bankja) szokott részt venni.

A jegybank bármely dolgozója sportolhat az MNB Sportkör keretein belül, közülük toborozták az olimpiai csapat tagjait. Ennek fő koordinátora az MNB Sportkör akkori elnökeként Gerhardt Ferenc volt, a jegybank egyik alelnöke, aki 73 évesen is aktívan kosárlabdázik, hetente ott szokott lenni az edzéseken.

Az MNB vezetése a sportkörnek tavaly megítélt 130 millió forintos támogatást az idei első negyedévben 190 millió forinttal megtoldotta, az utóbbi összegből 60 millió forintot címkézve a jegybankosok olimpiájára szántak.

Úgy döntöttek, hogy egy chartergépet bérelnek az utazáshoz. A repülőt a portál szerint lefoglalták, már megvolt az utazás időpontja, a szállást is lefoglalták a néhány napos ott tartózkodásuk idejére.

Ekkor azonban megbicsaklott a történet. Egy jegybanki felsővezetőnek beugrott valami. A 24.hu forrásai egybehangzóan az egyik ügyvezető igazgatót, Virág Barnabást említették mint aki átlátta, hogy fölöttébb kínos lenne a Matolcsy György vezette, az elmúlt pár évben botrányok kísérte jegybanknak, ha a budapesti tüntetések közepette kiszivárogna, hogy munkatársai chartergépet bérelve nagy létszámban egy franciaországi versenyen vesznek részt. 

Az ügyvezető igazgató jelzését Matolcsy komolyan vette, és az ő pártjára állt alelnökével, Gerhardttal szemben. Az utolsó pillanatban ezért átírták a forgatókönyvet, a repülőgépes utazást lefújták, kikötötték, hogy a versenyre busszal kell menni, és csak egy busznyi – körülbelül 50 – ember utazhat.

Az ügynek viszont a jegybankon belül lett következménye. Hírek szerint Matolcsy megfeddte Gerhardtot, az MNB azonban ezt tagadja. Az alelnök négy év után hirtelen távozott a sportkör éléről, utódja pedig épp Virág lett, sőt Gerhardt végül el sem utazott Franciaországba. Ami ennél is látványosabb: Gerhardt alelnökként elveszítette az egyik, általa felügyelt területet. 

A történet részleteit itt találja.

Szerző