Előfizetés

Börtönbüntetésre ítélték Monok volt polgármesterét

Publikálás dátuma
2017.09.15. 17:33
Forrás: Facebook/Szepessy Zsolt
Befolyással üzérkedés bűntette miatt nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte Szepessy Zsoltot, Monok volt polgármesterét, az Összefogás Párt vezetőjét pénteken a Nyíregyházi Járásbíróság. Az ítélet szerint a korábbi önkormányzati vezető pénzért csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, de egyetlen honosítási eljárást sem indított el.

Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta, az elsőrendű vádlott, Sz. Zs. L. mellett az ugyanebben a bűncselekményben bűnösnek talált másodrendű vádlottat, D. N.-t két év börtönbüntetéssel sújtották, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette a büntetőtanács.

Forrás: Facebook/Szepessy Zsolt

Forrás: Facebook/Szepessy Zsolt

A büntetőügy harmadrendű vádlottját, T. Z.-t a bíróság felmentette az ellene emelt vádak alól. A negyed- és az ötödrendű vádlottat - két ukrán állampolgárt - befolyás vásárlása bűntette miatt a járásbíróság hat-hat hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását mindkét vádlott vonatkozásában egy-egy évre felfüggesztették.

A tényállás szerint 2013 januárjában Szepessy Zsolt az élettársa, a másodrendű vádlott jelenlétében megállapodott a két ukránnal arról, hogy - politikai és közéleti befolyását felhasználva - a kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is - segítséget nyújt kárpátaljai ukránoknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez - közölte a sajtószóvivő.

Szepessy Zsolt azt ígérte a vádlottaknak, hogy nagy összegű euró fejében magyarországi hivatalos személyek az ő kérésére "elintézik" a kedvezményes honosításokat. A tényállás szerint 2013. január 1. és december 31. között az első- és a másodrendű vádlott - a harmadrendű segítségével, a negyed- és az ötödrendű vádlott közvetítésével - legalább 594 ukrán embertől minimum 386 100 eurót (több mint 111 millió forint) vett át, cserébe azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, az átvett összeget saját céljaikra fordították - írta közleményében Toma Attila. Az ítélet nem jogerős, a per a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

MSZP: hazugságkampány a Soros-terv

A menekültválság csak összefogással oldható meg, a kormány nem teheti kockára a magyar nemzet sorsát, uniós tagságát azzal, hogy nem hajtja végre az Európai Bíróság döntését - jelentette ki Molnár Zsolt Röszkén. Az MSZP országgyűlési képviselője a tegnap bejelentett Soros-tervet nemzeti konzultációnak álcázott hazugságkampánynak nevezte.

Az Országgyűlési nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a röszkei tranzitzónánál tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a magyar kormány kockára teszi a magyar nemzet sorsát, az ország európai uniós tagságát azzal, hogy nem hajtja végre az Európai Bíróság döntését. A politikus közölte, a kormány állításával szemben szó sincs felülről nyitott kvótáról, korlátlan számú menekült befogadásáról. Magyarországnak csupán 1294 menekültügyi eljárást kellene lefolytatni.

A szocialista képviselő felszólította a kormányt, hogy ne indítsa el "a nemzeti konzultációnak álcázott hazugságkampányt". Az erre szánt milliárdokat fordítsa inkább egészségügyre, oktatásra, a határon szolgálatot teljesítő rendőrök, katonák ellátásának javítására vagy humanitárius célokra. A határ védelméhez jól képzett szakemberekre van szükség - hangsúlyozta Molnár Zsolt. Hozzátette: ezért vissza kell állítani a határvédelem becsületét és finanszírozását. A képviselő többször is leszögezte, amíg a biztonsági helyzet ilyen, a kerítés állni fog, arra és a határ védelmére szükség van.

Nincs olyan nemzetállam, amely maga meg tudná oldani a helyzetet, ez meghaladja Magyarország teherbírását és lehetőségeit. "Nincs európai megoldás nélkül európai határvédelem" - mondta. Molnár Zsolt kifejtette, elfogadhatatlan, hogy egyedül a magyar adófizetők állják a határvédelem költségeit, ugyanakkor az is, hogy a kormány utólag akarja az "átláthatatlan" számlát benyújtani. Ahogy az MSZP azt javasolta, előzetesen kellett volna megegyezni a közös schengeni határvédelemről - fűzte hozzá.

Terror Londonban - Nem tudni magyar érintettről

Továbbra sem tudni arról, hogy lenne magyar érintettje a péntek délelőtti londoni terrortámadásnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón, Budapesten.

A tárcavezető emlékeztetett: reggel két jelentős nyugat-európai fővárosában is terrorcselekmény történt, Párizsban egy katonára támadtak, Londonban pedig a hatóságok szerint terrorcselekmény történt, a támadásnak az eddigi hírek alapján 18 sérültje van, egyikük sincs életveszélyes állapotban. Kiemelte: magyar érintettről továbbra sem tudni, a nagykövetségre és a konzulátusra egy hívás sem érkezett bajba került magyartól vagy hozzátartozótól.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország szolidaritásáról biztosítja Nagy-Britanniát és Franciaországot. Az, hogy újabb terrorcselekmények fordultak elő, szükségessé teszi azt kérdést, valóban helyes-e, hogy még mindig nem a biztonság megteremtése, helyreállítása áll az európai politikák középpontjában, nem a biztonság a vezérgondolat az illegális bevándorlásról folytatott vitákban - mutatott rá.

A külügyminiszter hangsúlyozta: az európai politikai vezetők kötelessége lenne végre visszaadni Európának és az európai embereknek a biztonságot, ez lenne a felelősségük, ahelyett, hogy továbbra is az illegális bevándorlás mellett sorakoztatnak fel "általában hamis érveket". Pénteken terrorcselekmény történt a londoni metróban, a District Line metróvonal délnyugati elágazásának Parsons Green nevű állomásánál. Egy szerelvényen szemtanúk beszámolói szerint kisebb robbanás volt a reggeli csúcsforgalom idején. Péntek reggel katonára támadt egy késsel felfegyverzett férfi Párizs központjában, az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nyomozást indított.