Csapadékos, hűvös hét jön az esős vasárnapra

Publikálás dátuma
2017.09.16. 20:01
Shutterstock illusztráció
Vasárnap kezdetben többnyire erősen felhős lesz az ég, lehet zápor, zivatar is, majd délutántól szakadozik, csökken délnyugat felől a felhőzet. A Dunántúlon és északon jelentős mennyiségű csapadék várható. A déli, délkeleti szél élénk, helyenként erős lesz, főként délkeleten viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében máshol is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a Miskolc-Baja vonaltól nyugatra 14 és 20, keletre 21 és 29 fok között várható.

Hétfő reggelre kitisztul az ég, a levegő 5-11 fokig hűl le. Napközben nyugaton lesz több, máshol kevesebb felhő, délutántól nyugaton eső, zápor is kialakulhat. A szél csak néhol élénkülhet meg. A csúcshőmérséklet 18 és 24 fok között alakul.

Kedden nyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, többfelé kell esőre, záporokra számítani. A Tiszántúlon és nyugaton feltámad az északi-északkeleti szél. A csúcshőmérséklet nyugaton 13-17, máshol 18-25 fok között alakul. Keleten, délkeleten lesz a legmelegebb.

Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett már csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor. A Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, másutt élénk délnyugati szélre készülhetünk. Délután 13-21 fok közötti maximumokra van kilátás - prognosztizál az Időkép.

Szerző
Frissítve: 2017.09.17. 09:58

Londoni terrortámadás - Egy 18 éves fiatalt vettek őrizetbe

Publikálás dátuma
2017.09.16. 14:07
Fotó: Adrian DENNIS / AFP
Őrizetbe vettek szombaton egy 18 éves férfit a londoni metróban előző nap elkövetett merénylettel összefüggésben. A Scotland Yard illetékes parancsnoka "jelentős fejleménynek" nevezte az őrizetbe vételt.- adja hírül az MTI. Neil Basu, az országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora hozzátette ugyanakkor, hogy bár a rendőrség elégedett a vizsgálat eddigi eredményeivel, a nyomozás folytatódik, és a brit terrorkészültségi szint továbbra is az előző este életbe léptetett legmagasabb, kritikus szinten van.  A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség egyelőre nem tesz közzé részleteket az őrizetbe vételről.

London  főpolgármestere, Sadiq Khan elítélte az „elvetemült személyeket, akik terrorcselekményükkel tönkre akarják tenni az életünket. Amint azonban London ismételten bizonyította, nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat. Nem engedjük, hogy legyőzzön minket a terror”. A munkáspárti politikus elismerését és háláját fejezte ki a sürgősségi ellátást nyújtó szolgálatoknak és a Londoni Közlekedési Vállalat dolgozóinak - írjuk az Újra lesújtott a terror Londonra c. cikkünkben, amelyben összefoglaljuk a történteket. 

Szerző
Frissítve: 2017.09.16. 14:33

Merkel: nem marad következmények nélkül a szolidaritás megtagadása

Publikálás dátuma
2017.09.16. 13:49
Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP
Nem marad következmények nélkül az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás megtagadása - idézi az MTI Angela Merkel német kancellárt, aki két szombati lapinterjúban is utalt a menekültek tagországok közötti elosztásával kapcsolatban a közösségi támogatások esetleges megtagadására.

A Nordwest Zeitung és a Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy miként akarja rábírni álláspontja átgondolására a menekültek tagállamok közötti szolidáris elosztásától az Európai Bíróság vonatkozó döntése után is elzárkózó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és más kelet-európai kormányfőket, a német kancellár kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy az EU-s partnerek nagy többsége hajlandó befogadni menekülteket, és a menekültpolitika számos kérdésében teljes az egyetértés, és közösen konkrét haladást értek el. Csak néhány ország utasítja el továbbra is kerek perec a menekültek befogadását - hangsúlyozta a kancellár.

Az EU-ban szolidaritásra van szükség, és a szolidaritást megtagadó tagországoknak számolniuk kell azzal, hogy ez nem marad következmények nélkül, a jövőbeni pénzügyi támogatásokról folytatandó tárgyalásokra tekintettel sem - figyelmeztetett Angela Merkel. A német kancellár kitért arra is, hogy helytelen vollt túl sokáig hagyatkozni az uniós - úgynevezett dublini - menekültügyi rendszerre, amely az akkori állapotában nem volt működőképes. Helytelen volt az is, hogy nem gondoskodtak a libanoni, jordániai és törökországi menekülttáborokban élő emberek rendes ellátásáról, hiszen ezek az emberek szükséghelyzetbe kerülve embercsempészekre bízták az életüket, hogy eljussanak Európába, és sokan meg is haltak - tartja Merkel egy egészen más kommunikációs szinten a menekültek helyzetét, mint ahogy az Orbán-kormány tagjai beszélnek, következetesen és kizárólag  "lemingránsozva" valamennyi menekülőt. A kancellár kiemelte, hogy most már hatékonyabb az otthonok elhagyására késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelem, jobban ellátják a menekülttáborokat, és "egy új, átfogó partnerség" jött létre afrikai országokkal és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra.

Szerző