Előfizetés

Orosz rulettet játszik az emberekkel az Orbán-kormány

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2017.09.16. 07:21
FOTÓ: Népszava
A fűtéstechnikai előírások enyhítésével az Orbán-kormány orosz rulettet játszik az emberek kárára - véli a szakértő.

Óriási kockázatot vállal az Orbán-kormány a kéményseprőipari tevékenységet szabályozó kormányrendelet előírásainak lazításával. A korábbi szigorú előírásokkal ellentétben ugyanis a fűtési rendszer úgy is beüzemeltethető, hogy azt nem ellenőrizte és vette át senki. Ráadásul egy tavaly júliusi jogszabálymódosítás szerint gáztüzelésű kazánok esetében csak kétévente kötelező a kémények és a hálózat ellenőrzése.

A 2016. közepe óta tartó folyamatos közveszélyokozás után a kormányzat még inkább oroszrulettezik - vélte lapunk megkeresésére Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke. Ha a kéményseprő be is jut az ingatlanba és megállapítja, hogy a fűtési rendszert nem vette át műszaki vizsgálat után szakember, vagy hiányosságokat állapít meg, nem kell hivatalos eljárást kezdeményeznie. Elég, ha figyelmeztetheti az érintettet, hogy 30 napon belül végeztesse el a vizsgálatot, illetve javíttassa ki a hibát. Már a tavalyi módosítás után is jelentősen, 1000-1100-ról 2500-3000-re nőtt a szénmonoxid-esetekkel kapcsolatos bejelentések száma. A korábbinál jóval több halálos mérgezés is történt. A mostani szabálymódosítás tovább ronthatja a helyzetet. Előfordult, hogy a nagy gyakorlattal rendelkező kéményseprőt olyan katasztrófavédelmi munkatárs ellenőrizte, akinek ehhez sem szaktudása, sem műszerei nem voltak. Az ilyen esetekben például egy indokolatlanul elrendelt kéményfelújítás több százezer forintjába kerülhet az érintett ingatlan tulajdonosának.

A szakember emlékeztetett arra is, hogy a 2013-as "rezsicsökkentés" politikai mázával leöntve előbb anyagilag tették tönkre a szakmát, majd 2016-ban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felügyelete alá kényszerítették az ágazatot. Az állami szervezetnek azonban sem megfelelő szakértői gárdája, sem eszközei nem voltak. Ennek a következménye a legújabb, általa dilettánsnak tartott szabálymódosítás is, amelyet "az OKF hozzá nem értéséhez és tehetetlenségéhez igazítottak" - fogalmazott. Az elnök a Népszavának elmondta: a rendelet szövegét ugyan a többi szakmai és érdekvédelmi szervezettel együtt ők is megkapták véleményezésre, de a döntéshozók még egy vesszőt sem változtattak az eredeti szövegen. Vagyis egyetlen szakmai javaslatot sem vettek figyelembe.

A kormányrendelet okozta várható kockázatok mellett jócskán akadnak még problémák. A kéményseprők kötelesek az ellenőrzés során talált hiányosságokat jelezni a felügyeletet ellátó katasztrófavédelemnek. Idén január óta azonban még az úgynevezett 1-es, vagyis életveszélyre utaló hibakódú bejelentéseikre sem reagált a hatóság, holott a visszajelzésre belügyminisztériumi rendelet kötelezi az állami szervezetet. A szakember szerint országos szinten több ezer ilyen jelzés maradt válasz nélkül.

Az évek óta tartó bizonytalanság miatt a kéményseprőszakmában is egyre nagyobb a szakemberhiány. A korábbi 1800-1900 jól képzett kéményseprőnek nagyjából a fele maradt a pályán. Sokan elhagyták a hivatásukat vagy akár az országot is.

Az OKF kéményseprőipari szervénél jelenleg több mint 630 szakember látja el a kéménysepréssel összefüggő feladatokat - válaszolta a Népszava kérdésére Hajdu Márton, a szervezet szóvivője. Az elmúlt egy évben csaknem 100 hivatásos állományú tűzoltó vett részt a kéményseprőképzésben. Többen most is tanulmányokat folytatnak és nincs olyan előírás, amely szerint ez összeférhetetlen lenne fő tevékenységükkel. Eddig 120 képesítés nélküli munkaerőt képeztek át kéményseprőipari betanított munkásnak. Tavaly még közmunkások részére is terveztek kéményseprő-tanfolyamokat, de a KOSZ elnöke szerint ezt sikerült megakadályozni.

Arra, hogy pontosan mennyibe került az adófizetőknek az "ingyenes" kéményseprő-szolgáltatás, nem kaptunk konkrét választ.

Davis-kupa - Vezetnek a magyarok

Publikálás dátuma
2017.09.15. 23:09
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Öt szettben legyőzte orosz ellenfelét, Andrej Rubljovot Fucsovics Márton az oroszok elleni budapesti tenisz Davis-kupa-párharc pénteki nyitómérkőzésén a Kopaszi-gáton.

A magyar első bréklabdájánál még elcsúszott a salakon, ám a negyediket már kihasználta, és 3-1-re ellépett a világcsoportba jutásért rendezett találkozó első szettjében. A dühöngő orosznak a pályával, a bíróval és a közönséggel is gondjai akadtak, a 25 éves hazai kedvenc újabb brékjénél pedig már elütötte a labdát mérgében.

A váratlanul egyoldalú nyitányt követően a második játszmában az orosz továbbra is hasztalanul küzdött első bréklehetőségéért. Fucsovics 3:3-nál került ismét lépéselőnybe, majd ellenfele első két bréklabdáját hárítva 5:3-ra meglépett. Nyolcvan perc elteltével 6:2, 6:4 állt az eredményjelzőn.

A harmadik felvonásra sűrű felhőzet érkezett a magyar főváros fölé, így a felek villanyfényben folytatták a mérkőzést. A tekintélyes hátrány ellenére Rubljov nem adta fel, és rögtön elvette a magyar szerváját, aki 3:3-nál visszajött a szettbe. Az ekkor már alig rontó ellenfél 4:5-nél még nem tudott élni játszmalabdájával, ám tovább bombázta ellenfele fonákját, és 5:6-nál már nem rontott. A negyedik szettben Fucsovics egyre fáradtabbnak tűnt, rövidíteni próbálta a labdameneteket, az orosz azonban türelmesen mozgatta őt, és 6:2-vel kiegyenlített, így 2 óra 50 perc után jöhetett a döntő szett.

A felek utolsó tartalékaikat mozgósították, Fucsovics 4:3-nál brékelt. Egy viszonylag sima adogatójátékot követően, 5:3-nál Rubljov szétesett, s egy újabb brék után már talpon volt a publikum, Fucsovics pedig térdre ereszkedve ünnepelt. A találkozó 3 óra 25 percig tartott.

Folytatás szombaton és vasárnap.

Ricciardo volt a leggyorsabb Szingapúrban

Publikálás dátuma
2017.09.15. 20:03
FOTÓ: ROSLAN RAHMAN / AFP
Ahogy az elsőn, a második szabadedzésen is Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Szingapúri Nagydíjon.

A második legjobb kört holland csapattársa, Max Verstappen autózta, míg a harmadik időt az összetett világbajnoki pontversenyben éllovas Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője érte el. 

Eredmények (formula1.com):

2. szabadedzés:

1. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:40.852 perc
2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:41.408
3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:41.555
4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:42.104
5. Nico Hülkenberg (német, Renault) 1:42.448
6. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) 1:42.501  

korábban:

1. szabadedzés:

1. Daniel Ricciardo 1:42.489 perc  
2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:42.598  
3. Max Verstappen 1:42.610  
4. Lewis Hamilton 1:42.904  
5. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1:43.423  
6. Valtteri Bottas 1:43.434  

A további program:

szombat:
3. szabadedzés 12.00
időmérő edzés 15.00    

vasárnap:
futam 14.00